Notícia

Vall de Núria invertirà 900.000 € per finalitzar la renovació de vies

La Comissió Assessora del Ripollès dibuixa la ruta a seguir durant la temporada 2018-19

cremallera,vall de nuria
Vall de Núria invertirà 900.000 € per finalitzar la renovació de vies Autor/a: Ivan Sanz
La comissió s’ha reunit per analitzar els resultats de la temporada d'hivern 2017-2018, que es va allargar gràcies a les intenses nevades. L’increment de visitants l’any 2017 ha estat d’un 17% respecte a l’any 2016. Durant la reunió s’han presentat els objectius per a l'estiu 2018 i també el Pla estratègic de les estacions de muntanya, elaborat per la Universitat Pompeu Fabra per encàrrec d’FGC.


La Comissió Assessora del Ripollès es va reunir ahir, dilluns 14 de maig, per fer un balanç dels bons resultats de la temporada d’hivern 2017-18 a les estacions de Vall de Núria i Vallter 2000. Alhora, s’ha aprofitat l’avinentesa per presentar als seus membres els objectius a seguir de cara a la propera temporada d'estiu 2018, que començarà el proper mes de juliol.
 
La Comissió Assessora del Ripollès configura un eix vertebrador indispensable en el territori i la xarxa empresarial de muntanya. Aglutina 37 persones, en representació als agents econòmics i institucionals de la seva àrea d’influència i se centra a analitzar la situació de Vall de Núria i Vallter 2000, ambdues estacions d’esquí i muntanya gestionades pel Grup FGC.
 
El president d'FGC, Enric Ticó, ha comentat després de la trobada que “les estacions de muntanya del Ripollès han continuat al servei de l’economia productiva del Ripollès i de les comarques gironines. Hem batut el rècord històric de visitants, i amb l’ajuda d’aquesta Comissió Assessora i dels respectius Plans Estratègics, aconseguirem la consolidació definitiva de Vall de Núria i de Vallter”.
 
Temporada llarga a Vall de Núria

L’estació de Vall de Núria va obrir les seves portes el 2 de desembre de 2017, tal com estava previst, i va iniciar la temporada amb una molt bona afluència de visitants durant els dies del pont de la Puríssima. Finalment, gràcies a la gran acumulació de neu, la data de tancament es va allargar fins al 8 d’abril. Tot i les grans nevades i el fort temporal de vent del mes de febrer, el mes de gener va ser molt bo i es va assolir el record de visitants del Cremallera.

 Un 93% dels visitants repeteix experiència
 
Vall de Núria ha tancat la temporada d’hivern amb un total de 122.177 visitants. D’aquests,  38.389 corresponen a forfets venuts. Pel que fa al Parc Lúdic i la resta d’activitats Vall de Núria ha rebut la visita de 67.926 persones, resultats també molt positius. Pel que fa al Cremallera, aquesta temporada d’hivern 2017/2018 ha rebut 136.564 viatgers. Finalment, és important remarcar que el Forfet escolar (6.612 visitants) ha representat un increment del 29,01% respecte a la temporada 2016-17. Respecte als visitants, la gran majoria repeteix experiència: el 93% dels usuaris realitzen més d’una visita. A més, la majoria es desplacen fins a l’estació amb la família (68%) i el 27% ho fa amb la parella. Cal destacar que el 2017, el Cremallera de Vall de Núria ha rebut 312.468 visitants, el seu rècord històric.
 
Més escolars practicants esports d’hivern

Un any més, Vall de Núria ha impulsat el programa Esport blanc escolar, temporada en què s’han incrementat el nombre d’escoles. Els cursos han estat adreçats a escolars de 3r i 4t de primària (8-10 anys). Els objectius principals del programa són impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, entre els infants, així com educar, mitjançant l’esport, a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport.
 
Al llarg de l’hivern, la mainada ha participat en diferents sessions d’esquí alpí, surf de neu i esquí nòrdic. A més, aquesta temporada ha comptat amb la participació de 7 escoles (312 nens).
 
Aquesta iniciativa es realitza dins el marc del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, el Consell Comarcal del Ripollès i Vallter 2000 i Vall de Núria.
 
Curses a Vall de Núria

Les dues estacions d’FGC ubicades al Ripollès han acollit tota mena d’esdeveniments de caire esportiu i lúdic. Vall de Núria ha estat testimoni de la CronoNúria Copa FGC; la divertida Nit del Papu, la Cursa Esquell de la Lluna, la mítica Cursa Pocatraça, que enguany ha arribat a 18a edició, així com la clàssica al Puigmal. Ha organitzat activitats de bateig amb raquetes de neu i excursions nocturnes amb raquetes les nits de lluna plena.
 
Estiu carregat de propostes a l’aire lliure
 
Vall de Núria no tanca mai en l’impàs de temporades i seguirà oferint totes les seves activitats ja amb la mirada posada en els mesos de primavera i estiu. L’estació també serà l’escenari d’un ampli ventall de propostes al bell mig de la natura, pensades per a tots els públics: cavall i ponis, barques i canoes, tir amb arc, senderisme, circuit d’orientació, excursions, travesses, sortides nocturnes, Parc Lúdic, Cau de la Marmota, entre moltes d’altres.
 
Objectius del Pla estratègic

Durant la Comissió Assessora s’han presentat els passos a seguir en ambdues estacions. En el cas de Vall de Núria es busca desenvolupar tot el potencial d’entorn únic i de parc natural que té la Vall de Núria i convertir-la en un Resort/Estació de muntanya de referència, mantenint l'harmonia amb l’entorn natural. A més, pretén implementar millores d’eficiència energètica i mesures ambientals.
 
Vall de Núria dinamitza l'economia de la Vall de Ribes

La Universitat Pompeu Fabra, per encàrrec d’FGC, ha realitzat un estudi que permet quantificar els efectes en l’economia local i regional de les activitats de les estacions de muntanya del Grup FGC en el territori.  
 
L’estació de Vall de Núria genera uns impactes totals (directes, indirectes i induïts) de 68,71 milions d’euros sobre la producció, 36,99 milions d’euros de valor afegit, 689 llocs de treball i 10,06 milions d’euros d’impacte fiscal. Per cada euro addicional de despesa es genera una producció de 2,08 euros. A més, per cada milió d’euros addicional que Vall de Núria inverteix en qualsevol tipus de despesa, es genera al voltant de 20 llocs de treball.
 
Inversions 2018

Tan bon punt es tanquin els acords amb els respectius ajuntaments, en tant en quant quedaran clars els terminis d’amortització de les mateixes, s’activaran les inversions previstes per enguany.
 
A Vall de Núria destaca la renovació dels trams de via d’adherència que van des de Ribes-enllaç i Ribes-vila i des de Pas de Vilamanya a l’entrada del Cremallera (TR5 i TR6). Aquests treballs, amb una inversió de 900.000 €, suposaran la finalització de la renovació de via, en tot el tram d’adherència, que es va iniciar l’any 2015. A més, s’adquirirà nou material mòbil que permetrà augmentar la capacitat de transport a les explotacions de Montserrat i Vall de Núria amb una inversió total de 9M €.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots