Notícia

I si tornem a esquiar l’1 de juny de 2018?

Les condicions de neu d’un hivern excepcional en fred i precipitacions han deixat algunes pistes en bones condicions per tornar a ser esquiades en ple mes de maig. I continua nevant. I fent fred.

tosa d\'alp,all,masella
Imatge de la Tosa d'Alp i pistes de Masella des de la plana de la Cerdanya (All-Isòvol) ahir tarda Autor/a: Diaridelaneu.cat
S'imaginen que el pròxim 1 de juny es tornen a posar en marxa remuntadors i es trepitgen pistes en alguna estació del Pirineu? Doncs veient la quantitat de neu que encara queda a pistes en algunes estacions del Pirineu no seria cap bestiesa i, a més, no seria la primera vegada. Esquiar l'1 de juny en una estació del Pirineu ha estat possible en dues ocasions en els darrers 25 anys.


La temporada 2017-18 ha estat tan excepcionalment generosa en precipitacions i fred que moltes estacions d'esquí del Pirineu la setmana passada reunien condicions de neu a les seves pistes per ser esquiades, especialment en les cotes més altes. O sigui, per damunt de la línia de bosc. En serien bons exemples Masella, Arcalís, Pas de la Casa, Portè Puymorens i Vallter.

Si a aquest fet hi afegim que aquest cap de setmana ha tornat a nevar de forma generosa al Pirineu, i que a la nit de dissabte, i al llarg de la matinada de diumenge, algunes estacions d'esquí han arribat a acumular més de 40 cm de neu nova a les pistes altes, i gruixos propers als 20 cm a les cotes baixes, la possibilitat de tornar a esquiar és ben real.

Així doncs ens trobem amb un 14 de maig amb un panorama d'estacions d'esquí a rebossar de neu i amb bones condicions per ser lliscades. I no, no ens referim a practicar l'esquí de muntanya a pistes, cosa que ja s'està fent per part de molts aficionats a l'skimo, sinó al fet d'engegar remuntadors. Per als incrèduls de la situació només cal donar una ullada a les webcams de les estacions per comprovar com va ser de generosa la nevada del cap de setmana. Vegeu imatges que adjuntem al capdavall d'aquest article i que han estat captades aquest matí.

Incredulitat a la Cerdanya

De fet, aquests dies a la Cerdanya ningú dóna crèdit al que està succeint en aquest passat hivern i l'actual primavera. No para de fer fred ni de nevar. El bon temps es resisteix a arribar i la neu de les muntanyes es fon molt més lentament que en altres anys. Les típiques clapes blanques de neu, aquest any més amples en extensió i més llargues que en altres primaveres, es resisteixen a desaparèixer de cims i valls per sobre els 2.000 m. És com si l'hivern no volgués acabar de marxar sense oferir resistència.

Obrir pistes un 14 de maig o un 1 de juny

Que avui moltes estacions podrien obrir portes és una evidència. Ara bé, la possibilitat que alguna estació d'esquí torni a obrir pistes en els dies vinents caldria considerar-la com a improbable però en cap cas impossible. En qualsevol cas no s'obre per qüestions d'inviabilitat econòmica, per qüestions laborals i logístiques, no pas per manca de neu sinó per manca de clients.

Cap estació d'esquí ho ha insinuat seriosament, és clar que no falten aficionats a l'esquí que, via xarxes socials, deixen suggeriments i peticions fetes en aquest sentit les quals vénen acompanyades de fotografies que demostren i mostren un Pirineu que, a mitjans de maig, ofereix un paisatge de ple hivern. Imatges de gran contrast, ja que mostren cims de blanc radiant com al mes de febrer però amb unes valls a peu de pistes que llueixen un verd intens.

I és que la primavera, a les valls, sí que ja s'ha començat a expressar amb la intensitat que pertoca en aquesta època de l'any. Però si es pot obrir un 14 de maig, perquè no un 1 de juny? Falten 15 dies i s'anuncien condicions de neu i fred per als propers dies i en cap cas seria un fet excepcional.

Vallter i Portè, dues estacions que van obrir l'1 de juny

Esquiar a l'1 de juny ha estat possible en dues ocasions en aquests darrers 25 anys. La primera estació que ho va fer va ser Vallter 2000, l'any 1996. La temporada 1995-96 va ser tan excepcional que, en arribar el mes de maig, l'estació mantenia gruixos considerables en 2 de les 4 pistes del sector Barquins. Podeu veure'n la crònica de l'efemèride en aquest enllaç.

Una altra de les estacions que també va obrir un 1 de juny, en el seu cas els dies 1 i 2, va ser Portè Puymorens l'any 2013. L'estació també va obrir un dels seus remuntadors durant dos dies i més de 300 esquiadors hi van fer acte de presència per lliscar a la pista de la Vignole. (Veure article en aquest enllaç).

Apostes per l'1 de juny de 2018?

L'obertura de pistes en el mes de juny va significar per a les dues estacions un impacte mediàtic i publicitari molt important i que els va servir, a totes dues, per reforçar i projectar el missatge d'estacions amb garantia de neu. Garantia de neu, a la vegada que un gest de complicitat cap als aficionats més incondicionals a la neu.

Qui sap si potser alguna estació s'atreveix a seguir els passos de Vallter i Porté per al proper 1 de juny. Les condicions actuals ho permeten. La previsió meteorològica per als propers dies també sembla que hi convida. I si la conjuntura ho fa possible, qui sap si alguna altra estació s'atrevirà a superar els precedents d'aquestes dues estacions.

Així doncs, alguna aposta per a l'1 de juny?

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny