Notícia

10 coses que has de saber de Boí-Taüll

Boí-Taüll se situa en un entorn declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO i a la vegada que és una de les portes del Parc Nacional d'Aigüestortes

Boí-Taüll
Imatge aèria de Boí-Taüll. Autor/a: Boí-Taüll
Situada a l'Alta Ribagorça, destaca per ser l'estació amb el remuntador i pistes en cota més alta del Pirineu, a 2.751m. També per trobar-se en un entorn declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO, a la vegada que és una de les portes del Parc Nacional d'Aigüestortes. L'Estació d'esquí està instal·lada a la capçalera de la vall de Mulleres. És una estació de mida mitjana, amb 45 quilòmetres de pistes sobre plànols i amb grans espais per al forapista. En voleu saber més?


Aquestes són les 10 qüestions bàsiques que cal saber de Boí-Taüll, segons la nostra experiència d'acord amb diverses visites realitzades.

1 - La neu.

La millor neu es troba a les pistes Pas del Port, Erta i Lluqueta. La mitjana és de 115 dies d'esquí. La mitjana de precipitació acumulada per temporada és d'entre 4 i 5 metres.

Fins a 205 canons de neu, sent l'estació número 12 del Pirineu en unitats de producció.

El factor meteorològic clau en aquesta estació són les pertorbacions d'origen atlàntic però especialment les que arrenquen al golf de Cadis. Sovint prenen un recorregut pel Mediterrani i entren en orientació sud-nord a l'alçada de la costa tarragonina. Es considera històrica la temporada 1995-96, que va precipitar a l'estació d'esquí 9 metres de neu acumulats al llarg de la temporada.

2 - Els remuntadors.

És l'estació d'esquí del Pirineu català que té la cota màxima esquiable, al Cap de les Raspes Roies, a 2.747,3 m més conegut per Puig Falcó o Collbirós. En total té 11 remuntadors, dels quals 1 telecadira desembragable, 5 telecadires més pinça fixa, 2 teleesquís i 3 cintes transportadores.

3 - Les pistes.

Sobre plànols hi ha traçades 43 pistes (5 verdes, 4 blaves, 20 vermelles i 14 negres) que sumen 45 km de pistes, de les quals 20 km amb xarxa de neu produïda. Orientació nord, majoritàriament.
Les competicions es fan a la pista Vaques, homologada FIS des de 2006 per a eslàloms i gegants, i la pista Bassada i Gran Diagonal per a supergegants.

4 - Forapistes i àrees freestyle.

L'estació disposa d'un snow-park molt ben cuidat i amb prestigi en l'àmbit internacional al costat del telecadira Pla de les Bassetes, on s'organitzen diverses competicions freestyle al llarg de la temporada. L'àrea fora-pistes és extensa, amb itineraris amb sortida al Puig Falcó i l'àrea compresa entre el Muntanyó i el Pas de Llevata.
Des de la temporada 17-18 funciona un servei de bus per als itineraris de freeride, que serveix per tornar l'esquiador a la base de l'estació.

5 - Història.

L'estació va ser impulsada amb capital 100% privat (Agrupació Mútua i Bankpime i petits accionistes) durant la temporada 1988-1989 i posada en marxa definitivament l'any 1991.
L'any 1998 es va fer arribar el telecadira de "Puig Falcó" fins al cim del mateix nom, esdevenint el remuntador més alt del Pirineu.
L'agost de 2004 el grup inmobiliariNozar es va fer seu el 98% de les accions de l'estació i tot el complex residencial del Pla de l'ermita.
Fins a 2004 el Pla de l'ermita va créixer en allotjaments i serveis, arribant a inaugurar-se l'aparthotel Augusta, un quatre estrelles.
Durant el 2006 la Immobiliària Nozar va dur a terme importants inversions tant a l'Estació com en el complex hoteler, com ara el Telecadira de Vaques, nou taller de maquinària, nou lloguer d'esquís, spa augusta, obertura restaurant La Perdiu, reformes en aparthotel Augusta, etc, i va treballar de valent però sense èxit, en no aconseguir els permisos necessaris, per a l'ampliació de l'estació cap a la Vall de Rus i Moró. Aquesta ampliació estava associada a l'ampliació al seu torn de noves places hoteleres.
Finalment, a causa de la crisi del sector immobiliari iniciada l'any 2008 i en arribar el desembre de 2014, la Generalitat de Catalunya es va quedar com a propietària de l'estació després d'haver concedit diversos crèdits pont (8,3 milions d'euros) que no van poder ser retornats pels nous propietaris de l'estació. Actualment continua sent gestionada pel Grup Nozar per mitjà d'una societat controlada accionarialment pel Grup Nozar, amb supervisió de la mateixa Generalitat de Catalunya, que continua com a propietària.
Està previst que l'estació torni als seus propietaris quan sigui possible liquidar els deutes subscrits amb el Govern català.

6 - Restauració i allotjament.

És de les poques estacions del Pirineu que no té peu de pistes amb grans edificacions. Tot i així disposa de fins a 4 cafeteries a la cota 2.020: Isard, Isard Terrassa, Guineu i Cau, cadascuna amb una oferta gastronòmica diferent. Hi ha un restaurant a l'edifici principal -peu de pistes cota 2020- i una cafeteria a la cota 2.340, conegut amb el nom de La Carlina.
El Pla de l'Ermita, a la cota 1.605 m i a només 9 quilòmetres del primer remuntador, hi ha la urbanització que porta el mateix nom i que funciona com el veritable peu de pistes de l'estació d'esquí, amb una gran quantitat de serveis. Podem destacar l'aparthotel Augusta o l'hotel Boí Taüll Resort

7 - Accessos i aparcaments.

Bona carretera entre l'estació i el Pla de l'ermita, i amb pas constant de llevaneus en cas de nevada. Del pla de l'ermita fins a l'estació la carretera s'enfila fins als 2.000 m, fet a tenir present en cas de nevada o vent persistent, tot i que la carretera està molt cuidada i freqüentada pels llevaneus tan bon punt comença a nevar. L'aparcament de la cota 2.000 no està pavimentat. Servei de bus gratuït entre Pla de l'ermita i la cota 2.020.

8 - Serveis generals.

Tots els serveis que ha d'oferir una estació d'esquí hi són presents. Escola d'esquí, guarderia, taller de lloguer i reparació d'equips d'esquí i surf de neu, botiga de venda de material, centre mèdic, sala pic-nic i wi-fi gratuït. Aplicació pròpia per a mòbils. És tradició que el primer dia de la temporada es faci com a jornada de portes obertes, o sigui, forfet gratuït. És una estació referent en la gestió de residus.

9 - Après-ski i esdeveniments.

L'après-ski es concentra a la urbanització del Pla de l'ermita. Hi destaca el centre social, un local que tan fa les funcions de centre cívic com de sala de festes. Pel que fa a restaurants l'oferta ha anat creixent els darrers anys, també a la mateixa urbanització. Us podem recomanar La Perdiu, al Pla de l'ermita, El Fai a Taüll i L'Era a Barruera.
Pel que fa a esdeveniments n'hi ha uns quants de clàssics de cada hivern: el Trofeu GER, la Copa d'Espanya d'esprint de skimo i la competició amateur de snowboard InEleven. Des de fa dos anys dos nous esdeveniments prenen molta força: ElDorado júnior freeride Tour i l'SnowGayWeekend, que ja ha aconseguit situar-se com el 4t més important del món en una estació d'esquí.

10 - El millor i el pitjor.

Comencem pel que ens agrada menys. L'aparcament no està pavimentat. L'estació està condicionada, en certa manera, a la seva altura i per tant al vent i condicions meteorològiques adverses.

El que ens agrada més: és una estació familiar, completa i variada. Estació molt alta, amb garantia de neu de qualitat, habitualment neu pols més aviat seca, ja que les pertorbacions atlàntiques descarreguen la humitat al vessant nord i en arribar a la Vall de Boí precipiten una neu menys humida. Boí-Taüll disposa d'un entorn patrimoni de la humanitat qui li dóna una identitat i singularitat única.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny