Notícia

I si tornem a esquiar l’1 de juny de 2018?

Les condicions de neu d’un hivern excepcional en fred i precipitacions han deixat algunes pistes en bones condicions per tornar a ser esquiades en ple mes de maig. I continua nevant. I fent fred.

tosa d\'alp,all,masella
Imatge de la Tosa d'Alp i pistes de Masella des de la plana de la Cerdanya (All-Isòvol) ahir tarda Autor/a: Diaridelaneu.cat
S'imaginen que el pròxim 1 de juny es tornen a posar en marxa remuntadors i es trepitgen pistes en alguna estació del Pirineu? Doncs veient la quantitat de neu que encara queda a pistes en algunes estacions del Pirineu no seria cap bestiesa i, a més, no seria la primera vegada. Esquiar l'1 de juny en una estació del Pirineu ha estat possible en dues ocasions en els darrers 25 anys.


La temporada 2017-18 ha estat tan excepcionalment generosa en precipitacions i fred que moltes estacions d'esquí del Pirineu la setmana passada reunien condicions de neu a les seves pistes per ser esquiades, especialment en les cotes més altes. O sigui, per damunt de la línia de bosc. En serien bons exemples Masella, Arcalís, Pas de la Casa, Portè Puymorens i Vallter.

Si a aquest fet hi afegim que aquest cap de setmana ha tornat a nevar de forma generosa al Pirineu, i que a la nit de dissabte, i al llarg de la matinada de diumenge, algunes estacions d'esquí han arribat a acumular més de 40 cm de neu nova a les pistes altes, i gruixos propers als 20 cm a les cotes baixes, la possibilitat de tornar a esquiar és ben real.

Així doncs ens trobem amb un 14 de maig amb un panorama d'estacions d'esquí a rebossar de neu i amb bones condicions per ser lliscades. I no, no ens referim a practicar l'esquí de muntanya a pistes, cosa que ja s'està fent per part de molts aficionats a l'skimo, sinó al fet d'engegar remuntadors. Per als incrèduls de la situació només cal donar una ullada a les webcams de les estacions per comprovar com va ser de generosa la nevada del cap de setmana. Vegeu imatges que adjuntem al capdavall d'aquest article i que han estat captades aquest matí.

Incredulitat a la Cerdanya

De fet, aquests dies a la Cerdanya ningú dóna crèdit al que està succeint en aquest passat hivern i l'actual primavera. No para de fer fred ni de nevar. El bon temps es resisteix a arribar i la neu de les muntanyes es fon molt més lentament que en altres anys. Les típiques clapes blanques de neu, aquest any més amples en extensió i més llargues que en altres primaveres, es resisteixen a desaparèixer de cims i valls per sobre els 2.000 m. És com si l'hivern no volgués acabar de marxar sense oferir resistència.

Obrir pistes un 14 de maig o un 1 de juny

Que avui moltes estacions podrien obrir portes és una evidència. Ara bé, la possibilitat que alguna estació d'esquí torni a obrir pistes en els dies vinents caldria considerar-la com a improbable però en cap cas impossible. En qualsevol cas no s'obre per qüestions d'inviabilitat econòmica, per qüestions laborals i logístiques, no pas per manca de neu sinó per manca de clients.

Cap estació d'esquí ho ha insinuat seriosament, és clar que no falten aficionats a l'esquí que, via xarxes socials, deixen suggeriments i peticions fetes en aquest sentit les quals vénen acompanyades de fotografies que demostren i mostren un Pirineu que, a mitjans de maig, ofereix un paisatge de ple hivern. Imatges de gran contrast, ja que mostren cims de blanc radiant com al mes de febrer però amb unes valls a peu de pistes que llueixen un verd intens.

I és que la primavera, a les valls, sí que ja s'ha començat a expressar amb la intensitat que pertoca en aquesta època de l'any. Però si es pot obrir un 14 de maig, perquè no un 1 de juny? Falten 15 dies i s'anuncien condicions de neu i fred per als propers dies i en cap cas seria un fet excepcional.

Vallter i Portè, dues estacions que van obrir l'1 de juny

Esquiar a l'1 de juny ha estat possible en dues ocasions en aquests darrers 25 anys. La primera estació que ho va fer va ser Vallter 2000, l'any 1996. La temporada 1995-96 va ser tan excepcional que, en arribar el mes de maig, l'estació mantenia gruixos considerables en 2 de les 4 pistes del sector Barquins. Podeu veure'n la crònica de l'efemèride en aquest enllaç.

Una altra de les estacions que també va obrir un 1 de juny, en el seu cas els dies 1 i 2, va ser Portè Puymorens l'any 2013. L'estació també va obrir un dels seus remuntadors durant dos dies i més de 300 esquiadors hi van fer acte de presència per lliscar a la pista de la Vignole. (Veure article en aquest enllaç).

Apostes per l'1 de juny de 2018?

L'obertura de pistes en el mes de juny va significar per a les dues estacions un impacte mediàtic i publicitari molt important i que els va servir, a totes dues, per reforçar i projectar el missatge d'estacions amb garantia de neu. Garantia de neu, a la vegada que un gest de complicitat cap als aficionats més incondicionals a la neu.

Qui sap si potser alguna estació s'atreveix a seguir els passos de Vallter i Porté per al proper 1 de juny. Les condicions actuals ho permeten. La previsió meteorològica per als propers dies també sembla que hi convida. I si la conjuntura ho fa possible, qui sap si alguna altra estació s'atrevirà a superar els precedents d'aquestes dues estacions.

Així doncs, alguna aposta per a l'1 de juny?
Publicitat
Publicitat

Entrevista

"La festa post competició és un gran al·licient. Sense ella, el record per als nens no seria el mateix"
Oriol Guinart Director tècnic de Club Aranès d'Esports d'Iuèrn (CAEI)

entrevista
Publicitat

Les més llegides

Publicitat

Edició en paper


Publicitat
Publicitat
Publicitat

Editorial

Publicitat