Notícia

La Molina i l'Ajuntament de Bagà signen un principi d'acord per a la prolongació del telecabina fins a la Tosa

Les obres es començaran a la primavera i coincidiran amb les obres del telecadira Coll de Pal

Autor/a: Arxiu Diari de la Neu
Ja hi ha acord entre Ferrocarrils de la Generalitat  i l'Ajuntament de Bagà per a les obres del segon tram del telecabina fins al cim de la Tosa. Segons ha informat Regio7 l'acord passa perquè l'Ajuntament de Bagà rebi un cànon anual i un petit percentatge dels guanys sobre la base dels esquiadors en les temporades més bones de neu. Segons el diari ara ja només falta que l'Ajuntament de Bagà ho aprovi per ple municipal.

Una obra que s'havia d'iniciar el setembre de 2017

Les obres de prolongació del telecabina havien d'haver començat el passat 1 de setembre, notícia que va avançar el Diaridelaneu en exclusiva. El consistori de Bagà, però, on dins el seu terme municipal s'hi ubica ubicat el refugi del Niu de l'Àliga, no va concedir permís d'obres per a la prolongació del telecabina ALP2500, ja que va condicionar aquest permís a què primer es finalitzi la construcció del telecadira de Coll de Pal -obra que es de fet es realitzarà igualment a la primavera vinent de 2018-. En paral·lel el Grup FGC també havia de renovar amb el consistori de Bagà la concessió i lloguer de la muntanya on s'hi ubiquen les instal·lacions. En aquesta conjuntura va ser el Grup FGC qui sol·licitava renegociar un nou període de temps suficient per amortitzar la inversió prevista.

Una inversió de gairebé 6 milions d'euros

El cas és que segons el plec de clàusules les obres s'havien d'adjudicar dins el mes d'agost i s'havien d'entregar el 28 de febrer de 2018. Entre les obres s'hi inclouen la instal·lació de 9 pilones, cimentació, muntatge elèctric, instal·lació de nou cable, cabines i l'hangar de l'estació de retorn. Tot plegat una inversió de 6.026.749,85 € IVA inclòs, segons plec de condicions ja licitat.

Telecadira Coll de Pal, una obra esperada
 
D'altra banda cal recordar que en plena crisi econòmica, el mes de novembre de 2011, el Govern de la Generalitat va deixar a mig muntar el telecadira de Coll de Pal a La Molina. La notícia en el seu moment va suposar un impacte important ja que, quan ja estaven instal·lades més d'una tercera part de les pilones, i les estacions de sortida i el retorn enllestits, la resta d'obra quedava pendent de finalitzar. I amb aquest entrebanc, l'accés i desenvolupament al sector Coll de Pal quedava a mig fer.

En el seu moment l'obra estava pressupostada en 2,3 milions d'euros, i ja se n'havia executat més de la meitat. Finalment el 21 de juliol de 2017 es va publicar l'anunci oficial de licitació, amb un pressupost d'execució per enllestir el telecadira, per valor de '1.061.000 € (IVA no inclòs) i un termini d'execució de 8 mesos, el que permet confirmar que el telecadira estarà operatiu per a la temporada 2018-19.

El telecadira, que uneix la confluència de les pistes Muntanya Sagrada i Olímpica, a tocar del Llac (cota 1.700 m), amb el teleesquí Sant Jordi de Coll de Pal (cota 2.025 m), és l'antic cap de Comella pinça fixa de 4 places que, l'any 2008, va ser substituït per un modern desembragable de 6 places.

Sector Coll de Pal

Un cop quedi enllestida la construcció de l'esmentat telecadira, el desenvolupament de la zona encara estarà pendent de la construcció d’una bassa d’aigua per al proveïment a la xarxa de canons de neu de les pistes Comabella, Sant Jordi i la cinta de debutants, un aparcament amb capacitat per a 150 vehicles i un edifici de serveis ja acabat en l'estructura exterior.

Així doncs, a la propera primavera o bé a inicis de l'estiu de 2018 a La Molina s'iniciaran les obres del telecadira Coll de Pal i l'esperada prolongació del telecabina Alp2500 fins al refugi Niu de l'Àliga.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny