Notícia

A partir de l'1 de gener entren en vigor els radars a les pistes d'esquí

L'ús del casc també passa a ser obligatori i haurà de portar una placa identificativa com si fos una matrícula

radar,estacions esqui,pistes
A partir de l'1 de febrer entren en vigor els radars a les pistes d'esquí Autor/a: Diaridelaneu.cat
A partir del pròxim 1 de gener entra en vigor la nova Llei de trànsit a les estacions d'esquí, que regula la  velocitat i circulació dels esquiadors, les motos de neu i les trepitjaneus. El Parlament Català la va votar fa un any i ara, passat el període de tràmits, al·legacions i modificacions, entra en vigor. La nova llei incorpora importants aspectes com la sanció per excedir la velocitat a les pistes d'esquí, esquiar sota els efectes de drogues i alcohols i el més polèmic de tota la llei; l'establiment de radars a les pistes d'esquí així com l'ús obligatori del casc, que incorporarà una placa identificativa a la part posterior.


El diumenge 1 de gener, primer dia de l'any, entra en vigor la Llei de Seguretat a les estacions d'esquí, més coneguda com a «la Llei dels esquiadors», una llei del Parlament català -aprovada fa just un any- i que serà pionera a Europa.

Des de fa uns dies ja va entrar en període de proves a diverses estacions, entre les quals Port Ainé. La nova llei afecta especialment els esquiadors, que a partir d'ara hauran de respectar el límit de velocitat a les pistes verdes, limitat a 20 km/h, en pistes blaves a un màxim de 40 km/h, en pistes vermelles a 80 km/h i fins a 100 km/h en pistes negres.

La llei va ser aprovada amb el consens de tots els grups parlamentaris, i té el suport del sector, que de fet va ser qui va demanar una regulació clara en temes de seguretat a les pistes d'esquí, després de molts anys de múltiples col·lisions en les quals mai queda clar qui és el culpable.

Dos tipus de radars: convencional i de tram

Pel que fa als radars que a partir de l'1 de gener veurem instal·lats a les pistes n'hi haurà de dues tipologies. El radar convencional, que s'instal·larà majoritàriament en pistes estretes i funcionarà com a les carreteres. Quan l'esquiador passi a prop, si supera el límit de velocitat, se li farà una captura. Això també implica que a partir del dia 1 els esquiadors hauran de circular amb un casc amb placa posterior, com si d'una matrícula es tractés, però amb el DNI personal del portador del casc.

L'altre radar serà de tram, i funcionarà igual que a les carreteres. Es posarà una barra de radar elevada a l'inici de la pista i una segona barra al final de la pista. En aquest cas es mesura el temps que l'esquiador inverteix a fer el tram i si es detecta que ha superat la limitació de velocitat el radar fa una captura de l'esquiador.

Ús obligatori del casc

Un dels aspectes que regula la nova Llei dels esquiadors és l'ús obligatori del casc. Aquest element de seguretat ja feia anys que s'havia anat estenent i el seu ús ja era gairebé majoritari a totes les estacions. Només els esquiadors nascuts als anys 60 s'hi negaven, ja que no s'hi veien a gust i ho consideraven una excentricitat. Ara, però, ja no podran fer-ho i hauran de fer-ne ús sí o sí.

La Llei especifica que el casc passa a ser personal i ha d'incorporar, a la part posterior, una placa identificativa, que no serà altra que el número del DNI del seu propietari i usuari. D'aquesta manera si algun esquiador detecta un altre esquiador fent alguna malifeta a pistes, com ara circular a alta velocitat, o bé riure's dels esquiadors novells que baixen fent cunya espatarrats i amb els bastons amunt com si fossin antenes mirant al cel, o bé tirant les típiques peles de mandarines a tort i a dret en el trajecte del telecadira, se'l podrà denunciar llegint el número de placa i denunciant-lo al conductor del remuntador, que tindrà facultats per retirar-li el forfet.

Carnet per punts: Pisters que esdevenen policia, escoles que es reconverteixen en ITV

Un altre aspecte polèmic serà l'establiment del carnet de l'esquiador per punts. En aquest cas l'esquiador no haurà de fer cap examen, però sí que estarà obligat a passar per una escola oficial d'esquí, la qual li farà una mena d'inspecció ITV. Se li mirarà l'equip que porta -esquís, fixacions, botes, roba,casc, etc- per veure si es troba en bon estat i si porta roba nova o de fa 30 anys. Es vol evitar la imatge d'esquiadors amb equips Nevica o Assegai fluorescents ja decolorats de fa trenta anys, o més, ja que això dona mala imatge als que van a l'última moda i són antiestètics. També que les fixacions estiguin ben regulades en pes i no tinguin més de 10 anys.

El cas és que si l'esquiador compleix amb tot, se li concedirà un carnet o diploma de bon esquiador, similar als dels boletaires i els caça-espàrrecs de bosc, i se li adjudicaran 50 punts. Si l'esquiador comença a fer el burro i, per exemple, baixa tot sovint per les pistes a més velocitat de la que li és permesa, podrà ser intercedit pels pisters de l'estació, que assumiran a partir de l'1 de gener el paper de "policies de la neu". Aquests aniran equipats amb porres i manilles i el podran aturar, interrogar-lo pacientment perquè s'expliqui a què ve tanta pressa i, en funció de l'humor que tingui aquell dia el pister, li podrà retirar el forfet, donar-li un cop de porra al cul o treure-li els 50 punts. Així que "ojut" amb els pisters, que passaran a ser una veritable autoritat sancionadora.

Compte amb atropellar un isard

Fins a l'arribada de la nova llei, en cas d'atropellament a un animal de la muntanya l'esquiador només era considerat víctima i, en la majoria dels casos, la responsabilitat requeia sobre el propietari del vedat de caça o gairebé segur l'animal. A partir d'ara en cas de col·lisió amb un isard o un cabirol, se li farà la prova d'alcoholèmia i si dóna positiu se li retirarà el carnet de manera immediata.
També es prohibeix fer fotos al pobre animal ferit o mort per publicar-les al facebook o a l'instagram. Es vol evitar el que va passar fa un any enrere a Baqueira, quan un esquiador va col·lisionar amb un cabirol i després encara ho anava lluïnt per les xarxes socials. L'accident va provocar les ires i les queixes de les associacions protectores d'animals. Quines pebrots! Ho recordeu?

Les estacions hauran de trepitjar molt millor les pistes

Ara bé, no tot va en contra dels esquiadors. Les estacions hauran de posar tanques als laterals de les pistes, com si es tractés d'una autopista i evitar així l'entrada d'animals als traçats. El titular de la pista d'esquí -l'Ajuntament de la localitat o l'empresa que gestiona el complex d'esquí- serà responsable quan l'atropellament sigui conseqüència d'una negligència, com no haver trepitjat correctament les pistes, ja que els animals són molt eixerits, i si veuen que la neu està ben fressada i pentinada -que hi queden les típiques ratlletes de la fressadora- no entren a la pista a destrossar-la com si que fan els practicants d'esquí de pistanya. De fet, queda clar que són més llestos els animals que les persones i així ho ha volgut reflectir la Llei de l'esquiador.

Règim de sancions

I finalment esmentar que també s'ha regulat les sancions que rebran determinades infraccions de la Llei de l'esquiador. recomanem la seva lectura amb atenció.

Tirar una pela de mandarina en el trajecte del teleesquí = 500 euros + IVA 21%
Llençar una pell de plàtan des de dalt el telecadira = 750 euros + IVA 21%
No tenir nivell i posar-se a pistes que no us pertoquen, estil "yoyame tiro por la roja" però que resulta que no teniu prou nivell i entorpiu la fluïdesa de pas de la resta d'esquiadors, a sobre us feu mal i han de venir els pisters a retirar-vos just quan estaven fent el tallat = 3.000 euros + IVA 21%
Donar positiu en control d'alcoholèmia en una pista verda = 2.000 euros + IVA 21%
Fumar marihuana en una cinta transportadora de la zona de debutants = 5 euros + IVA 21%
Baixar fent-se el "chulín" per una pista verda i excedir la velocitat permesa = 6.000 euros + IVA
Fer-se el graciós i tirar neu des de dalt el telecadira just quan passa una persona per sota -sabeu el típic nen amb trineu o esquiador accidentat? = 1 euros + IVA 21%
Deixar que el vostre fill menor de 18 anys pugi sol al telecadira = 1.000 euros de sanció + IVA 21%
21%
Esquiar amb la roba bruta, amb una taca de kètchup o portar engrunes de pa a l'equip = 60 euros de sanció + IVA 21%
Aparcar el cotxe ocupant dues places a l'aparcament de l'estació un diumenge de temporada alta = 6.000 euros de sanció + IVA 21%
Criticar un club contrari, o els professors d'una ecola d'esquí en el trajecte del telecadira davant d'altres esquiadors = 10 euros de sanció + IVA 21%

Aquestes són les més importants, però si esteu inetressats a saber-ne més podeu clicar en aquest enllaç.


 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

''El ràfting ha fet ressorgir el caiac''
Bernat Baylina Guia i monitor d’esports d’aventura al Pallars

entrevista
giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


67%


13%


10%


10%

39 vots