Notícia

L'abril, un moment propici per iniciar-se a l'esquí de muntanya

10 consells útils per als qui es vulguin iniciar en l'skimo

skimo
L'abril, un moment propici per iniciar-se a l'esquí de muntanya Autor/a: Diaridelaneu.cat
skimo-la-tosa-rb

El nombre d'esquiadors de muntanya al Pirineu no para de créixer i es tracta, al costat dels Alps, d'una de les zones del món en què més practicants podem trobar. Els motius són diversos, però en resum són tres: tradició de pràctica de l'alpinisme des de principis del segle passat, unes valls i muntanyes que en faciliten l'accés i ajuden en la progressió i, finalment, un clima molt propici, en especial en arribar la primavera.

En els darrers anys l'esquí de muntanya ha anat avançant en el calendari la seva posada en pràctica. El cert, però, és que acostuma a ser des de mitjans de març i fins principis de maig quan comença la temporada forta d'aquesta modalitat. Pot semblar una paradoxa però el cert és que durant el mes d'abril, amb la neu fonent-se a contra-rellotge, és quan les condicions per a practicar l'esquí de muntanya es troben en el seu millor moment.

El cert és que som molts els esquiadors d'alpí que veiem amb certa resignació com, malgrat que les muntanyes són encara ben cobertes de neu en cotes altes, les estacions d'esquí van tancant instal·lacions una darrere l'altra.

En aquest article us donem alguns consells que, per als qui proveniu de l'esquí alpí i us voleu iniciar en aquesta modalitat, us poden ser molt útils. Entenem que sou esquiadors amb un nivell mitjà o avançat, i que esquieu amb comoditat i cert nivell com a mínim per pistes vermelles.

esqui_de_muntanya-skimo-la_tosa

1 • Llogar el material tècnic.

Si és el primer cop que voleu practicar esquí de muntanya us recomanem que el llogueu en alguna botiga especialitzada. Preus aproximats: entre 30 i 40 euros.

Necessitarem botes, esquís, pells de foca, ganivetes i bastons telescòpics, tots ells materials específics. Hem d'estar atents a les explicacions del tècnic que ens atengui sobre l'ús i posició de les fixacions, de diferent posició per pujar foquejant o per baixar esquiant.

2 • Com ens equipem?

Material tècnic a banda (el que llogarem a la botiga) pel que fa a la resta de material, com ara pantalons, jaqueta, ulleres, casc i guants, podem fer servir el que usem per a l'esquí alpí, i més endavant, si ens agrada aquesta modalitat, ja en comprarem d'específic, normalment força més lleuger i transpirable.

Portarem una motxilla amb elements bàsics, com ara aigua, menjar, un frontal i un telèfon amb la bateria carregada. Important la motxilla per si ens traiem roba, sobretot mentre foquejem pendent amunt.

skimo-esqui-de-muntanya-la-tosa-2

3 • Espais idonis per a la primera experiència

Les estacions d'esquí alpí ja tancades són un espai ideal per posar en pràctica la nostra primera experiència en l'esquí de muntanya. Observarem quines són les pistes que encara tenen una bona cobertura de neu, preferiblement verdes o blaves, i començarem a fer-hi les primeres traces pista amunt.
Si observem que encara hi ha operaris de l'estació treballant a les pistes ens convé demanar-los si hi ha cap problema en fer ús dels traçats per no intercedir negativament en les seves tasques. Ells mateixos ens sabran aconsellar algun itinerari alternatiu si fos necessari.

4 • Perill d'allaus

Que ens trobem dins el perímetre d'una estació d'esquí no ens evita el perill d'allaus. Amb l'estació tancada ningú gestiona el perill d'allaus i per tant ens haurem d'autoprotegir, portant Arva, pala, sonda i aprenent a gestionar la nostra seguretat davant les allaus.

Caldrà buscar les pistes més allunyades dels pendents pronunciats de la muntanya o bé localitzar visualment quines són les pistes amb més neu acumulada al seu entorn i evitar-les.

Això sí, amb la primavera el perill d'allaus és més estable i previsible, i sobretot cal anar amb compte amb el que s'anomenen allaus de fusió, a causa de les altes temperatures pròpies de l'abril. Però compte amb aquestes, són pesades i lentes, però la seva força fa basarda: s'ho emporten tot, el seu pes té una força destructora i arrossegadora impressionant. La clau per evitar-los és matinar i acabar la sortida abans que la neu es transformi massa. Sortirem més segurs i gaudirem d'una millor neu.

5 • Cal estar en forma

L'esquí de muntanya és un esport que requereix estar en forma. Per a la nostra primera experiència no cal ser un Kilian Jornet, per descomptat, però sí que hem de ser conscients que foquejar amunt per una pista blava i amb una motxilla a l'esquena ens farà suar amb ganes i demana força física a les cames.

6 • Quina tècnica es necessita per foquejar en l'esquí de muntanya?

De pujada: Per remuntar pendent amunt, amb les pells de foca posades als esquís, deixarem la posició de la fixació amb el taló lliure i farem un moviment similar al de caminar, però sense pràcticament aixecar l'esquí de la neu i sense desviar-nos d'una imaginària traça recta, per així cansar-nos menys. En els pendents més costeruts zigzaguejarem per la pista i girarem aplicant la famosa tècnica de la volta maria.

7 • Quina tècnica es necessita per lliscar pendent avall en l'esquí de muntanya?

De baixada: A l'hora de baixar retirarem les pells de foca de l'esquí i fixarem la bota a la fixació per la part del taló. Com ho faríem en una fixació d'esquí alpí. Per baixar esquiant necessitem un nivell d'esquiador avançat, capaços de fer el gir en paral·lel. Hem de tenir present que els esquís de muntanya són més lleugers de pes i que les botes d'esquí de muntanya són més flexibles que les d'alpí. Per tant, haurem de ser més curosos a l'hora de repenjar el pes del cos sobre la bota. D'alguna forma s'esquia amb el cos lleugerament més endarrerit que no pas quan esquiem amb alpí i hem de tenir present que no baixem per una pista trepitjada i fressada. Caldrà tenir més reflexos per improvisar.

8 • Contractem una assegurança?

Per a un sol dia és cara (aprox. 20 euros) però és el més recomanable. Ara bé, possiblement sou esquiadors d'alpí que ja disposeu d'una targeta de federat amb assegurança. Així i tot caldrà assegurar-vos que es tracta d'una assegurança en modalitat multirisc o que inclou l'esquí de muntanya. Important comprovar-ne la data de vigència. Aquí teniu un enllaç d'un possible proveïdor d'assegurances per a un dia, però n'hi ha d'altres. Consulteu possibles opcions a les webs de la FEEC i de la FCEH.

9 • Contractem un guia?

En la primera sortida l'ajuda d'un guia de muntanya és imprescindible. Un guia ens ensenyarà les tècniques bàsiques i ens evitarà agafar vicis en la nostra progressió que, si no ho fem, després ens costaran eliminar. El guia ens orientarà sobre futures sortides que podem fer en funció del nostre nivell de pujada i de descens. Amb ells també aprendrem a fer ús de dispositius de seguretat per les allaus. L'ARVA, la pala i la sonda, aparells i eines del tot necessaris, especialment quan vulguem fer sortides fora del perímetre d'una estació d'esquí alpí. Aquest material l'acostumen a llogar els guies i el seu preu aproximat és de 20 Euros. Consulteu amb ells la qüestió de l'assegurança.

10 • Més d'un nom

Heu de saber que a l'esquí de muntanya també se'l coneix amb el nom d'esquí de travessa. A Andorra se'l coneix amb el nom de "esqui de rando". Anys enrere a l'esquí de muntanya també se'l coneixia com a esquí de primavera, nom força adoptat als Alps, ja que a principis de segle era a la primavera quan es practicava aquesta modalitat. També és cert que cada vegada més s'imposa la denominació en anglès, Skimo (abreviació de Ski Mountaineering) o fins i tot esquí de pistanya (per referir-se als qui el practiquen en pistes d'esquí alpí).

I finalment heu de saber que...

Aquests són els nostres consells per si voleu iniciar-vos en aquesta activitat. Són consells bàsics, elementals per entendre millor en quina activitat ens endinsem, però hi ha altres qüestions que també caldrà tenir presents.

Si ens hi volem dedicar més enllà de la nostra primera experiència amb guia, o si volem començar a fer progressos pel nostre compte, serà del tot necessari fer un curs de rescat d'allaus i tenir clar que sempre més l'Arva, la pala i la sonda seran els nostres companys de sortida.

I finalment heu de tenir present que practicar l'skimo dins les estacions d'esquí alpí quan aquestes no estan tancades és una pràctica que pot posar en risc la nostra integritat física o la dels esquiadors d'alpí. Aquest, però, és un tema que ja s'ha tractat en altres (1) articles (2).

I un cop teniu clars aquests consells i pautes de comportament, quan començareu?

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny