Notícia

Què en volen fer d'aquest edifici?

El Cramea, al cim del Pas de la Casa, podria disposar de la piscina professional a més altura d'Europa

L'antic edifici de Sud Ràdio, es vol reconvertir en el Centre residencial en alçada medicoesporiu d'Andorra (Cramea)
L'antic edifici de Sud Ràdio, es vol reconvertir en el Centre residencial en alçada medicoesporiu d'Andorra (Cramea) Autor/a: Diari de la neu
Si mai heu esquiat per la pista Gavatxa del sector Pas de la Casa, segur que haureu parat atenció a aquest edifici. Es tracta de l'antic edifici de Sud Ràdio. Situat al cim del port d'Envalira, serà reconvertit en el Centre residencial mèdic-esportiu en alçada d'Andorra, conegut amb l'abreviatura de CRAMEA. D'aquest edifici que es convertirà el el futur CAR andorrà, i que mai passa desapercebut als esquiadors que llisquen pel sector més oriental de Grandvalira, cal saber que en el seu moment va acollir el centre emissor de l'emissora francesa Sud Radio. La construcció d'aquest edifici està datada en 1957 i va rebre deu anys després, el 23 d'octubre de 1967, la visita del President de la República Francesa, Charles de Gaulle.


El Govern andorrà va declarar d'interès nacional el projecte del Centre residencial en alçada medico-esportiu d'Andorra, conegut amb l'abreviació de Cramea. El seu objectiu és l'arribada d'esportistes d'alt nivell tècnic al Principat d'Andorra i per això es compta a rehabilitar l'antic edifici de Sud Ràdio, conegut com a Pic Blanc, situat per sobre el Port d'Envalira, a 2.508 metres d'altitud.

Segons informava fa uns dies el digital andorrà Ara.ad, el mes d'abril passat es va publicar la concessió de manera oficial a l'empresa Centre Esportiu Sostenible 2508 –empresa andorrana CES 2508 SLU–, per un termini de 40 anys. La inversió suma gairebé 15 milions d'euros i la seva sostenibilitat com a projecte viable passa pel fet de ser una concessió de llarga durada. I compte, perquè ja s'està parlant que a les noves instal·lacions projectades en aquest edifici i els terrenys adjacents s'hi construeixi una piscina professional. El centre esdevindrà amb aquesta infraestructura aquàtica en un referent pel món de la natació. La piscina projectada tindria unes dimensions de 50 metres per 25 amb sostre retràctil.

Segons informa el digital andorrà hauria estat el món professional de la natació qui hauria trucat a la porta del Cramea per proposar-ho. Si la instal·lació esmentada tira endavant, es convertiria en la piscina professional situada a més altura d'Europa. L'únic inconvenient és que la construcció de la piscina farà retardar en un any més l'inici de les obres, que estaven previstes iniciar a l'abril del 2019.

El Cramea és un projecte pensat per donar servei a professionals de qualsevol esport, però també a gent amateur que s'estigui preparant per a una competició. Situat a 2.508 metres d'altitud, disposarà de múltiples serveis d'entrenament, àrees de recuperació i rehabilitació funcional, àrees mèdiques i espais de laboratori i investigació d'anàlisi del rendiment. No s'hi preveuen pistes de bàsquet o similars.

Algunes dades

A la pràctica el CRAMEA funcionarà com un hotel especialitzat en serveis d'alt rendiment esportiu, o complex residencial, ja que disposarà de 70 habitacions dobles, que es repartiran entre professionals i amateurs, de manera que podrà acollir esportistes i familiars d'aquests.

Segons la redacció del projecte actual, el Cramea ocuparà uns 8.900 m2 i preveu una ocupació superior al 50% el primer any. El preu mitjà per accedir a les instal·lacions se situarà als 132 euros per persona i dia. A més, es preveu establir una relació directa amb el CAR de Sant Cugat, fins i tot establint sistemes tecnològics que els permetin intercanviar dades dels mateixos esportistes i així poder fer un seguiment constant i fidel, tant si estan a Andorra com a Catalunya, i és que donen per fet que els esportistes del CAR de Sant Cugat poden estar interessats en algun moment a fer estades en altura, en aquest cas a 2.505 m.

Així doncs, si en aquest Nadal esteu esquiant per la part més oriental de Grandvalira i us trobeu amb aquest edifici històric (fàcilment visible en descens per pista la Gavatxa), aprofiteu per fotografiar tal com està, perquè aviat serà història.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny