Notícia

Així quedarà Coll de Pal un cop enllestides les obres

Coll de Pal permetrà, un cop acabes les obres, consolidar el turisme d'esports d'hivern a la zona de l'Alt Berguedà

comabella,coll de pal,puigllançada
Imatge de Coll de Pal des de la pista Comabella de La Molina Autor/a: Diaridelaneu.cat
Un refugi i un teleesquí. Així era, molt resumidament, el parc de neu que hi havia a Coll de Pal. Aquesta "mini" estació d'esquí va ser projectada l’any 1975 i finalment posada en marxa l'any 1980. Inicialment va ser gestionada pel Club Esquí Coll de Pal, entitat de Bagà, fins que l’any 2005 l’estació es va integrar a La Molina. Des d'aleshores l'Ajuntament de Bagà, propietari de les instal·lacions i dels terrenys on s'ubica, ha intentat desenvolupar la zona de comú acord amb La Molina, però els problemes per enllestir algunes obres i consolidar-la s'han anat succeint.


Rasos de Peguera i Coll de Pal van ser als anys 80 i 90 del segle passat les dues àrees que el Berguedà podia oferir com a espais esquiables. Eren, d'alguna manera, la targeta de presentació de la comarca com a territori d'esports d'hivern. Amb remuntadors, és clar.

Malauradament les dues zones van acabar per tancar instal·lacions per manca de viabilitat. Si Rasos de Peguera va abaixar les persianes com a estació d'esquí l'any 2004, un any més tard ho feia Coll de Pal. Des d'aleshores ni l'una ni l'altra han aconseguit estabilitzar-se com a espais per a l'esquí alpí i han acabat esdevenint àrees esquiables supeditades a què les nevades de l'hivern de torn siguin suficientment generoses. Només així hi ha l'opció d'obrir-ne els remuntadors. Com passa a gairebé tot el Pirineu, i és que sense l'ajut de la producció de neu moltes estacions d'esquí tindrien dificultats per obrir de forma estable al llarg de la temporada.

Coll de Pal a mig enllestir

Un cop l'àrea esquiable de Coll de Pal va passar a ser gestionada per La Molina, l'any 2005, no van tardar a arribar les inversions i un projecte per integrar-la com un espai més del domini esquiable.

L'any 2008 s'instal·lava una cinta transportadora coberta, un primer pas per consolidar la zona. Dos anys més tard, l'any 2010, era el mateix Ajuntament de Bagà qui impulsava la construcció d'un nou edifici de serveis de dues plantes i d'una superfície de 700 m2 per a la zona, amb un cost de gairebé 1,5 milions d'euros. L'edifici de serveis contemplava acollir un restaurant, una botiga de lloguer i venda de material i oficines per a venda de forfets i escola d'esquí. Però l'edifici va quedar a mig enllestir un any més tard.

El mateix any es començava, i també quedava a mig acabar, les obres d'un telecadira que havia d'unir Coll de Pal amb el peu de pistes de La Molina, en concret a la zona del Llac. Aquest giny mecànic és el que es coneix com el telecadira de Coll de Pal. En realitat no es tracta d'un nou remuntador, sinó que es tracta del vell telecadira 4 places de Cap de Comella, que en el seu moment va ser substituït per un modern desembragable de 6 places.

El telecadira, peça clau per garantir l'accés a la zona

L'aturada de les obres del telecadira l'any 2011 va suposar un obstacle important per acabar de projectar Coll de Pal com a zona esquiable. Sense telecadira, tampoc tenia massa sentit finalitzar les obres del nou edifici de serveis, ja que a la pràctica l'accés a la zona era massa precari.

Actualment hi ha tres possibilitats per accedir a la zona. Una és per carretera des de Bagà, per mitjà de la carretera BV-4024, propietat de la Diputació de Barcelona, però aquesta via de 19 quilòmetres té problemes per mantenir-se oberta alguns dies de l'hivern i requereix diverses millores, entre les quals millorar el ferm, l'amplada i reduir els riscos d'allaus. Per tant, és un accés poc fiable.

La segona opció és esquiant, però per fer-ho cal ser un esquiador de nivell avançat, ja que la pista que hi accedeix, la Comabella, és de qualificació vermella. A més, aquest traçat no es va consolidar fins a l'any 2006 i encara avui no disposa d'instal·lació de neu produïda i, per tant, en hiverns de poca precipitació l'obertura de la pista no està garantida.

I el tercer accés, encara no acabat, és l'esmentat telecadira, que va quedar pendent de finalitzar per la irrupció de la crisi econòmica de 2008. El 2011 les obres van quedar aturades, i això que ja estaven instal·lades diverses pilones i les estacions de sortida i retorn.

El PDU Molina-Masella torna a consolidar la zona

No va ser fins al 2016 que Coll de Pal tornava a ser motiu de debats als despatxos de l'Ajuntament de Bagà i de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. I també actualitat informativa. Coll de Pal tornava a ser notícia a la Cerdanya, al Berguedà i als mitjans sectorials del món de la neu.

El 2016 es feia públic el nou Pla Director Urbanístic de Molina i Masella, redactat pensant en la possibilitat de queles dues estacions puguin acollir en el futur uns jocs d'hivern. En aquest document, hereu actualitzat i ampliat del Pla director de La Molina de l'any 2012, es tornava a fer palesa la voluntat de projectar Coll de Pal dins la zona esquiable del domini de La Molina i Masella.

En concret el PDU explicitava que calia fomentar els accessos i l'esquí a Coll de Pal. Per fer-ho possible el nou PDU, ja redactat i posat a exposició pública la primavera de 2016, es consolidava la proposta de donar un accés a la zona des de Bagà, amb l'objectiu de fomentar-ne l'ús i estendre la influència, en l'àmbit econòmic i social, de l'estació ceretana a l'Alt Berguedà. Una proposta que també permetia a la zona tornar a projectar-se com una àrea esquiable consolidada, i per tant possible beneficiària del turisme dels esports d'hivern.

Així quedarà Coll de Pal

Una carretera d'accés amb millores pel vessant sud, però amb un aparcament limitat a 150 vehicles, i un telecadira que en garanteixi l'accés i la connexió amb el peu de pistes de La Molina pel vessant nord, són les dues grans vies d'accés que tindrà Coll de Pal un cop quedin concloses les obres. L'edifici de que l'Ajuntament de Bagà té a mig enllestir serà el que permetrà complementar en serveis l'àrea esquiable.

Per tal de garantir la neu a la zona també està prevista la construcció d'una bassa d'aigua destinada al proveïment de la xarxa de canons de neu de les pistes Comabella, Sant Jordi i l'abans esmentada cinta de debutants. De fet aquest petit llac ja va ser inclòs en el pla director de La Molina l'any 2012 i el que fa el PDU és incorporar-lo de nou al projecte.

Quan començaran les obres?

Per primera vegada des de 2011 les condicions econòmiques a la Generalitat de Catalunya per finalitzar les obres del telecadira Coll de Pal han millorat i tot fa pensar que s'uniran a unes altres també estretament lligades a l'Ajuntament de Bagà. Unes obres que, de fet, ja haurien d'haver començat aquesta primavera de 2018.

La prolongació del telecabina Alp2500 fins al Niu de l'Àliga (terme municipal de Bagà), que havien d'haver començat arafa just un any, es van aturar per motius lligats a la concessió. El dubte ara, però, és si les dues obres començaran aquest 2018 o bé si encara caldrà espera un any més.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny