Notícia

Excursió al Puigllançada des dels Alabaus de La Molina

Fer l'excursió fins al cim a principis d'estiu és el més similar a caminar per sobre una catifa de gespa de verd intens

puigllançada,la molina,estiu
Així són les vistes des del Puigllançada en direcció a la Tosa d'Alp Autor/a: Ivan Sanz
L'excursió ideal per als qui es volen iniciar en les excursions a l'Alta Muntanya. El Puigllançada (2.410 m) és el que en llenguatge col·loquial dels excursionistes s'anomena un cim de vaques. Les seves panoràmiques, però, són més d'àliga que de cap altre animal. Per arribar-hi es requereix estar en bona forma física, ja que l'accés en els primers trams es fa per forts pendents, però fer l'excursió fins al cim a principis d'estiu és el més similar a caminar per sobre una llarga catifa de gespa de color verd intens.           


alabaus-estiu-la-molina
Així de verd es troba el Pirineu Oriental quan se'n va la neu. Collada de Pedró i al fons el Puigmal. (Foto: Diaridelaneu.cat).

El Puigllançada és un cim d'accés fàcil, tant a l'estiu com a l'hivern, fins i tot en condicions de neu i fred. Al llarg de tot l'any ofereix molts atractius que el fan cobejat entre els excursionistes, entre els quals la seva altura considerable (2.410 m.), les panoràmiques que ofereix des del seu cim, la facilitat d'accés i pel fet que forma part del llistat dels 100 cims més emblemàtics de Catalunya (llistat del FEEC).

Una de les rutes habituals per accedir-hi mena des del coll de Pal Coll de Pal, amb sortida a 2.000 metres, i l'altra és fer-ho des dels Alabaus (cota 1.905 m) de La Molina, el que es coneix com la collada del Pedró.

estadi-pedro-la-molina-estiu
A l'estiu els Alabaus es transformen en una extensa catifa de verd intens (Foto: Diaridelaneu.cat).

Sortida des dels Alabaus

La ruta proposada per aquest mes de juliol fins al Puigllançada amb sortida des dels Alabaus es fa camps a través. No hi ha sender marcat. Té una llargada de 8 quilòmetres (anada i tornada) i 600 metres de desnivell. La durada aproximada és d'un màxim de 4 hores a pas tranquil, inclosos els pertinents 15 o 20 minuts de descans al cim. Gaudirem d'un paisatge de verd intens, ja que la muntanya encara ara (sortida realitzada el 21 de juny) és ben carregada d'humitat. No ens serà gens difícil veure alguns isards, marmotes o alguna àliga o rapinyaire sobrevolant els nostres caps.

La sortida d'aquesta excursió es fa des del davant mateix de l'aparcament dels Alabaus, a tocar del restaurant i telecadira del mateix nom. Des de l'aparcament iniciem l'excursió en direcció al bosquet del Clot de l'Hospital, seguint el camí que neix darrere el mateix telecadira. D'aquesta manera ens allunyem una mica de les instal·lacions de l'estació d'esquí, fet que ens permetrà gaudir d'un entorn més natural.

Seguint el perímetre nord del bosquet i pel tàlveg del Clot iniciem una pujada constant i força monòtona que ens portarà fins a la carena. Un cop a la carena hi trobarem uns paravents de fusta de l'estació d'esquí. Seguint-los arribarem a la pista Genciana de La Molina. Aquesta pista, també ben delimitada pels paravents de fusta, enllaça els retorns dels telecadires de Torrent Negre i Alabaus de l'estació d'esquí de La Molina. Com a curiositat, aquests paravents de 2 metres d'altura, van quedar coberts de neu alguns dies de la passada temporada de neu (veure article sobre aquesta qüestió en aquest enllaç).

El fet que no hi hagi sender marcat però que, per contra, tinguem les instal·lacions mecàniques i els paravents de l'estació tant a la vista, és el que ens permetrà un retorn segur i fàcil en cas que la boira ens pugui sorprendre de tornada del cim.

Un cop arribats al retorn del telecadira de Torrent Negre ja podrem veure el cim de Puigllançada a un cop de pedra. Baixarem uns pocs metres de desnivell i travessarem una zona de prats d'alta muntanya -sovint freqüentats per isards-  per, de seguida, remuntar de nou per la carena. En caminada suau i agradable arribarem al cim del Puigllançada, coronat per una petita columna geodèsica de formigó.

Dalt del cim observarem en 360 graus el massís del Pedraforca, la serra del Cadí, el Pic de l'Orri, La Tosa d'Alp, el Puigpedrós, el Carlit, els Peric, el massís de Madres, el Puigmal, el Montseny i, si el dia és clar, Montserrat.

El camí de tornada el farem pel mateix camí pel qual hem pujat o bé podem variar-lo una mica al nostre aire, ja que el punt de tornada és a la vista i de fàcil localització.

Per a aquesta excursió recordeu portar roba d'abrigar a la motxilla, menjar, beguda i anar ben calçats, encara que sigui juliol, ja que a l'alta muntanya el temps pot canviar sobtadament. Poseu-vos crema protectora per al sol.

Track enregistrat amb l'app Skitude

Per recordar la vostra excursió la podeu registrar amb l'aplicació gratuïta que La Molina té a la xarxa per als dispositius mòbils, o també fer-ho via Skitude. Aquest és l'enllaç del meu track enregistrat amb l'App. Des de l'aplicació podreu fer fotografies i així quan guardeu el vostre track tindreu un record complet de la vostra sortida.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny