Notícia

Quin dels dos països és millor per esquiar: Xile o Argentina?

T'expliquem els Pros i Contres d'esquiar en un o altre país

bandera,argentina,cerro bayo
Bandera argentina a Cerro Bayo Autor/a: Diaridelaneu.cat
T'agradaria esquiar als Andes i no saps per on començar? Què és millor: Xile o Argentina? T'ho expliquem en aquest article amb els pros i contres que suposa escollir un o altre país.


bandera-chile-xile-la-parvaEsquiant a La Parva sota la bandera de Xile (Foto: Diaridelaneu).

La temporada d'esquí als Andes està a punt de començar. Argentina i Xile concentren bona part de les estacions d'esquí de l'hemisferi sud. Però, què en sabem de l'esquí en aquests dos països? Si haguéssim d'anar a esquiar a l'Amèrica del sud, quina d'aquestes dues opcions creieu que heu d'escollir? Quines diferències hi ha entre les estacions d'un i altra país? Doncs això és el que intentarem resoldre amb aquest article.

D'entrada, i abans d'entrar a fer comparacions directes entre les estacions d'esquí d'aquests dos països permeteu-me que faci unes consideracions sobre els Andes que determinen, d'alguna forma més o menys important, quines són les condicions i diferències de neu a Xile i Argentina.

cerro-castor-entrada-la-brecha
Entrada pista La Brecha a Cerro Castor, Argentina (Foto: Diaridelaneu).

La geografia, la climatologia i l'altura

En primer lloc els Andes és una serralada que s'estén al llarg de 7.240 km, des de Veneçuela fins a la Patagònia i travessa tot Amèrica del Sud (Argentina, Xile, Perú, Bolívia, Equador, Colòmbia i Veneçuela). L'Aconcagua (6.959 m) és el seu màxim cim culminant, però hi ha 102 pics amb més de 6.000 metres d'altitud. De tots aquests països només hi ha la possibilitat d'esquiar amb remuntadors a l'Argentina i Xile. A Bolívia va tancar l'any 2009 l'únic remuntador que hi havia instal·lat a la glacera de Chacaltaya. Al Perú hi ha hagut intents poc ferms de crear-hi alguna estació d'esquí mentre que a Colòmbia i Veneçuela els intents van quedar en no res per culpa del canvi climàtic: Colòmbia / Veneçuela).

Les estacions dels Andes centrals tenen un cota baixa molt alta, no baixen dels 2.000 m. En són exemple Portillo, Penitentes, Las Leñas i Valle Nevado. En canvi, les estacions de la Patagònia més austral poden tenir la cota baixa a 1.000 m o fins i tot a la Tierra del Fuego a només 300 m.

paravents-el-colorado-xile-chile-002El Colorado, una de les estacions metropolitanes de Santiago de Xile (Foto: Diaridelaneu).

Tradició històrica de l'esquí tant a Xile com Argentina

En segon lloc és important saber que tant a Xile com a Argentina s'esquia des de mitjans dels anys 30 del segle passat. Que ningú es pensi que són destinacions amb poca història en el món de la neu.

Aquesta dada ens diu que l'esquí en aquests dos països compta amb tradició, qüestió que malauradament no es tradueix en popularitat. De fet, és curiós destacar que en aquests dos països es van instal·lar remuntadors abans que Catalunya o Espanya, on el primer remuntador data de l'any 1943 (La Molina).

Està documentat que a Xile els primers descensos amb esquís es feien a la rodalia de Portillo a mitjans dècada dels 30 (no queda clar quin any es va instal·lar el primer giny mecànic) i a Farellones l'any 1938. A l'argentina el primer remuntador documentat es va instal·lar a Bariloche l'any 1938.

cerro-catedral-telesilla-ivan-sanzCerro Catedral, a San Carlos de Bariloche, Argentina (Foto: Diaridelaneu).

El fenomen meteorològic clau

La serralada dels Andes segueix un eix nord-sud amb una carena divisòria central que divideix la serralada en dos grans vessants i conques hidrològiques: l'oriental o atlàntic, per una banda, i l'occidental o de l'oceà pacífic, de l'altra.

Les pertorbacions i bosses humides d'aire que aporten precipitacions arrenquen al Pacífic i es desplacen en direcció d'oest cap a est. Aquest fet és determinant perquè, a la pràctica, vol dir que el vessant occidental sempre rep abans, i amb més quantitat, les precipitacions de neu.

El famós fenomen meteorològic d'El Niño i La seva rèplica La Niña afecten la serralada dels Andes cada certs anys, però les seves conseqüències es deixen notar especialment a la zona andina de Perú, l'Equador i Bolívia.

Tot això explica el perquè normalment les estacions d'esquí de Xile acostumen a començar la temporada a principis de juny mentre les argentines alguna setmana més tard, cap a mitjans o finals de juny. Això mateix explica que generalment les estacions xilenes sumin més centímetres de neu que no les estacions orientals.

Un exemple clar d'aquesta situació es dóna a les estacions de Portillo (cotes 2.590 m i 3.330 m als Andes de Xile) i Penitentes (Cotes 2.580 m i 3.195 m als Andes d'Argentina). L'una de l'altra estan situades a, compte, només 14 quilòmetres en línia recta!. La primera, al vessant del Pacífic, gairebé mai té problemes de neu i en canvi la segona, al vessant oriental, en pot patir escassetat. Sense anar més lluny la temporada 2017 Portillo va obrir sense problemes i en canvi Penitentes no va aconseguir obrir cap dia. La carena divisòria determina i de quina manera en quin vessant es queda el gruix de neu important.

Ara, però, i sabent aquestes particularitats, intentaré respondre a alguns dubtes sobre si és millor esquiar a Xile o Argentina, ja que molts deveu pensar que, per qüestions de garantia de neu, tot apunta al fet que és millor esquiar a Xile, però ja veureu que no és ben bé així i us explicarem el perquè. Ho faré per mitjà de 6 preguntes que m'han semblat aclaridores.

la-parva-nevada-250719La Parva (Foto: arxiu La Parva).

1 • Per garantia de neu... Xile?

Si es tracta de neu primerenca i quantitat, possiblement la millor opció és Xile. Per tant, si voleu esquiar al mes de juny gairebé segur que haureu d'anar a Xile, ja que les estacions argentines possiblement no en faran prou amb una primera pertorbació per obrir. Hauran d'esperar a l'arribada d'una segona tongada de precipitacions.

Però si es tracta d'esquiar a mitjans de juliol o durant el mes d'agost, aleshores les condicions de neu ja no varien tant entre els dos vessants. Normalment les estacions argentines tenen una neu més seca que no pas les xilenes, que tendeix a ser una mica més densa.


2 • Si mirem les estacions d'esquí... Argentina?

Les estacions d'esquí argentines són, per regla general, força més grans i modernitzades que les xilenes. A l'Argentina, 6 de les 8 estacions d'esquí més importants tenen remuntadors de gran capacitat (4 places) i són relativament moderns, fins i tot amb telecadires desembragables com és el cas de Chapelco i Catedral.

A Xile les estacions d'esquí són més petites en quilòmetres de pistes respecte a les argentines i els remuntadors acostumen a ser bastant vells. Només Nevados de Chillan, La Parva i Valle Nevado tenen telecadires de 4 places. Aquesta última estació també té un desembragable, l'únic instal·lat a Xile.

I si el que us motiva a esquiar són els forapistes, podem dir que totes tenen els seus espais per a aquesta modalitat. I us podem assegurar que algunes ofereixen espais i paisatges impressionants en aquest sentit que us deixaran bocabadats. Però no ho expliqueu gaire...

cerro-bayo-aeria
Imatge aèria de Cerro Bayo (Foto: Cerro Bayo).

3 • Per accessibilitat i comunicacions... Xile?

Pot semblar una dada poc important però realment hi ha diferències determinants en aquest tema. A Xile, per regla general, les estacions d'esquí importants estan ben comunicades amb les grans vies de comunicació, ciutats o aeroports. En aquest sentit s'ha de dir que a Xile l'esquí és una activitat o esport de certa proximitat.

A l'Argentina les estacions d'esquí queden lluny de tot arreu. Des de l'extrem sud, Cerro Castor, fins a l'extrem nord, Las Leñas, totes requereixen fer molts quilòmetres en cotxe o bé invertir en bitllets d'avió. Això sí, totes tenen el seu poble peu de pistes de referència. Hi ha estacions que tenen molt ben resolt i amb molta eficiència el tema de transport entre l'estació i ciutat peu de pistes, però en canvi en algunes com Las leñas o Caviahue, aquesta qüestió és més problemàtica.

4 • Per preus... Argentina?

Esquiar a sudámerica no és econòmic. Tant les estacions argentines com les xilenes tenen forfets cars i allotjaments de preus alts en comparació a Europa o al Pirineu. Així i tot, les argentines tenen preus més econòmics que les seves veïnes.

Per exemple, un forfet de dia a les xilenes Valle Nevado o a Nevados de Chillan en temporada alta costa 67 euros. A Portillo queda per 62,50 euros. Són tarifes de 2018.

En canvi a les argentines com Cerro Castor el forfet té un cost de 41 euros, a Chapelco queda per 36 euros i a Las Leñas baixa fins als 49 euros. També són preus de 2018.

Les diferències de preus en els allotjaments també són importants arribant a l'extrem que, contractar una setmana blanca en un hotel peu de pistes a Valle Nevado o Portillo, posem per cas a inicis d'agost, habitació per 2 persones i 7 nits, no baixa dels 2.500 euros. Preu per persona.
El mateix producte/servei a Las Leñas, Argentina, surt per 1.150 euros, també preu per persona, 7 nits i 8 dies d'esquí.

valle-nevado-hotelHotel peu de pistes a Valle Nevado, a Xile (Foto: Valle Nevado).

5 • Per gastronomia i après-ski... tots dos països?

Tant a l'Argentina com a Xile la gastronomia és bona, de qualitat, força variada i a preus molt raonables. A l'Argentina destaquen els guisats, les típiques empanades, la carn a la graella i les truites "gegants" de riu i la influència de la cuina italiana.

En canvi a les estacions xilenes també hi destaquen les carns, els guisats i la cuina amb producte de costa, ja que l'oceà pacífic és un recurs gastronòmic molt proper. I per descomptat, els vins de cellers propis són sempre garantia de qualitat a preus baixos als dos països.

Pel que fa a l'après-ski, el cert és que tant a les estacions argentines com a les xilenes sovint ofereixen una oferta que es limita a restaurants per sopar, bars de copes amb happy-hour, algun concert o música en viu als hotels, a banda d'algunes activitats programades.

6 • Buscant la neu i a la vegada el bon temps...

Com hem explicat anteriorment, les pertorbacions sempre entren pel vessant oest de la serralada andina i es desfan a l'oriental. El ritme d'arribada de pertorbacions és imprevisible, en poden entrar tres de seguides en tres dies o bé passar setmanes sense que n'entri cap. En general, però, les estacions xilenes pel fet de ser més properes al Pacífic potser tenen més dies amb cels ennuvolats o amb precipitació que no pas les argentines, que tendeixen a estar més solejades.

Les temperatures als Andes i en les cotes en les quals es troben les estacions de les dues bandes són similars a les que trobem al Pirineu en ple hivern. Cal anar-hi ben equipat, exactament igual com ho faríem al Pirineu.

chapelco-telecadira-bosqueCerro Chapelco, a San Martín de los Andes, Argentina (Foto: Fotos Chapelco).

Així doncs... Xile o Argentina?

Doncs bé, queda al vostre criteri escollir quin dels dos països us interessa més en funció de les vostres preferències o prioritats segons el que us hem explicat. O en funció de la disponibilitat de dates. Admetem que la decisió no us serà fàcil, i és que tots dos països tenen els seus pros i contres.

També queda al vostre criteri si portar el material des de casa o bé llogar-lo a les estacions. En el nostre cas, en els dos països el vam portar des de Barcelona i no vam tenir cap problema, ni de facturació ni de recollida. El transport del material esportiu especial anava inclòs en el bitllet d'anada i tornada. Aquesta circumstància ens va ajudar a ser molt operatius i ràpids en les nostres visites a les estacions. De tota manera podeu llogar els equips allà, des de la roba i guants fins al material dur, però els preus no són massa econòmics en cap dels dos països.

Si aquest article no us ha acabat d'ajudar a decidir, sempre teniu l'opció de repartir-ho una mica entre els dos països, una solució que encara que us pugui semblar fora de lloc, no ho és tant si us ho sabeu programar i combinar.

Per acabar crec important destacar que els Andes són encara avui un destí excepcional per a l'esquí, encara poc coneguts i no prou valorats, i és que sovint les modes dels grans operadors turístics sempre ens conviden a esquiar a l'hemisferi nord fins i tot a l'estiu i encara que siguin glaceres, oblidant les magnífiques condicions de neu i d'instal·lacions que podem trobar en algunes estacions andines.

Els Andes no us decebran, més encara si la vostra estada a Xile o Argentina la podeu complementar amb una visita al país. La suma de les dues coses ben segur que us faran arrodonir el vostre viatge com un dels millors en la vostra faceta com a esquiadors.

Us hi animeu?

Us adjunto enllaços de les estacions visitades pel diaridelaneu per si en voleu ampliar la informació. Advertir-vos, també, que a dia d'avui no hi ha cap agència de viatges que organitzi viatges que combinin la visita al país amb l'esquí a Argentina o a Xile, així que si teniu interès en anar-hi us l'haureu d'organitzar vosaltres mateixos. I si no en feu prou amb la informació que us hem donat, sempre us podem donar un cop de mà si ens feu arribar una petició al nostre correu genèric info@diaridelaneu.cat.

Diaridelaneu.cat ha visitat La Parva, El Colorado, Valle Nevado i Nevados de Chillan a Xile, i Cerro Castor, Cerro Catedral, Cerro Bayo, Chapelco, Caviahue i Las Leñas a l'Argentina.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny