Notícia

Arriba el moment de guardar el material d'esquí. Com fer-ho?

Quatre consells bàsics per al manteniment del material de cara als mesos que no esquiem

esquis,fixacions
A l'estiu és convenient afluixar la pressió de les molles de les fixacions Autor/a: Diaridelaneu.cat
Quatre consells molt bàsics per saber com i quan guardar el material que hem fet servir al llarg de la temporada per pujar a pistes.


Un cop han tancat les estacions d'esquí del Pirineu és molt possible que ja no tornem a esquiar fins al mes vinent de novembre. Bé, sempre n'hi ha que ens escapem als Alps o fins i tot a l'hemisferi sud en ple juliol o agost. Ara bé, hem d'admetre que la gran majoria ja no farem ús del material fins d'aquí a 6 o 7 mesos.

Així doncs arriba el moment de guardar el material i cal fer-ho en les millors condicions possibles de cara a l'hivern vinent. Un emmagatzematge deficient d'aquest pot significar un deteriorament de l'equip.

Us donem uns consells sobre com fer-ho.

1 • Capes exteriors: pantalons i jaquetes.

Una obvietat: és important llegir les etiquetes de cada peça i seguir els codis de neteja al peu de la lletra si volem conservar les característiques dels nostres productes, amb especial atenció a conservar la impermeabilitat i la transpiració. Ho farem amb sabons específics per a peces amb membrana o impermeables o alternativament amb un sabó neutre. Mai farem servir suavitzant ni assecarem les peces al sol.

Algunes peces permeten l'ús de rentadora, però si tenim dubtes, fem-ho a ma, amb aigua freda i poc sabó. Moviments suaus.

2 • Esquís o taula de surf de neu.

Tenim dues opcions: deixar-ho en mas del professional o fer-ho nosaltres.

En mans del professional. El més convenient és portar-los a un taller perquè ens hi facin el manteniment complet (encerat de soles, afilat de cantells i revisió de fixacions). Però si volem ocupar-nos personalment d'aquest manteniment, aleshores hi ha uns passos bàsics a seguir.

miguel_morano-skiman-skir

Fer-ho nosaltres. Cal netejar i assecar bé el material si no ens volem trobar els esquís amb els cantells plens d'òxid. Ens caldrà encerar els esquís o la taula de surf, d'aquesta manera mantindrem les soles hidratades tot l'estiu i els cantells protegits per prevenir-los de l'oxidació. No cal passar-nos amb la cera, ja que posar-ne de més no vol dir millor manteniment.

Afluixarem la molla de les fixacions (tant de la puntera com de la talonera), per alliberar la tensió durant els mesos de calor. Molt important: deixar-hi un post-it en els esquís recordant-nos que hi ha les fixacions al mínim. Hem d'evitar així ensurts el primer dia d'esquí.

Hi ha professionals que diuen que això d'afluixar les fixacions no és necessari, però sembla de certa lògica que el material no estigui permanentment tensionat. Davant dels dubtes, millor consultem-ho al professional de la nostra confiança.

I després on els guardem? Doncs dins la bossa porta-esquís de manera vertical, amb la cremallera oberta en una tercera part i els deixarem en un lloc sec i airejat. A dins també hi guardarem els bastons d'esquí, que també netejarem i assecarem.

3 • Les botes d'esquí.

Les botes també s'han de netejar i assecar. Si és possible, treure el botí i airejar-lo al màxim. Un cop secs tornar-los a ficar dins la carcassa i tancar-les com si anéssim a esquiar, però sense collar en excés, per evitar que agafin massa forma, ja que podrien deformar-se. Hi ha qui hi posa boles de paper de diari, que ajuden a la no deformació i absorbeixen la humitat, si és que aquesta no ha desaparegut completament. També les guardarem dins la bossa en un lloc sec i airejat, amb la cremallera oberta ben bé una tercera part.

4 • Canviem els pneumàtics d'hivern pels d'estiu.

La prova definitiva que deixem de pujar a pistes arriba quan tenim clar que és el darrer dia que pugem a pistes. L'endemà mateix, si tenim clar que no circularem per cap carretera d'alta muntanya en els propers dies o setmanes, ja podem avisar el nostre mecànic o al taller de confiança que necessitem canviar els pneumàtics d'hivern pels d'estiu.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
EditorialOpinions

Més opinions


giny

ginyginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny