Notícia

Llevantada històrica al Pirineu: entre 1 i 2 metres de neu en 24 hores

La Molina i Port del Comte qualifiquen la llevantada d' "històrica" mentre Masella la descriu com a "nevada al·lucinant".

vallter,vallter 2000
Imatge d'ahir dilluns a la cota baixa de Vallter 2000 Autor/a: Vallter 2000
Nevada intensa al Pirineu oriental. En només 24 hores les estacions d'aquesta part del Pirineu han rebut entre 1 metre i 2 metres, gruix que varia en funció de la cota i l'orientació de la muntanya. Segons ha pogut saber Diaridelaneu.cat les estacions que més se n'han beneficiat han estat Port del Comte, La Molina, Masella, Vall de Núria i Vallter, aquesta darrera especialment a causa de la seva orientació i alçada.

En el cas de Vallter, Enric Serra, director de l'estació, ha comentat a Diaridelaneu.cat que aquest matí de dimarts encara no havien pogut arribar a l'estació. En aquests mateixos moments les llevaneus de l'estació estan intentant obrir camí i l'estació estarà tancada mentre els accessos no estiguin nets i el risc d'allaus sigui baix. Pel que fa a gruixos Serra calcula i comenta que a la cota 1.970 (telecadira Enric Planella) "el gruix de neu nova acumulat és d'1 metre, centímetre amunt centímetre avall". A la cota alta, a 2.535 (Cafeteria Les Marmotes), ha comentat literalment que "ni se sap. Fins que no hi arribem no ho podrem saber".

La veïna Vall de Núria també s'ha beneficiat de gruixos espectaculars. Segons David Codony, responsable d'esdeveniments i Parc Lúdic de l'estació, el gruix de neu acumulat en aquesta estació és d'1 metre i 13 cm a la cota 1.950 m. De fet, ahir, la nevada va ser tan intensa que a part de tancar l'estació d'esquí també es va haver de tallar l'accés en cremallera, pel risc d'allaus.

La Molina, ja a la Cerdanya, també s'ha beneficiat per orientació de la llevantada. El fet que les seves pistes siguin majoritàriament orientades a nord i nord-est ha permès rebre una quantitat de neu que ja es pot qualificar d'històrica, atenent la intensitat i gruix precipitat en només 24 hores. Marta Viver, responsable comercial de l'estació, ha confirmat que els gruixos a la cota baixa superen el metre i que en les cotes altes s'arriba als 2 metres. La intensitat de la nevada no va permetre ahir condicionar pistes i encara avui s'estan acabant de posar a punt els traçats. De fet aquest matí només eren oberts els sectors de debutants (pistes verdes) i el telecadira Font Canaleta, i es creu que al llarg del dia s'aniran incorporant les àrees perimetrals dels sectors de debutants, començant per Roc Blanc i Cap de Comella. Ahir l'estació ja va comunicar via xarxes socials que estaven davant d'un dia i nevada qualificat sense embuts d'"històric".

Finalment esmentar Masellai Port del Comte, dues estacions que tradicionalment també sempre s'han beneficiat de les llevantades. A Masella no s'han tallat en qualificar l'episodi de la llevantada com a "al·lucinant". En concret en el seu comunicat es descriu la llevantada així: "Seguim al·lucinant amb les imatges d'aquesta nevada històrica, que ha durat fins ben entrada la passada nit i que ha acumulat més d'un metre de neu nova a Masella". Ahir a les 11 del matí el gruix acumulat a la cota 1.985 (Cap de bosc) era de 113 cm, però encara no s'ha actualitzat el comunicat de neu que reculli l'episodi total. L'estació va poder obrir el telecadira TGV i la Zona de Debutants, a més del sector Pleta.

Port del Comte és, de les 5 estacions que més s'han beneficiat de la llevantada, l'única que avui obrirà al complet, si bé ho farà progressivament. De moment comencen la jornada amb la zona de debutants oberta i durant el dia aniran "obrint el Querol i el Sucre", segons el comunicat difós per xarxes socials. A Port del Comte, com a La Molina, han qualificat la llevantada d'ahir com a "històrica". Avui els seus responsables afirmen estar "treballant al màxim per tornar a tenir tot Port a top".

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny