Notícia

Tancarà Els Angles les vacances de Nadal amb 70.000 esquiadors?

L'estació supera amb escreix les xifres de visitants de l'hivern passat

telecadira,roc aude,les angles,cua
Telecadira Roc d'Aude de Les Angles el dijous 4 de gener de 2018 Autor/a: Diaridelaneu.cat
Dijous d'aquesta setmana Diaridelaneu.cat, conjuntament amb altres mitjans de comunicació -Lugaresdenieve.com i Vilassar Ràdio-, va fer una visita de treball a l'estació d'Els Angles (www.lesangles.com). Aquests són dies en què totes les estacions del Pirineu es troben amb la màxima afluència de clients. I aquest any encara més al Capcir, on la temporada ha començat molt bé. Fins fa només uns dies tan sols hi havia tres estacions al Pirineu amb tot obert, i una era Els Angles i l'altra la seva veïna Formiguera (www.formigueres.com).

Res a veure amb l'any passat, quan per aquestes mateixes dates les estacions de la Catalunya del Nord patien de manca de neu, a diferència de les veïnes del vessant sud, beneficiades per dues llevantades que ho van descarregar tot al vessant sud. Unes llevantades que van arribar eixutes al Pirineu nord-català. Així doncs era fàcil que aquest any a Els Angles se superessin les xifres de visitants respecte a la passada campanya per aquestes mateixes dates.

Creixement en nombre d'esquiadors de tots els segments

JérômeMeunier, director de l'estació, va estar atenent dijous els mitjans esmentats i va admetre amb satisfacció moderada en com li van les coses a l'estació: "Aquest any ja portem com a mínim un 30% més de clients que a l'hivern passat i estem contents d'aquest creixement perquè s'ha donat en tots els segments de clients".

Actualment el gruix de la clientela a l'estació continua sent el de les ciutats del sud de França més properes. El 45% prové del Departament dels Pirineus Orientals 66 i l'Hérault 34, o sigui, de Perpinyà i Montpeller. El client sud-català, especialment provinent de Barcelona i el seu entorn, continua estabilitzat però en lent creixement i se situa en un 20%. I la resta ja són segments més petits, com ara un 10% de Tolosa, un 10% de Bordeus, un 5% de Nantes i un 2,5% de París i fins i tot el mateix percentatge d'anglesos. Són dades que ens va facilitar el mateix director.

Clients que busquen destinacions noves

Sobre aquestes xifres el director de Les Angles senyala que "és cert que aquests dies el client català pot arribar a ser molt superior al 20%, arribant al 50%, però la mitjana al final de la campanya és aquesta, d'un 20%".

En aquest mateix sentit Antonio Martín, director de l'oficina de Turisme de Els Angles, que també va acompanyar el director en la visita dels mitjans, destacava que "aquest any ens hem començat a trobar amb algunes famílies que venien d'Alacant, Madrid i Burgos, que tot i no ser significatius sí que ens han sorprès".

I sobre aquesta mateixa qüestió destacava que "és un client que ja no busca dominis molt grans, sinó que prefereix estacions de mida mitjana on s'hi troba més a gust o també perquè té ganes de conèixer més zones. I han estat amics o familiars o mitjans de comunicació els que li han parlat bé sobre Les Angles".

Xifres de visitants aquest Nadal
Dijous només calia donar una ullada als aparcaments del peu de pistes per veure que l'estació aquests dies es troba al límit de la seva capacitat per rebre més clients i no generar problemes de massificació. Que molts hagin optat aquests dies per Els Angles hi haurà influït que l'estació ho té tot obert, al 100% en pistes i remuntadors. Però, quants esquiadors o visitants haurà tingut Els Angles aquests dies?

Visitants a Els Angles aquests dies

Segons JeròmeMeunier, es tancarà el període de vacances de Nadal fins a Reis superant possiblement els 50.000 esquiadorsperquè "la mitjana de visitants aquests dies està al voltant dels 5.000 esquiadors/dia. O sigui, que des del 25 o el 26 de desembre, fins a l'endemà de Reis, amb alguns dies de màxima afluència que hauran superat de llarg els 5.000, però també altres dies que ens haurem quedat per sota, tancarem el període amb més de 50.000 esquiadors".

Són dades de dijous passat, i per tant no seria descartable arribar als 70.000. Són xifres que faran valdre la importància de l'estació d'esquí en l'economia del Capcir i del Pirineu oriental francès, més encara després del tancament de la veïna Puigbalador. Xifres de posicionament i reivindicació, i perquè no, també per mostrar muscle i aportar moral al sector i al poble d'Els Angles.

La importància de disposar de bones xifres

D'uns anys cap aquí les estacions d'esquí del Pirineu s'esforcen a mostrar les xifres de visitants que poden tenir en determinats caps de setmana o períodes de la temporada. Que les estacions facin públiques aquestes xifres té la seva explicació, i és que sovint les comarques de muntanya, i encara més el sector de l'esquí en concret, han de patir un cert oblit en l'àmbit informatiu i polític, fins i tot social, des dels territoris més poblats i dels grans mitjans de comunicació. I cal reivindicar-se.

Per això les estacions d'esquí s'esforcen en mostrar la seva funció de pol d'activitat econòmica per a un territori. Perquè el cert és que el Pirineu continua sent el pati del darrere a França. I per això sovint aquest territori ha de fer-se escoltar amb xifres de visitants i dades econòmiques per no ser motiu de notícia només quan hi ha una allau o un accident a pistes.

Res millor que per a la projecció i estabilitat econòmica del Pirineu la presència d'esquiadors a pistes, i és que en aquest sentit cal recordar l'estudi de l'ACEM (Associació Catalana d'Estacions de Muntanya) fet públic fa un any i mig, i en el qual es constatava que cada esquiador deixa de mitjana en una estació d'esquí catalana uns 21 euros, mentre que a Andorra la despesa puja a prop de 22 euros i en el global d'Espanya de 20 euros. I que per cada euro de despesa en un forfet es genera una despesa paral·lela de 6 euros directes coneguts com a "impacte directe", més una despesa de 5,3 euros en "impacte induït", que és el que els esquiadors deixen d'alguna forma als proveïdors de les estacions i, finalment, un "impacte global" de 12 euros per cada euro invertit en forfet. No disposem de xifres equivalents a les estacions nord-catalanes però entenem que no poden ser massa diferents.

Queda clar doncs del perquè de la necessitat de fer públiques aquestes xifres. Així que senyors lectors, feu números i entendreu el perquè de la importància de les xifres de visitants en estacions d'esquí com és el cas Les Angles aquests dies.


 
Entrevista

"La festa post competició és un gran al·licient. Sense ella, el record per als nens no seria el mateix"
Oriol Guinart Director tècnic de Club Aranès d'Esports d'Iuèrn (CAEI)

entrevista


Les més llegides

Edició en paper


Editorial