Notícia

Andorra exporta professors d'esquí

Cada cop més monitors d’esquí formats a Andorra troben feina ben remunerada al Japó, els Alps o Canadà

Andorra "exporta" professors d'esquí
Andorra "exporta" professors d'esquí Autor/a: Diaridelaneu.cat
Interessant article el que publica avui el digital andorrà Altaveudigital.com. Segons aquest mitjà la bona valoració que reben a fora d'Andorra els professionals de l’ensenyament de l’esquí nacionals, o formats al país, fa que molts optin per treballar en països com el Japó, els Alps o Canadà. Per contra a les estacions andorranes cada cop s’ensenya menys la ‘tècnica de l'escola d'esquí andorrana’.


Canadà, el Japó i els Alps. Són destinacions cada vegada més habituals per als monitors d’esquí andorrans. Cada cop són més els professionals del sector del Principat d'Andorra que l’època de l’any que haurien de treballar fort a casa decideixen fer les maletes per guanyar més diners i disposar de millors condicions laborals a l’estranger. El monitor andorrà està ben considerat fora del país. Al Japó, al Canadà. En contraposició, a les estacions del Principat com més va menys s’ensenya a esquiar amb la ‘tècnica andorrana’. Com més va, també, més costa que les classes es facin en català. I no és pas perquè els monitors xilens, argentins… que més anys porten al país o que més temporades fa que viuen l’hivern andorrà no s’esforcin a aprendre, poc o molt, la llengua oficial. Però com més va menys gent de casa hi ha a les pistes d’Arinsal, Arcalís, Soldeu, Pas, Pal o el Tarter.

L’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) ja admet que, quantitativament, representa una petita part dels professionals que ensenyen a esquiar al país. La temporada passada van treballar al país més de sis-cents professionals del monitoratge en la matèria. Immigració va expedir prop de 450 permisos per a extracomunitaris. Per tant, entre nacionals i residents sumen uns dos-cents monitors. És a dir, l’AAME, que no tanca portes a ningú, vindria a representar, més aviat, els interessos d’aquests dos-cents professionals encara que ni de llarg els té tots associats. Però, sobretot, el que pretén l’entitat presidida per Carles Iriarte és “treballar per garantir un futur, perquè la de monitor d’esquí sigui realment una sortida professional”. I això, vist com estant les coses, cada cop és més difícil.

Per això cada vegada més andorrans o residents ‘fets’ aquí marxen a fer la temporada fora. A més, no ho oblidem, només el 20% dels monitors tenen el nivell 2, el que permet ensenyar en qualsevol circumstància (un monitor que no tingui aquest nivell i pretengui donar classes fora pistes, per exemple, sota el criteri de la normativa no només les podria donar; hauria de ser sancionat). Vuit de cada deu monitors, doncs, es formen mentre ensenyen. I molts d’aquests, quan aconsegueixen el nivell desitjat al Principat, s’obren camí en altres països amb relativa facilitat. Andorra, com a escola, està ben preuada. I fora, després, cobren més. I tenen millors condicions. La ‘tècnica andorrana’ existeix. Beu de tècniques d’arreu. Però després s’amolla a les característiques orogràfiques de les pistes del país per esdevenir tot un exemple a seguir.

D'Altaveudigital.com.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots