Notícia

Formigueres entrarà a la llista dels dominis de més 100 quilòmetres

La fusió amb Els Angles es farà per fases: en dos anys unió empresarial i de gestió, en 5 anys unió física amb pistes i remuntadors

Formigueres projecta una ampliació a 5 anys vista.
Formigueres projecta una ampliació a 5 anys vista.
El divendres 23 de febrer vam visitar l’estació d’esquí de Formiguera (www.formigueres.fr), al Capcir, a la Catalunya del Nord. Ens va rebre Giani Ragonna, director de l’estació, amb qui vam mantenir una entrevista per parlar del present i el futur de l’estació. Un futur que passa per la fusió amb la seva veïna Els Angles amb un calendari d’implementació que ha començat un compte enrere de dues fases: una fusió empresarial, de les dues societats actuals en dos anys, i una fusió física, amb pistes i remuntadors, a 5 anys vista. Amb la fusió Els Angles i Formigueres oferiran un domini de més de 100 quilòmetres de pistes.


Giani Ragonna és el director de Formigueres des de fa 4 temporades. Procedent del nord d’Itàlia i amb experiència professional a les estacions franceses integrades a Les 3 vallés, va arribar a Formigueres per dirigir aquesta estació del Capcir, coneguda i valorada perquè el 100% de les seves pistes són entre bosc i pels paisatges que l’envolten. Actualment a Formigueres hi treballen 75 persones entre personal de pistes, en la restauració, en els serveis i en la gestió.

Amb ell vam tractar el present i el futur de l’estació i això és el que ens va explicar, en un dia en què l’estació presentava un aspecte magnífic. A l'estació tot estava obert, neu pols, molt ambient a pistes i un paisatge de boscos nevats gràcies a la nevada precipitada 48 hores abans. Ragonna preveu que quan s’acabi la temporada 2017-18 pot esdevenir històrica i superar les xifres de fa 2 anys, que també va ser de rècords.

El present

Asseguts cara a cara a la seva oficina de treball, amb vistes directes a pistes, i amb el ressó de fons dels walkies dels pisters, ens explica que “actualment un 25% de la clientela de l’estació procedeix de Barcelona i Catalunya”. El 75% prové de les grans ciutats del sud-est, entre les quals Perpinyà, Carcassona, Narbona, Montpeller i Tolosa de Llenguadoc.

El director ens atén en un moment en què la feina en el dia a dia de l’estació és evident. Aparcaments plens, la terrassa del restaurant al 100% i les cadires del telecadira de la Calmazeille pujant amb tots els seients plens.

De seguida anem al gra i li demanem pels projectes de futur. Ens explica que el més immediat passa per reformar el peu de pistes. L’objectiu, per al director, és que Formigueres s’ha de potenciar com una “estació que ha de saber fidelitzar el debutant, i en especial seduir el jove”.

En aquest sentit ens explica, amb certa resignació, que “el 80% dels esquiadors joves que comencen a esquiar després no continuen” i això passa perquè per a la seva economia i la seva manera d’entendre l’esquí és un esport encara poc popular. Cal aprofundir, doncs, en aquest àmbit i assegurar-se que repeteixin i que ho facin perquè comprovin que els surt econòmic i que s’hi troben a gust. O sigui, se’ls hi ha de posar fàcil.

El futur: ampliar domini i fusió amb els Angles

El futur de Formigueres passa, primer, per nous instal·lar nous remuntadors, i després per la fusió amb Els Angles. O sigui, dues fases. De cara als pròxims 5 anys hi ha un pla d’inversions previst que preveu substituir el telecadira de la Calmazeille i els teleesquís de les Perches Blanches. Amb la substitució d’aquests darrers s’aprofitarà perquè els nous ginys mecànics permetin ampliar el domini esquiable. Així, la substitució dels teleesquís es farà per un nou telecadira, de nova ubicació, que tindrà sortida i base a la cota 1.500, a prop del nucli urbà del poble de Formigueres. Tindrà l’inici de traçat a l’actual espai destinat a l’esquí de fons, al Llac de l’Oliva, un espai planer que també en facilitarà l’aparcament dels vehicles. L’arribada o final de traça se situarà on també ho fan els esmentats teleesquís.

Segons el projecte encara no fet públic i no tancat del tot, els permetrà el naixement d’un mínim de tres noves pistes de diferent dificultat. Segons el director de l’estació “el nou telecadira no serà un desembragable de 6 places, segur, perquè tampoc tenim pistes per assumir el gran volum d’esquiadors amb què s’hauria d’amortitzar una instal·lació així”.

La fusió entre Els Angles i Font Romeu

La inversió en els nous remuntadors serà el pas previ a la fusió amb Els Angles, una qüestió que s’haurà de complementar amb el projecte d’unir Els Angles amb Font Romeu. Sobre aquest darrer aspecte hi afegeix que “pel que fa a la fusió entre aquestes dues estacions primer caldrà esperar a veure què passa amb la gestió actual per part de l’operador Altiservice i l’Ajuntament de Font Romeu”. A criteri de Ragonna la fusió d’aquestes dues estacions serà amb remuntadors i creu que difícilment en sortiran més pistes.

Què s’hi guanya amb la fusió entre Els Angles i Formigueres?

La unió entre Els Angles i Formigueres, sembla que pivotarà per la falda dels pendents del Pic del Pam (2470 m.), el que els permetrà crear un domini conjunt de gairebé 150 quilòmetres de pistes. Actualment Formigueres ofereix 25 quilòmetres de pistes i Els Angles 55.
I com es pot suposar, el repte més important serà el seu cost, ja que seran necessaris 4 remuntadors i les corresponents pistes. La fusió “no baixarà dels 30 milions d’euros, potser arribant als 40, segons els primers estudis preliminars”, va desglossar el director.

I com es finançarà?

Qüestionem a Ragonna pel cost i el finançament d’aquesta fusió. Li suggereixo que hi deu haver un pla urbanístic al darrere. I sorpresa: no, no hi ha un pla de noves construccions en apartaments, hotels o residències al darrere. “No. Ara mateix estem a punt d’enllestir els terminis d’amortització de les inversions -i dóna a entendre que els corresponents crèdits- que es van fer en el seu moment” senyala sobre aquesta qüestió, així que dóna a entendre que tindran capacitat d’endeutament per a noves inversions. Tot i que Formiguera és una estació de propietat municipal i els terrenys també ho són, la seva gestió es fa per mitjà d'una societat que explota l’estació d’esquí. D’aquesta manera les inversions aniran a càrrec de la societat explotadora, no pas directament sobre l’Ajuntament de Formiguera.

On dormiran els clients del “nou Formigueres”?

Quan una estació es fa més seductora i amplia la capacitat per acollir nous esquiadors, cal suposar que té un pla per acollir-los quan acaben la jornada d’esquí. Així doncs, on han d’allotjar-se aquests esquiadors? Aquesta és la pregunta que li fem al director de Formigueres. Aclareix que mentre hi hagi “llits freds” al poble de Formiguera no es podrà construir res de nou.

“Tot passa per la rehabilitació del que ja existeix. Es tracta, també, de fer pujar el nivell de l’esquiador que ens visita”, senyala i ho argumenta pel fet que actualment al poble hi ha una capacitat de 1.500 llits disponibles que no s’estan ocupant.

El criteri de la direcció de l’estació és que després de la rehabilitació del que ja existeix, i suposant que aconsegueixi la plena ocupació, aleshores sí que podrien pensar en noves residències, apartaments o hotels.

Sobre aquesta qüestió recorda que la mateixa estratègia està passant a les estacions alpines, per exemple a La Plagne o a Tignes, on ja no es construeix res de nou. Les noves places en llits passen per la rehabilitació, recuperant i fent útils els “llits freds” que hi són, però que no s’ocupen.

El calendari d’implementació

Anem acabant. Preguntat sobre el calendari de la fusió amb Els Angles explica que “primer es farà una fusió administrativa, de les dues empreses explotadores de Formigueres i Els Angles”, que es preveu per als dos anys vinents, per tant, fent números serà l’any 2020.

I després arribarà la fusió per pistes i remuntadors, en un termini de 5 anys, per tant el projecte podria ser una realitat l’any 2023. Un any que serà clau per al futur econòmic del Capcir ja que projectarà la zona, definitivament, com una destinació de neu competitiva que podrà mirar de tu a tu els grans dominis esquiables d’Andorra i del Pirineu de Girona.

I compte, perquè també estarà traient el nas la veïna Ax-les-Thermes, ja a l’Ariège, actualment a 45 minuts en cotxe des de Puigcerdà però amb un pla de nous remuntadors per als propers 4 anys que els permetrà situar-se a 35 minuts de Puigcerdà.  El panorama general de l’esquí al Pirineu oriental, doncs, es posa interessant.

Veure galeria de fotografies de la nostra visita a Formigueres clicant aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny