Notícia

Rècord històric de neu a Soldeu el Tarter

Per primera vegada des de 1993 a Soldeu-El Tarter s'arriben als 836 cm de gruix acumulat

Soldeu-El tarter
Les nevades a Soldeu El Tarter en aquesta temporada 2017-18 han estat molt generoses Autor/a: Soldeu-El-tarter
Les nevades al sector de Soldeu-El Tarter de Grandvalira van ser fins a principis de març iguals o superiors que al sector de Pas de la Casa-Grau Roig. Només a la temporada 2012-13 van ser superiors, arribant als 842 cm.


Aquesta temporada de neu 2017-18 a Soldeu-El Tarter el gruix de neu acumulat ha estat històric, arribant als 8 metres i 36 cm. Això els ha generat la necessitat d'activar fins a 25 vegades el pla de prevenció d'allaus (PIDA). Són dades que han estat publicades recentment a la pàgina de Facebook específica del sector de Soldeu-El-Tarter de Grandvalira.

Que ha estat una temporada excepcional pel gruix de neu acumulat queda demostrat perquè les dades es poden contrastar amb altres estacions del Pirineu. Així, per exemple, aquest any a Baqueira s'han arribat als 10 metres de gruix acumulat, o sigui, a 1 metre dels històrics 11 metres de la temporada 2012-13. O pels 6 metres de neu precipitats a Boí Taüll, quan la mitjana per temporada en aquesta estació és d'entre 4 i 5 metres.

Segons informa el blog andorrà Andorra Lovers, a Soldeu-El Tarter el recull de dades de gruixos de neu es porta documentant des de l'any 1993. En aquests 25 anys de recull de dades mai s'havia superat la xifra dels 8 metres i 36 cm. Segons sembla, ni tan sols a la mítica temporada 1995-196, el que no exclou que en temporades precedents a la del 1992-93 hi hagués xifres que superessin les d'enguany.

Ara bé, també és cert que el gruix d'aquesta temporada a Soldeu-El Tarter ha quedat 6 cm per sota dels històrics 8 metres i 42 cm de la temporada 2012-13 que es van enregistrar a Grandvalira, tot i que en aquella temporada no es va precisar en quin punt, o en quins punts, es prenien dades per fer-ne la mitjana.

I un matís -molt concloent- que ens fa pensar que els gruixos d'aquest any encara s'han quedat per sota la realitat. Hem de recordar que les dades han estat recopilades fins al 8 d'abril, data que coincideix amb el final de temporada de les estacions que conformen Grandvalira. Per tant, la xifra no reflecteix les precipitacions dels dies 9 i 10 d'abril, que ben segur encara haurien elevat uns quants, o molts, centímetres de més el gruix final acumulat. Les nevades dels dies 9 i 10 d'abril es creu, segons el blog Andorra Lovers, que van tornar a deixar el Pas de la Casa i Grau Roig per sobre Soldeu i El Tarter.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots