Notícia

L'estació nivometeorològica de Boí perd gairebé 100 cm de neu en 15 dies

La Bonaigua perd 50 cm de neu en 10 dies però continua superant els 250 cm de gruix

webcam,boi taull
Imatge d'avui dimarts 24 d'abril a Boí Taüll Autor/a: Captura de webcam
La web de l'institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya permet veure l'evolució diària del gruix de neu a les diferents estacions nivometeorològiques que hi ha repartides pel Pirineu català. La informació i dades es generen automàticament i tenen l'objectiu de mostrar les diferències regionals en el volum de neu que poden existir entre diferents conques del Pirineu de Catalunya. Aquestes dades es poden consultar al web de l'Institut Geològic de Catalunya i són les que serveixen per redactar les informacions del Butlletí de Perill d'Allaus, però també permeten contrastar les dades que s'hi donen amb les imatges que generen les webcams de les estacions d'esquí, si és que aquestes encara estan actives.

Amb l'arribada del bon temps i la pujada de temperatures d'aquest mes d'abril la fusió de neu s'ha accelerat. I de quina manera. Avui, per exemple, a l'estació nivometeorològica de la Boí, s'ha pogut comprovar com en només 15 dies el gruix de neu ha passat de fregar els 350 cm als poc més de 260 que registra avui. Gairebé un metre de neu fosa en dues setmanes.

Una altra dada curiosa que s'ha pogut obtenir també aquesta setmana és la fusió, igualment accelerada, del gruix de neu a l'estació nivometeorològica de la Bonaigua. En aquesta estació s'ha rebaixat el gruix de neu en 50 cm el seu gruix. És a dir, s'ha passat dels 300 cm que hi havia a principis d'abril als 250 actuals. Aquesta fusió tan ràpida de la neu és la que pot provocar el que es coneix a la primavera com a allaus de fusió, coneguts per la seva força destructora.

Tan en el cas de Boí com en el de Bonaigua les dades es poden contrastar amb les imatges de neu que encara avui capten les webcams de les estacions d'esquí de Boí Taüll i Baqueira Beret, i en les quals, efectivament, es pot veure com les pistes d'esquí encara mantenen gruixos de neu que permetrien la pràctica dels esports d'hivern en condicions de gruix molt òptimes. Aquestes webcams de les estacions d'esquí esmentades són les més properes geogràficament a les estacions nivometeorològiques de Boí i Baonaigua.

L'evolució a les altres estacions

L'estació de Cadí Nord (2.1403 m.) marca avui un gruix de 165 cm, la de Vall de Núria (1.967 m) té un gruix de 45 cm i, finalment, la que menys neu té és la del Refugi de Malniu (2.230 m) que queda per sota els 20 cm. Aquestes dues últimes no havien superat en tot l'hivern els 150 cm de gruix però la de Cadí Nord havia arribat als 220 cm a principis d'aquest mes d'abril.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny