Notícia

Guia ràpida per esquiar aquest estiu als Andes xilens

T'expliquem les millors opcions i tot el que cal saber per esquiar als Andes de Xile

antillanca
Una imatge de l'estació d'esquí d'Antillanca Autor/a: Antillanca
Desglossem una a una les estacions d'esquí més importants de Xile, situades al vessant oest dels Andes.


estacio-desqui-nevados-de-chillan-xile/album_chillannevados_de_chillan_5598

Si sou d'aquell tipus d'esquiadors que esteu pensant a esquiar en les setmanes vinents, i no pas en una glacera alpina sinó en una estació d'esquí de l'hemisferi sud, això us pot interessar. Dediquem aquest article a relacionar-vos les estacions d'esquí més importants del vessant del pacífic dels Andes. Aquesta és una guia ràpida per esquiar a les 9 principals estacions d'esquí xilenes, tot i que a Xile hi ha reconegudes àrees d'esquí que no disposen de remuntadors. O bé només ofereixen un sol giny mecànic.

Les estacions d'esquí de Xile acostumen a començar la temporada a principis de juny. El fet que les grans pertorbacions que deixen neu a les muntanyes tinguin entrada des de l'oceà Pacífic, en una orientació oest a est, és un fet que determina aquesta circumstància, en especial als Andes centrals.

Sovint passa que les estacions xilenes obren abans que les argentines, encara que aquesta circumstància no es dóna a l'extrem sud, a la Tierra del Fuego. Abans de res, però, heu de saber que a Xile s'esquia des de mitjans dels anys 30 del segle passat, quan els primers descensos amb esquís es feien a la rodalia de Farellones i a Portillo.

Us les detallem:

1 • Portillo (Valparaíso)
www.skiportillo.com

Situat a una distància de 80 quilòmetres de la ciutat de Los Andes, a 164 km al nord de Santiago de Xile i a menys de 6 km del Pas Els Libertadores, a la frontera amb Argentina, per la qual també s'accediria amb l'estació d'esquí de Penitentes.

Portillo és història pura a Xile i a sudamèrica, ja que el primer remuntador s'instal·laria a principis dels 40 en aquesta última estació. L'any 1966 va organitzar el Mundial d'esquí i durant una setmana els Andes van ser la cita mundial de la neu. Aquest esdeveniment va ajudar a projectar Xile com una destinació de neu, coneguda i avalada internacionalment.

Actualment Portillo és una estació d'esquí en certa manera elitista, amb una gran presència de clients nord-americans i brasilers. L'oferta d'allotjament és limitada el que garanteix una baixa densitat d'esquiadors a pistes. També hi ha servei d'anada i tornada en un sol dia des de Santiago de Xile per part de diverses companyies de transport.

Tot i ser una estació molt coneguda i mediàtica al continent, el cert és que Portillo és més aviat una estació petita. Ofereix 18 quilòmetres de pistes entre les cotes 2.590 m i 3.330 m, 9 teleesquís i 3 telecadires.

ski-portillo-chile-laguna-nocturna
Portillo

2 • El Colorado (àrea metropolitana de Santiago de Xile)
www.elcolorado.cl

El Colorado és una estació dissenyada al voltant dels vessants del Cerro Colorado (3.330 m), cim en forma de con de la qual parteixen les pistes que descendeixen fins a la seva cota baixa, en els 2.560 m, o en direcció al Valle Olímpic, un sector que sempre ofereix la millor neu gràcies a la seva orientació. A més, en aquest sector els traçats són més tècnics, menys concorreguts i més atractius quant a paisatge.

A El Colorado no hi ha bosc que protegeixi les seves pistes, així que els paravents de fusta es converteixen en un dels elements que alhora que delimiten traçats també són la característica identificativa que primer es visualitza quan s'arriba al peu de pistes.

En aquesta estació la majoria dels clients són xilens, encara que també hi ha una representació notable de client internacional, brasiler especialment, que puja i baixa en un dia des de Santiago de Chile. El Colorado ofereix bons serveis, variats, oferta de qualitat en restauració.

És una estació còmoda i completa que en un futur pròxim renovarà el seu parc de remuntadors i també el seu peu de pistes amb propostes immobiliàries que permetran augmentar l'oferta d'allotjament, una oferta actualment escassa i que com passa a tot Xile no és econòmica.

Ofereix 37 quilòmetres de pistes entre les cotes 2.430 m i 3.333 m, 14 teleesquís, 4 telecadires i 14 canons de neu. Més informació en aquest enllaç.

el-colorado-telecadira-i-santiago-de-xile
El Colorado

3 • La Parva (àrea metropolitana de Santiago de Xile)
www.laparva.cl

Estació veïna del Colorado, així que ambdues es "miren" de reüll. La Parva és l'estació de la classe alta xilena que resideix a la capital Santiago de Xile. Ambient molt familiar, treballadors atents, remuntadors còmodes i traçats molt variats, encara que en general exigents, amb predomini de pistes vermelles i blaves que tendeixen a ser vermelles.

La Parva es ven com a estació "boutique", el que vol dir esquiar per pistes sense massificació, sense cues als remuntadors i amb una oferta en el seu peu de pistes excel·lent en serveis i qualitat.

L'estació ha estat configurada pel vessant sud del Cerro La Parva, de 4.050 m, Amb vistes directes a Santiago de Xile i amb un desnivell superior als 1.000 m. (Cota màxima 3.700, cota mínima 2.600 m.). Són 38 quilòmetres de pistes, també sense bosc i amb paravents, però a diferència de la seva veïna el terreny aquí és molt més irregular i per això no tan fàcil d'"escombrar" pel vent.

Ofereix 38 quilòmetres de pistes entre les cotes 2.653 m i 3.574 m, 9 teleesquís i 5 telecadires, una cinta transportadora, 19 canons de neu i zona d'esquí nocturn. Més informació en aquest enllaç.

la-parva-aerea
La Parva

4 • Valle Nevado (àrea metropolitana de Santiago de Xile)
www.vallenevado.com

Valle Nevado és la tercera de les estacions metropolitanes, però queda una mica més lluny de la capital que les veïnes El Colorado i La Parva. És un dels centres d'esquí més recents a Xile. Va ser creat el 1988 per empresaris francesos, seguint els patrons dels resorts hivernals dels Alps, a imitació de l'estació savoiana de Les Arcs. Valle Nevado es desenvolupa entorn d'un complex residencial d'apartaments i hotels, situat a 3.100 metres, d'on emanen bona part dels seus clients habituals, majoritàriament brasilers d'alt nivell adquisitiu.

Es pot considerar l'estació més moderna de Xile. És una estació que sorprèn, i no només pel seu paisatge i neu de qualitat, sinó perquè només arribar i començar a remuntar muntanya amunt ho fem amb un magnífic telecabina (únic a Xile) que ens porta fins a l'eix central de l'estació, i des d'aquí s'accedeix a la resta del domini amb el telecadira Andes express, un desembragable de 4 places, instal·lació gens habitual a Sud-amèrica.

Ofereix 37 quilòmetres de pistes entre les cotes 2.860 m i 3.670 m, 6 teleesquís, 4 telecadires i un telecabina i 19 canons de neu. Més informació en aquest enllaç.

valle-nevado-hotel
Valle Nevado

5 • Nevados de Chillán (Bío-Bío)
www.nevadosdechillan.com

Ubicada a la zona volcans dels Andes de Xile, a la regió del Bío-Bío. Possiblement és l'estació més fotogènica de tot Xile gràcies a boscos mil·lenaris de lengas i un paisatge dominat per un volcà fumejant. L'estació va ser escollida com el millor resort de Xile 2017 (Chile's Best Ski Resort 2017) i en el peu de pistes hi ha oferta d'hotels amb opció d'aigües termals naturals, entre els quals el gran Hotel Termas de Chillan (Chile's Best Ski Hotel 2017), també escollit millor hotel d'una estació d'esquí xilena.

Nevados de Chilán va néixer, com a estació d'esquí, l'any 1985 per iniciativa municipal de la municipalitat de Chillán. Té la pista més llarga de Sud-amèrica: Las Tres Marías, de 13 km de llarg i és molt coneguda pels forapistes que es practiquen a la falda dels volcans Nuevo (3.186 m. i Viejo (3.212 m), accessibles amb snow-retrac i guia.

Els remuntadors són vells i lents, però ben conservats. Dues cadires de 4, tres biplaces, una triple i 4 teleesquís alpins. Sobre plànols hi ha traçats 32 kms de pistes entre les cotes 1.530 i 2.750. No hi ha neu produïda. Més informació en aquest enllaç.

nevados-de-chillan-1
Nevados de Chillán

6 • Corralco (Araucanía)
www.corralco.com

Corralco està situada dins la reserva nacional Malalcahuello-Nalcas, a 120 km de Temuco, a la regió de l'Araucanía. L'estació està configurada pels vessants sud-est del volcà Lonquimay (2.865 m.). Una de les poques estacions d'esquí que té boscos d'araucària, la conífera d'alta muntanya autòctona dels Andes.

Ofereix 2 telecadires biplaça i 4 teleesquís per donar servei a 29 pistes que sumen uns 24 quilòmetres de pistes o 500 hectàrees esquiables entre les cotes 1.500 i 2.450.

corralco-volcan-lonquimay
Corralco

7 • Pucón (Araucanía)
www.skipucon.cl

Pucón és el nom de l'estació d'esquí del també municipi de Pucón, a la regió de La Araucanía. L'estació és senzilla i li convé una renovació però és reconeguda i valorada per l'espectacularitat del seu entorn, a la falda del Volcán Villarrica (2.847 m). Les pistes són amb vista als llacs de la zona.
A Pucón també hi ha el millor hotel "boutique" de Xile, el Hotel Antumalal (Chile's Best Ski Boutique Hotel 2017).
Disposa de 4 telecadires, 2 teleesquís i 20 pistes que sumen uns 25 quilòmetres situades entre les cotes 1.550 i 2440 m.

pucon-campionats-panoramica-volcan
Pucón

8 • Antillanca
www.antillanca.cl

Es troba a poc més de 100 quilòmetres de la ciutat d'Osorno. Estació petita i de caràcter familiar de la Patagònia xilena. Bones vistes i, com passa amb Pucón, els remuntadors són força vells.

Cota baixa a 1.200 m i cota alta a 1.540 amb una àrea esquiable de 400 hectàrees. Suma 14 pistes i 29 quilòmetres de pistes trepitjades accessibles per un telecadira i 4 teleesquís.

antillanca-t-bar-teleesqui-volcanes
Antillanca

9 · Volcán Osorno

El centre se situa a 1.426 metres d'altura a la falda del volcà Osorno (2.652 m), dins el Parc Nacional Vicente Pérez Rosales i a 62 quilòmetres de Puerto Varas.
Està dotat de dotze pistes de grau de dificultat fàcil, mitjà, difícil i experts; dos telecadires que permeten arribar fins als 1.672 metres d'altura i dos teleesquís. Des de la part alta, les vistes resulten impressionants i en dies clars es pot apreciar l'illa de Chiloé.

volcan-osorno
Osorno

Altres espais o parcs de neu

Aquestes són les 8 estacions més importants de Xile però també n'hi de més petites, amb un o dos remuntadors, com seria el cas de Cerro Mirador, Las Araucarias, Lagunillas, Volcán Antuco o Farellones (parc de neu de El Colorado) i d'altres que són àrees més aviat destinades a l'esquí de muntanya o a fer funcions de parc de neu, com serien el cas d'El Arpa, Cajón del Maipo, Cerro El Fraile, Chapa Verde, laguna del Maule, Las Trancas o Los Arenales.

Comentaris

5-10-20-tots
1
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny