Notícia

Així està l'operació per salvar Puigbalador del tancament a dia d'avui

En el millors del casos l'estació obriria pel febrer de 2018, ja que es descarta poder fer-ho per Nadal

Observant els forapistes de Puigbalador, en una imatge d'arxiu.
Observant els forapistes de Puigbalador, en una imatge d'arxiu.
El moviment popular que s'està vivint al Capcir per salvar Puigbalador (Puyvalador) del tancament definitiu és impressionant, però evitar el tancament de l'estació els està costant el que no està escrit. La campanya de crowdfunding avança a bon ritme i sembla que serà possible aconseguir els recursos per a la creació de la gestora, però encara no s'ha completat. Avui, 17 de desembre, ja es porten recaptats 55.400 euros dels 65.000 necessaris per a la constitució legal.

La primera reunió institucional no va anar bé

Ara bé, en l'aspecte institucional les coses ja no rutllen tan bé, tot i que hi ha esperances. L'Associació Sauvons Puyvalador, creada per a evitar el tancament definitiu de l'estació, s'havia de reunir l'1 de desembre passat amb responsables de la prefectura dels Pirineus Orientals a Perpinyà per exposar els plans de l'associació per al reflotament de l'estació i explorar-ne les possibles complicitats. La reunió formal es va suspendre en el darrer minut i va passar a ser una reunió de treball, a la subdelegació de la Prefectura a Prades, sense compromisos i sense resultats clars. L'associació explica en el seu comunicat que a partir d'aquell moment es va copsar el més que possible nul interès institucional de la regió per establir complicitats amb l'associació.

Pendents de com queda avui diumenge l'Ajuntament

Independentment de l'operació de crowdfunding en curs i del poc compromís de suport que ja es veu a venir que es rebrà en l'àmbit institucional, l'Associació també està pendent de rebre l'autorització per operar l'estació, una autorització que ha de donar l'Ajuntament de Riutort, propietari legítim de l'estació.

El cas és que l'ajuntament va quedar en una situació delicada després que el 2 de setembre, amb el tancament de l'estació, dimitissin els regidors i l'alcalde. En conseqüència es van haver de convocar unes eleccions locals a Riutort per escollir el nou alcalde. En una primera volta, el 10 de desembre, no es va aconseguir escollir qui serà el nou màxim representant municipal, i precisament avui, 17 de desembre, s'està fent la segona volta, entre tres candidats.

L'escollit haurà de decidir què fa amb Puigbalador i l'autorització d'explotació que rebrà aviat per part de l'associació. Un dels candidats, el més receptiu, estaria disposat a delegar en l'associació l'obertura de l'estació, però recorda que els requisits legals i de seguretat per reobrir-la són un repte que hauria d'assumir l'associació, tenint present totes les obligacions legals que se'n deriven.

Així, veurem oberta l'estació de nou aquest hivern?

Doncs serà molt difícil però no impossible. De moment la mateixa Associació Sauvons Puyvalador ja descarta obrir pel període vacances de Nadal i en el millor dels casos, escurçant al màxim els terminis, accelerant tràmits, gestions i acords, potser es podria reobrir l'estació pel mes de febrer, i així intentar salvar la facturació d'un mes que es considera clau perquè és el de major facturació en forfets.

Ja s'ha contactat amb un possible operador professional per obrir l'estació i gestionar-ne el dia a dia. Cal tenir present que abans d'obrir les instal·lacions caldrà fer-ne una verificació tècnica de l'estat d'aquestes, per tant tot requereix uns terminis legals que s'han de complir abans de l'obertura. I aquests terminis permeten pensar en una obertura pel febrer, però pràcticament els descarten per abans.

En l'àmbit financer s'ha avançat molt i es creu que es podrà disposar d'una garantia econòmica mínima per operar aquesta temporada, que en qualsevol cas es considera de transició, entenent que després caldrà buscar un suport econòmic més segur.

Però per l'associació el primer obstacle i més important a superar és l'apartat administratiu i legal, en especial tot el que depèn del mateix ajuntament i que no es començarà a resoldre, en part, fins que finalitzin avui diumenge les eleccions per escollir el nou equip de treball al consistori.

En conclusió. Avui diumenge, 17 de desembre, és un dia important però encara no prou determinant per veure què passa amb l'estació. Les eleccions per escollir nou alcalde són un primer tràmit, però tot darrere en venen més que seran tant o més complicats de superar-los. Això sí, la moral a l'associació és alta i vistos els resultats del que s'ha aconseguit fins ara tot apunta que res els pot aturar en la seva determinació per reobrir l'estació.

Així que no els podem demanar més que encerts en les seves decisions, sort en els resultats i ànims per continuar amb la seva tasca, i és que al diaridelaneu tenim moltes ganes de tornar a esquiar per Les Genevriers, Les Marmotes, Les Cretes o Les Lys, i per descomptat els seus mítics forapistes de la Llisa Cremada.
Entrevista

"Recordo la sensació de llibertat absoluta i la connexió total amb la muntanya"
Rosa Maria Carcasona Agent de viatges - Ambaixadora de Diaridelaneu

entrevista


Les més llegides

Edició en paper


Editorial