Notícia

A Cerro Bayo, les millors fotografies del món de la neu

El seu lema és estació d'esquí "boutique", reflex del servei personalitzat al client, densitat d'esquiadors i l'oferta gastronòmica

Telecadira el Bosque a primer terme i telecabina Cumbre de fons
Telecadira el Bosque a primer terme i telecabina Cumbre de fons
Si algun dia em perdo, busqueu-me a Cerro Bayo. Sí, i no és broma. Us confesso que fins fa poc més d'un any no havia sentit mai a parlar d'aquesta estació d'esquí. Així que aquest any (agost de 2017) tocava fer un viatge en aquest racó paradisíac de la Patagònia argentina en la qual, segons National Geographic, s'hi han captat algunes de les millors imatges del món de la neu. Us ho explico.


cerro-bayo-estacio-desqui-boutique-a-la-patagonia/cerro_bayocerro_bayo_los_lago
Panoràmica sobre el llac Nauel Huapi (Foto: Diaridelaneu).

No és fàcil arribar a Cerro Bayo, perquè encara que pugui semblar un tòpic, arribar-hi no es fa per casualitat, ni tampoc de pas. El cas és que Argentina, i la Patagònia en concret, són terres en què les distàncies entre ciutats o punts d'interès o amb presència humana són enormes. El fet de viatjar en avió acaba sent la forma més convenient, també poc sostenible, per visitar qualsevol racó del país. Sobretot si no es disposa de massa dies.

Doncs bé, per arribar a Cerro Bayo, de la qual només n'havia vist una fotografia que em va atrapar i unes poques referències en algunes pàgines d'internet, cal fer-ho, preferiblement, des de l'aeroport de San Carlos de Bariloche, situat a 90 quilòmetres. El trajecte es fa en aproximadament 1 hora i 40 minuts per una carretera de paisatges idíl·lics. Es tracta de la mítica Ruta 40, la carretera més llarga i de millors paisatges que es pot trobar a l'Argentina.

cerro-bayo-estacio-desqui-boutique-a-la-patagonia/cerro_bayocerro_bayo_telesilla_bosqueTelecadira el Bosque a primer terme i telecabina Cumbre de fons (Foto: Diaridelaneu).

Per arribar-hi, via la Ruta 40

Creada en l'any 1935, la Ruta 40 té més de cinc mil quilòmetres, travessa l'Argentina de nord a sud seguint els Andes. Es tracta d'una carretera preciosa en el tram entre Bariloche i Villa La Angostura (peu de pistes de Cerro Bayo). És una carretera de muntanya que voreja el llac Nauel Huapi, amb platgetes i caletes estretes, voltada de bosc de pins, roures, arrayanes, cims escarpats nevats, rius d'alta muntanya que desguassen al llac i, de tant en tant, cales com fiords.

La carretera, en el primer tram des de l'aeroport, voreja la riba oposada a San Carlos de Bariloche, a l'altre costat del llac, i des d'aquesta via de comunicació es pot veure l'estació d'esquí de Cerro Catedral i la seva identificativa pista Seis. Són detalls que cap altra viatger o turista possiblement hi pararia atenció, però en canvi, per a un esquiador declarat, mai poden passar inadvertits.

ruta-40-argentina-direccio-villa-la-angostura-ivan-sanz
Per la Ruta 40, paisatges i panoràmiques a banda, també és un niu de sorpreses (Foto: IST).

Villa La Angostura

El peu de pistes de Cerro Bayo és Villa La Angostura, municipi de poc més de 10.000 habitants, de construcció moderna i amb arquitectura de pedra, fusta i estil muntanyenc, amb un eix comercial molt concorregut en temporada d'hivern i, sobretot, a l'estiu, quan comença la temporada de pesca als llacs patagònics.

Va ser l'any 1974 quan la zona es començava a donar a conèixer per a l'esquí i és a partir de 1976 que el projecte de fer-hi unes pistes d'esquí agafa forma. Finalment es va fer realitat l'any 1978 amb la instal·lació d'un primer teleesquí sota la falda del Cerro Bayo, la muntanya que li dóna nom.

villa-la-angostura-carrer-comercial-ivan-sanz
Carrer comercial a Villa La Angostura. Ben cuidat i amb estil muntanyenc (Foto: IST).

Cerro Bayo: l'estació boutique

No va ser fins a l'any passat que vaig sentir a parlar del concepte ski-boutique, a Xile. En aquella ocasió era per referir-se a l'estació de La Parva. Aquest any, però, el mateix concepte és el lema que subscriuen a Cerro Bayo.

El concepte "boutique" es fa servir per definir estacions que volen destacar-se pel servei personalitzat al client, per la baixa densitat d'esquiadors a pistes, per la bona oferta gastronòmica i perquè els remuntadors, en principi, no haurien de presentar col·lapses en un cap de setmana de temporada alta. Certament que La Parva i en aquest cas Cerro Bayo poden publicitar-se amb aquest lema.

cerro-bayo-estacio-desqui-boutique-a-la-patagonia/cerro_bayocerro_bayo_pista_conexion_t-barBona neu i bones panoràmiques des de qualsevol racó de Cerro Bayo (Foto: Diaridelaneu).

Com és Cerro Bayo?

Anem al gra. Com és aquesta estació argentina des de la perspectiva d'un europeu que habitualment esquia al Pirineu? Doncs al meu criteri Cerro Bayo és, per damunt de tot, una estació petita-mitjana de mida (15 quilòmetres de pistes) i preciosa pel seu entorn. Gairebé un paradís, i no és una afirmació de recurs. Quan pugeu a pistes -els darrers quilòmetres per carretera no pavimentada- ho fareu per un desviament que surt de la Ruta 40. Un rètol informatiu us anuncia que, segons va publicar National Geographic, en aquesta estació s'hi han fet algunes de les millors fotografies del món de l'esquí.

L'estació combina pistes amb bosc a la part baixa i obertes a les altes. També hi ha un parell de zones per al forapista impressionants, de fàcil accés i retorn sense cap problema al peu de l'estació, que són el Cañadon i Provinciales. Precisament és en aquesta zona on hi ha previst fer una ampliació amb pistes i remuntadors, fins i tot amb un possible telefèric que uniria aquesta nova àrea d'esquí amb el peu de pistes Villa La Angostura.

Les vistes des de la cota alta -s'hi accedeix amb el telecabina Cumbre- són espectaculars sobre l'entorn, en especial sobre els llacs Nahuel Huapi i Correntoso. Pel que fa a les pistes s'ha de destacar que estan ben cuidades, ben traçades i delimitades i que són trepitjades gairebé totes cada dia..

cerro-bayo-estacio-desqui-boutique-a-la-patagonia/cerro_bayocerro_bayo_club_nensEl futur de l'esquí argentí (Foto: Diaridelaneu.cat).

Visita de l'entorn

L'estació està situada a la falda del Cerro que dóna nom a l'estació i des de les pistes es pot veure, a sota pistes i a un cop de pedra, el llac Nauel Huapi. L'entorn és preciós, i val la pena escapar-se una estona a visitar Puerto manzano i les illetes, tot voltat d'una zona de cims i pics nevats coberts de boscos altius i frondosos amb espècies arbòries espectaculars, com els arrayanes.

Aquestes són, sintetitzades, les 10 característiques que millor identifiquen ràpidament com és l'estació.

1 - La neu.

Neu pols en els dies de la nostra visita (27 i 28 d'agost), acabada de precipitar. La mitjana de precipitació varia molt, però habitualment s'arriba a 1 m a la cota 1.050 i als 2 m acumulats a la cota 1.800. La millor neu es troba a les pistes Bosque, Tren Fantasma, Los Lagos i sector Provinciales. Sense xarxa de producció de neu, però hi ha un projecte per a instal·lar-n'hi.

2 - Els remuntadors.

Fins a 16 ginys mecànics, d'entre els quals cal destacar dos telecabines. En general remuntadors antics però ben conservats.

cerro-bayo-estacio-desqui-boutique-a-la-patagonia/cerro_bayocerro_bayo_telecabina_jean_pierrePeu de pistes de Cerro Bayo, amb el telecabina Jean Pierre a la dreta (Foto: IST).

3 - Les pistes.

Estació de mida petita-mitjana. En total suma 15 quilòmetres de pistes de tots nivells, sense bosc i amples a les cotes altes, estretes a les cotes baixes. En general hi predominen els traçats destinats a esquiadors de nivell mitjà i alt. Imprescindible esquiar les pistes Cornisa-central i Los Lagos, aquesta última amb visió directa al llac Nauel Huapi.

4 - Forapistes i àrees freestyle.

Dues zones forapista fotogèniques i dins el perímetre de l'estació: Cañadon i Provinciales.

cerro-bayo-aeria
Imatge aèria de Cerro Bayo (Foto: Cerro Bayo).

5 - Història.

Va ser l'any 1974 quan la zona es comença a donar a conèixer per a l'esquí però no es va fer realitat fins a l'any 1978 amb la instal·lació d'un primer teleesquí sota la falda del Cerro Bayo. Els inicis de l'estació van ser molt durs i sense gairebé ajudes. És de les poques estacions 100% privades -en propietat i gestió- que hi ha a l'Argentina. Hi ha un projecte per renovar remuntadors i ampliar l'estació, però sense dates.

6 - Restauració i allotjament.

A pistes hi ha 4 restaurants i bars, amb varietat d'oferta en preus i qualitat. Pel que fa a allotjament no hi ha cap possibilitat a la mateixa estació d'esquí i el peu de pistes és Villa La Angostura, amb una oferta variada que tot i no ser extensa és suficient. Això sí, moltes cabanes i allotjaments paradisíacs entorn del nucli urbà i a la vora del llac Nauel Huapi.

cerro-bayo-estacio-desqui-boutique-a-la-patagonia/cerro_bayocerro_bayo_cumbre_banderaArribada a la cota alta, Cumbre, de Cerro Bayo (Foto: IST

7 - Accessos i aparcaments.

Carretera ampla però sense pavimentar. Des de Villa La Angostura són 11 quilòmetres, 89 des de l'aeroport de San Carlos de Bariloche, amb arribades de vols internacionals. Aparcament a peu de pistes també sense pavimentar.

ruta-40-avancament-cerro-bayo
Carretera pavimentada per accedir a Cerro Bayo exceptuant els últims quilòmetres. Ull amb alguns conductors! (Foto: IST).

8 - Serveis generals.

Ofereix escola d'esquí i botiga de lloguer i venda de material i servei mèdic. Sala de descans per als clients equipada amb wi-fi. L'estació no disposa d'aplicació pròpia. Una webcam que s'activa en temporada d'hivern.

9 - Après-ski.

Sense activitats a la mateixa estació. Cal desplaçar-se a Villa La Angostura on sí que hi ha oferta de restaurants i una discoteca (boliche).

10 - El pitjor i el millor.

Comencem pel que ens va agradar menys. No hi ha xarxa d'innivació i els remuntadors són una mica lents.

El millor: estació petita i acollidora. Panoràmiques úniques i forapistes que impressionen sota el telecabina Cumbre. El combinat de Villa La Angostura com a peu de pistes i Cerro Bayo per esquiar fan que sigui una destinació de neu amb identitat.

Més informació:

Web de Cerro Catedral: www.cerrobayo.com
Àlbum de fotografies de Cerro Bayo en aquest enllaç.
Entrevista amb Santiago Mazza Gerent de muntanya a Cerro Bayo en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny