Notícia

Una Plataforma vol aturar l'àrea esquiable de Coll de Pal

Els responsables del moviment opositor han admès trobar-se fora dels terminis legals per aturar l'àrea esquiable

la molina,coll de pal,telecadira
Telecadira a mig enllestir de Coll de Pal. Una Plataforma vol aturar aquesta àrea esquiable de La Molina. Autor/a: Diaridelaneu.cat
Piolet Negre, un grup excursionista de Berga amb sensibilitat ecologista, està impulsant aquests dies la constitució d'una plataforma que, amb el nom "Salvem Coll de Pal", vol lluitar per preservar el paratge de coll de Pal i el cim de la Tosa tal com estan ara. Tot i admetre que estan fora dels terminis per presentar al·legacions, volen intentar reduir al màxim la massificació d'aquests dos espais de l'Alt Berguedà que s'ubiquen dins l'àrea esquiable de La Molina.


Els impulsors del moviment estan preocupats perquè, segons diuen, el telecadira de Coll de Pal i l'allargament del telecabina Alp 2.500 fins al refugi de Niu d'Àliga i Tossa d'Alp comportarà una massificació dels dos espais, actualment poc urbanitzats i amb poca presència humana.

Ferran Canudas, un dels portaveus de la plataforma "Salvem coll de Pal" ha declarat a Diaridelaneu"estar en contra" de l'acord ja signat i legalment vigent "entre l'Ajuntament de Bagà i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), propietari de les estacions d'esquí". L'acord preveu recuperar el telecabina que anys enrere ja havia arribat fins al Niu de l'Àliga i acabar les instal·lacions del sector Coll de Pal, en concret un telecadira que va quedar a mig fer l'any 2011 a causa de la crisi econòmica que va esclatar el 2008 (veure notícia en aquest enllaç).

"Estem preocupats per la massificació que pot rebre aquesta zona de connexió entre La Molina, Masella i entre l'Alt Berguedà i la Cerdanya", ha destacat Ferran Canudas. El portaveu de la plataforma ha explicat que creu que la zona "es vol convertir en una nova gran entrada d'esquiadors a La Molina" i en aquest sentit ha senyalat "que la zona no està preparada ni ho ha d'estar per acollir una nova entrada d'un gran volum d'esquiadors, amb venda de forfets i aparcaments". A més, ha recordat que la zona de Coll de Pal, igual que La Molina o Masella, com a àrees esquiables "estan amenaçades pel canvi climàtic" i també per un sector "molt condicionat per ser gairebé a cara sud i afectat per forts vents". Per corroborar aquesta afirmació ha fet referència al tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya (2016).

Fins ara els impulsors de 'Salvem Coll de Pal' han fet dues assemblees obertes a Berga per "valorar suports i accions futures" però encara no queda clar si es compta amb el suport dels habitants de l'Alt Berguedà, que de fet són els directament afectats, i cal suposar que beneficiats, per la possible obertura d'una nova porta d'accés a La Molina des de l'Alt Berguedà.

L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso (PSC), ha declarat sobre aquesta qüestió al portal digital Aquí Berguedà, -mitjà que ahir es va ressò d'aquesta nova plataforma-, que des de La Molina s'han fet els estudis mediambientals, s'han demanat els permisos a la Generalitat i s'ha redactat un Pla Especial per fer les inversions a Coll de Pal. Segons aquest mitjà digital, l'alcalde de Bagà lamenta que les veus contràries al projecte no hagin sortit a la llum fins que s'ha arribat a un acord amb FGC per desencallar-ho, i que cap d'aquestes veus s'ha dirigit a ell per informar-se'n.

Ferran Canudas ha admès a Diaridelaneu que malgrat que els terminis per presentar al.legacions ja van finalitzar són optimistes i que compten amb el suport d’algunes entitats i de “persones que ho fan a títol personal”.

Així serà el nou Sector Coll de Pal

Un cop quedi enllestida la construcció de l'esmentat telecadira, el desenvolupament de l'àrea esquiable de Coll de Pal encara estarà pendent de la construcció d’una bassa d’aigua per al proveïment a la xarxa de canons de neu de les pistes Comabella, Sant Jordi i la cinta de debutants. També hi ha previst un aparcament amb capacitat per a 150 vehicles i un edifici de serveis -restaurant, escola d'esquí i botiga de venda i lloguer- ja acabat en l'estructura exterior.

L’estació de Coll de Pal -un teleesquí i un refugi-, projectada l’any 1975 i posada en marxa el 1980, és propietat de l’Ajuntament de Bagà i va ser gestionada pel Club Esquí Coll de Pal fins que l’any 2005 l’estació es va integrar a La Molina.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny