Notícia

Cerro Chapelco: amor, selfies i neu a primera vista

A Chapelco, paisatges de paradís, remuntadors moderns, pistes amples i serveis de nivell europeu

Des de l'arribada del telecadira Mallín gaudint de panoràmiques espectaculars dels Andes
Des de l'arribada del telecadira Mallín gaudint de panoràmiques espectaculars dels Andes
Paisatges de paradís, remuntadors moderns, pistes amples i serveis de nivell del Pirineu. Així és Chapelco, un amor a primera vista. Ubicada en un entorn panoràmic de muntanyes verges cobertes de neu i boscos, un llac paradisíac a prop de pistes i un horitzó dominat i destacat per l'imponent volcà Lanin (3.776 m), l'han acabat per projectar com la millor estació d'esquí d'Argentina. Un reconeixement merescut durant dos anys seguits (2016 i 2017) que ve avalat pels prestigiosos World Ski Awards.


chapelco-agost-de-2017/cerro_chapelcochapelco_monitors_instructors
Tres professors d'esquí observant el llac Làcar des de la pista del Filo (Foto: IST).

La ciutat de San Martín i l'estació d'esquí de Chapelco conformen avui en dia una de les millors opcions dels Andes argentins per esquiar. Si anys enrere, sobretot a finals del segle passat, a Europa hi havia la creença que les estacions argentines no estaven a l'altura de les estacions europees, la realitat d'avui dia deixa amb pocs arguments aquesta suposició. Quan ens apropem al quart del segle XXI ja podem afirmar que, com a mínim, les estacions d'esquí més importants d'Argentina s'estan apropant als estàndards de qualitat de les estacions de mida mitjana que tenim al Pirineu. I un dels màxims exponents que avalen aquesta afirmació és Chapelco.

chapelco-agost-de-2017/chapelruta_40-san_martin_de_los_andes-villa_la_angostura
Circulant per la Ruta 40, una carretera de muntanya (Foto: IST).

Arribar a Chapelco per la mítica Ruta 40

Per arribar a Chapelco la via més fàcil és fer-ho per via aèria des de Buenos Aires fins a l'aeroport Aviador Carlos Campos de San Martín de los Andes, la ciutat peu de pistes d'aquesta estació. I si bé la via aèria és la més ràpida per arribar-hi, una opció recomanable -si es disposa de temps- és fer-ho per via aèria però arribant a San Carlos de Bariloche.

Des d'aquest aeroport es pot prendre la mítica carretera Ruta 40 i arribar a San Martín tot gaudint dels paisatges més espectaculars de la Patagònia. Necessitarem, però, tot un dia de trajecte, però el més aconsellable és fer-ho en dos tot pernoctant a Villa La Angostura, a mig camí entre Bariloche i San Martín. Una alternativa que també us permetria conèixer les estacions d'esquí de Cerro Catedral i Cerro Bayo.

chapelco-agost-de-2017/chapelsan_martin-lacar_llac
San Martín de los Andes a la vora del llac Lacar (Foto: IST).

San Martín de los Andes, una ciutat de "selfie"

San Martín, a 20 quilòmetres de l'estació d'esquí i edificada a la vora del llac sempre fotogènic de Làcar, és una ciutat petita, de només 30.000 habitants, però amb aeroport amb vols directes diaris a Buenos Aires i, des d'aquest 2018, amb vols de connexió amb Brasil.

San Martín és una ciutat clarament turística, i que això no s'entengui com definició despectiva, tot el contrari. És una ciutat cuidada, amb estil arquitectònic de muntanya adaptat al clima d'aquesta part dels Andes. Té un carrer comercial animat, amb botigues de venda i lloguer de material de muntanya, comerç diversificat i diversos establiments de restauració, hoteleria i de productes típics de la Patagònia. Una ciutat de selfie, sobretot el seu carrer comercial o a la vora del llac Làcar.

chapelco-agost-de-2017/chapelsan_martin_de_los_andes-1
Centre ciutat de San Martín de los Andes (Foto: IST).

Com és Chapelco?

L'estació de Chapelco s'ubica a les faldes dels vessants nord-oest dels pics de Cerro Teta, Mocho i Escalonado, que freguen els 2.000 m. d'altura. Des de San Martín la carretera, de 19 quilòmetres, voreja el llac Làcar, amb els darrers 6 quilòmetres sense pavimentar. Les pistes ja van ser projectades per Federico Graeff l'any 1946 però no van començar a modernitzar-se fins a partir dels anys 90 del segle passat.

Traduïda en dades Chapelco és una estació de mitja mitjana, amb 29 quilòmetres de pistes i cotes situades entre els 1.250 i els 1.980 m. Les pistes estan encarades a nord-oest, amb les baixes traçades entre bosc de faig patagònic (lengas) i pistes altes descobertes de vegetació i, per tant, molt solejades.

També hi ha un snowpark ben cuidat a la zona del bosc i una zona forapistes reconeguda internacionalment per a competicions (els coneguts back bowls) situada a la cara sud del Cerro Teta, on se celebren proves del Freeride World Qualiier.

A Chapelco, seguint el patró de les estacions argentines, hi ha una àmplia oferta de restaurants i bars repartits pel domini, amb bona oferta de preus i qualitat.

chapelco-agost-de-2017/cerro_chapelcochapelco_surfers_de_neu_snowboard

Caràcter argentí, ànima patagònica

Vaig visitar l'estació els dies 30 i 31 d'agost de 2017, en un moment en què l'estació era oberta al 100% i amb qualitat de neu pols, tot i trobar-nos en el tram final de la temporada. La clientela era majoritàriament argentina tot i que, com a dada curiosa, en el trajecte del bus entre San Martín i Chapelco gairebé tots els passatgers eren brasilers. Per descomptat, parlant més de futbol que de neu... I sí, si saben que sou de prop de Barcelona encara us atabalaran més parlant de futbol, encara que no hi entenguis res. Precisament des d'aquesta temporada 2018 hi ha un vol de connexió directa entre San Martín de los Andes i Brasil, de manera que la pujada en percentatge del client brasiler és qüestió de poc temps.

A Chapelco, com passa a totes les estacions argentines, la presència d'esquiadors europeus sempre desperta curiositat, un tret característic dels argentins. Així que les preguntes que ben segur us faran en el trajecte del telecadira o compartint taula en un restaurant seran qui sou, d'on veniu, què hi feu, quan heu arribat, quan marxareu, què heu visitat, que visitareu, com us han tractat, què és el que més us ha agradat... i així sense aturador possible. En resum, us hi sentireu millor que a casa!

chapelco-agost-de-2017/chapelsan_martin_de_los_andes
Vehicle en ple centre de San Martín. Com a casa! (Foto: IST).

Panoràmiques dels Andes

Les vistes des de la cota alta són espectaculars, en especial sobre el llac Làcar i el volcà Lanín a l'horitzó de ponent. Les pistes estan ben dissenyades, molt ben senyalitzades i és una de les poques estacions argentines que disposen de telecadira desembragable. A pistes és fàcil veure equips de competició locals, no internacionals, entrenant.

En aquesta estació és freqüent que part dels treballadors i professors d'esquí facin la doble temporada entre els Andes i el Pirineu i, per exemple, el seu actual director, Agustín Neiman, havia estat treballant a Andorra. L'actual director d'Arcalís, Xavier Ajona, havia estat dirigint aquesta estació argentina. Això fa que els sistemes de treball i protocols i normes de funcionament siguin molt sovint idèntics.

chapelco-agost-de-2017/cerro_chapelcochapelco_pista_basaltos_telecadira
A Chapelco, instal·lacions i pistes ben cuidades (Foto: IST).

3 imprescindibles de Cerro Chapelco

De la meva visita a Chapelco crec que hi ha tres coses que no us poden passar per alt si algun dia us animeu a visitar aquesta estació.

La primera: fer el descens integral de les pistes Del Filo i enllaçar amb Italianos i Pioneros, a l'extrem de ponent del domini. Un descens llarg i divertit, entre altres qüestions perquè són tres pistes poc freqüentades perquè queden allunyades de l'eix central del domini.

chapelco-agost-de-2017/chapelchapelco

La segona és dinar en algun dels restaurants -paradores- de l'estació. Molt recomanable el Refugio Graeff i demanar algun dels seus guisats, truites de riu o carns de vedella de la Patagònia. Per descomptat, amb vins locals d'Argentina o cervesa local. Tot amb qualitat, servei alegre i a molt bon preu, sense diferències en el preu final encara que sigueu europeus.

chapelco-agost-de-2017/chapelchapelco-bar

I finalment no dubteu a fer un descans a consciència a l'arribada del teleesquí Poma del Filo o, alternativament, en ell retorn del telecadira Silla del Mocho.
Des del primer, cota alta de l'estació, podreu admirar els paisatges de l'entorn, amb el llac Làcar i una serralada inacabable a la vista amb centenars de pics i valls coberts de neu gairebé verges. Sens dubte que aquí hi trobareu una de les millors talaies per fer-vos una selfie espectacular. I des del retorn del telecadira del Mocho podreu fer-vos una petita idea dels forapistes de Chapelco.

chapelchapelco-entrenament

Doncs bé, això és tot el que us puc dir de Chapelco sense deixar-me res important i de la forma més sintetitzada possible. Ara bé, Chapelco i San Martín de los Andes es troben en una de les zones turístiques de paisatges més espectaculars de tot sudamèrica, així que no marxeu de la zona sense dedicar algun dia a visitar els entorns paradisíacs i espectaculars de la ciutat. Així que, us animeu a visitar Chapelco i la Patagònia argentina? Garantit un amor a primera vista.

Altres enllaços d'interès:

Enllaç oficial web de l'estació: www.chapelco.com
Entrevista amb Agustín Neiman, director de l'estació de Chapelco.
Àlbum de fotografies de la nostra visita a Chapelco en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny