Notícia

10 coses que has de saber de Tavascan

Un racó paradisíac, un refugi, un telecadira, una cinta, un telesquí i un miler de possibilitats fora-pistes

Telecadira La Pleta de Tavascan en la seva estació intermèdia.
Telecadira La Pleta de Tavascan en la seva estació intermèdia.
Tavascan és la més jove de les estacions d'esquí i muntanya de Catalunya. Se situa a l'extrem nord del Pallars Sobirà, esdevenint una "illa" d'activitats de lleure, natura i esports d'hivern dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu.


tavascantavascan_refugi_pleta_del_prat

Situada al Pallars Sobirà, destaca per ser una estació jove, equipada amb un telecadira, una cinta transportadora i un teleesquí, però amb infinitat de possibilitats en esquí forapistes gràcies a l'especial configuració de la muntanya. Sobre plànols és una estació petita, de poc més de 5 quilòmetres de traçats marcats, però sobre el terreny és una estació molt més gran, ja que la seva àrea esquiable són els forapistes. Està situada al voltant del Refugi de la Pleta del Prat, a la vall de Mascarida.

Aquestes són les 10 qüestions bàsiques que cal saber de Tavascan.

1 • La neu i la meteorologia.

La mitjana de precipitació acumulada per temporada és de 7 metres. Disposen d'un sol canó de neu de baixa pressió ubicat a la zona de debutants de la cota baixa. El factor meteorològic clau en aquesta estació són les pertorbacions d'origen atlàntic.

2 - Els remuntadors.

És una de les estacions d'esquí del Pirineu català més petites. En total té 3 remuntadors, dels quals 1 telecadira de dues places i 500 metres de desnivell amb una estació intermèdia, 1 teleesquí i una cinta transportadora.

tavascantavascan_telecadira_snowboard

3 - Les pistes.

Sobre plànols hi ha traçades 6 pistes (2 verdes, 1 blava, 2 vermelles i 2 negres) que sumen 6 km. Orientació nord. En realitat es tracta d'una pista principal que actua d'eix central i variants que tenen l'origen o la sortida en aquesta pista. L'àrea d'esquí nòrdic disposa de 17 quilòmetres de circuits marcats, entre les cotes 1.750 i 2.100 m. Cotes de l'estació entre els 1.750 i 2.250 m.

4 - Forapistes i àrees freestyle.

L'estació disposava d'un snow-park de mòduls de fusta actualment en desús. L'espai fora-pistes a Tavascan és la seva raó de ser. El telecadira actua d'eix central en una vall en la qual, a banda i banda, s'obren desenes de possibilitats per a practicar els forapistes en canals, pales i racons de diferent orografia.

5 - Història.

El refugi de la Pleta del Prat es va construir l'any 1990. L'estació va ser impulsada per a l'esquí nòrdic l'any 1991 per l'Ajuntament de Lladorre, única de Catalunya de capital municipal. Va ser l'any 1997 quan es va instal·lar el telecadira de La Pleta, esdevenint a partir d'aquell moment una estació d'esquí alpí i nòrdic, esdevenint també una estació multidisciplinària en modalitats de lliscament.

6 - Restauració i allotjament.

En el seu peu de pistes hi trobem el refugi de la Pleta del Prat, única edificació que actua com a alberg-refugi, cafeteria-restaurant, lloguer d'esquí i taller-magatzem. Molt recomanables els menús del refugi, de cuina casolana i preus ajustats.
Tant al poble de Tavascan, autèntic peu de pistes de l'estació, com a tota la Vall de Cardós hi trobarem oferta hotelera i de restauració.

tavascantavascan_pleta_del_prat_refugi_gastronomia

7 - Accessos i aparcaments.

Carretera estreta i pavimentada, freqüentada pels llevaneus quan comença a nevar. L'aparcament de la cota 1.750 m està pavimentat i ofereix un total de 450 places.

8 - Serveis generals.

Hi trobem serveis bàsics, com ara escola d'esquí, taller de lloguer i reparació d'equips d'esquí, centre mèdic, menjador refugi i wi-fi gratuït al refugi Pleta del Prat. Ofereix un dels forfets més econòmics del Pirineu, de només 21,50 euros adults i 15 E infantils. El forfet d'esquí nòrdic val 12 € adults i 6 € infants.
Atenció als horaris de l'estació, que no són els habituals de les altres estacions d'esquí: feiners de 9,30 a 15,00 i caps de setmana i festius de 9,30 a 16,30. Disposa d'una webcam.

9 - Après-ski i esdeveniments.

Tot el possible après-ski es concentra a Tavascan poble o als pobles de la Vall de Cardós, amb restaurants, bars i un pub a Tírvia.
Hi ha dos esdeveniments importants que se celebren cada any a l'estació: la Festa Major de l'estació d'esquí i l'Esquiada dels 40 Principals, amb presència de DJs en directe a l'estació intermèdia. Cal destacar la cursa d'esquí de muntanya Certescan i un memorial competició forapista.

10 • Gestió de l'estació, procedència i origen dels clients.

L'estació és gestionada per la societat Centre d'Activitats Lúdiques Pirinenques (CALP), SL, d'accionariat 100% municipal de Lladorre, format pels nuclis de Tavascan, Lladorre, Boldís Sobirà, Boldís Jussà, Aineto i Lleret. La clientela és de procedència en un 50% originària del Pallars, un 25% de la demarcació de Lleida i un 25% d'altres comarques catalanes. I pel que fa a la tipologia del client, en un 50% són famílies i l'altre (50%) és un client expert en esports d'alta muntanya.

El que més ens va agradar i el que menys.

Comencem pel que ens agrada menys. La carretera d'accés és estreta, especialment els 3 darrers quilòmetres. Per als esquiadors d'alpí no aficionats a l'esquí fora-pistes l'estació es pot fer petita.

El que ens va agradar més: és una estació molt familiar, amb un ambient en què es respira passió per la muntanya, amb un esquiador de perfil molt expert i muntanyenc. Per ubicació i altura és una estació amb garantia de neu de qualitat i amb una mitjana de precipitació elevada. Tavascan disposa d'un entorn ric en història, patrimoni i natura.Més sobre Tavascan:

Galeria d'imatges de la nostra visita en aquest enllaç.
Web oficial de l'estació  a www.tavascan.net

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny