Notícia

Vallter no podrà reparar el telecadira fins ben entrada la primavera

Per a la reparació es necessita un camió-grua que pugui pujar fins a la cota 2-535 m

telecadira,retorn,vallter
L'avaria al retorn del telecadira de Vallter no podrà rser eparat fins a la fosa de neu Autor/a: Diaridelaneu.cat
Falten poc més de 3 setmanes per a Setmana Santa, data que marca el final de temporada a Vallter, i tot apunta que a l'estació setcasina ja no podran fer més ús del telecadira Jordi Pujol en el que resta de temporada. L'excés de neu impedeix l'arribada de vehicles de gran tonatge a la cota 2.535 de l'estació, on s'ha produït el problema. Fins a la fosa de neu ja no serà possible reparar la instal·lació.


Una avaria important al volant de retorn del telecadira Jordi Pujol, a la cota 2.535  de l'estació, impedeix que es pugui posar en marxa de nou. L'avaria es va produir el passat 27 de febrer i des d'aleshores el giny mecànic ha quedat aturat. Per poder reparar l'esmentat volant, de més de 3.000 quilos de pes, es fa necessària la presència d'un camió-grua a la cota alta de l'estació, un requisit ara mateix difícil.

"Per fer arribar una grua a l'estació de retorn del telecadira és molt complicat, hi ha un excés de neu que ens impedeix fer-hi arribar un vehicle de gran tonatge", segons ha declarat aquesta tarda a Diaridelaneu Enric Serra, director de l'estació.

Segons Serra, per fer arribar una grua fins a la cota 2.535 caldria, primer, "retirar una capa de neu tova de gairebé 2 metres, fins a trobar la capa de neu dura que va caure als mesos de desembre i gener". A més, ha apuntat que la retirada de neu no seria ràpida ni fàcil, amb l'afegit que afectaria de ple les pistes Barquins i Jordi Pujol, que haurien de quedar tancades durant el procés de reparació. "Després caldria portar el volant a reparar al proveïdor i, un cop reparat el volant i un coixinet tornar-los a transportar fins al seu lloc, muntar-los i fer de nou les proves de seguretat.
Tot i comptant que fes molt bon temps i no tornés a nevar, l'operació no quedaria enllestida fins a pràcticament Setmana Santa i ha recordat que "després caldria tornar a deixar a punt les pistes Jordi Pujol i Barquins" ha apuntat el director. Tot plegat, doncs, massa contratemps.

Una avaria gens estranya als telecadires pinça pixa

L'avaria que ha sofert el telecadira Jordi Pujol de Vallter, tot i no ser habitual en els ginys mecànics d'aquesta tipologia, tampoc és gens estranya. Segons el responsable de Vallter altres estacions del Pirineu i la serralada cantàbrica han patit la mateixa avaria en els dos darrers anys. A diferència de Vallter, però, "no els va arribar a finals de febrer com a nosaltres i van tenir marge de maniobra per reparar i obrir de nou la instal·lació a principis de temporada" ha senyalat.

Un cas d'avaria en un telecadira sense marge de maniobra per a poder reparar i posar-lo en marxa de nou va ser el que va succeir a Tavascan el febrer de 2015. En aquella ocasió va ser una allau provocada el que va afectar una pilona de l'únic telecadira que actua com a eix central de l'estació. La instal·lació va quedar tancada i no va ser reparada fins a l'estiu.

Revisió completa del telecadira l'any 2015

Enric Serra ha comentat que el telecadira Jordi Pujol va passar el 2015 la revisió completa, que inclou el desmuntat de peça per peça i el seu muntatge de nou, descartant així que l'avaria fos motivada per falta de manteniment. Això sí, Serra ha admès que es tracta d'una avaria que no és nova en aquesta instal·lació i que el seu problema ja ve d'origen. El director ha recordat "que l'accés a la cota 2.535 es podrà fer igualment per teleesquí Barquins 2".

Opinions

Més opinions

Entrevista

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


41%


8%


51%

76 vots