Notícia

Ull de Ter, bressol de l’excursionisme

Els atractius que ofereix l'alta vall del Ter a l'estiu són una magnífica opció per fer-hi una escapada per a tota la família

Antic refugi d'Ull de Ter, inaugurat el 25 de juliol de 1909
Antic refugi d'Ull de Ter, inaugurat el 25 de juliol de 1909 Autor/a: Arxiu CEC
L'alta vall del Ter, amb el circ d'origen glacial d'Ull de Ter i Morens com a dos dels elements d'interès geogràfic i geològic, és una de les joies naturals i paisatgístiques del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser. Aquest espai és compartit a l'hora per l'estació d'esquí i muntanya de Vallter 2000. Els atractius que ofereix la zona a l'estiu són una magnífica opció per fer-hi una escapada per a tota la família.


gra-de-fajol-petit-ull-de-ter

El setembre de 2015 el Govern de la Generalitat de Catalunya declarava Parc Natural les Capçaleres del Ter i del Freser. Amb aquesta declaració, a banda de conservar els valors naturals i garantir la ramaderia tradicional a la zona, també hi havia el desig de potenciar el turisme de muntanya i donar continuïtat territorial al veí del nord, el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, a la Catalunya del Nord. A ningú se li escapa, però, que la capçalera del riu Ter és també un territori amb història dins el muntanyisme, i és que es tracta d'un dels bressols de l'excursionisme a Catalunya.

Un refugi històric

A tocar del naixement del riu Ter, a la falda del circ d'origen glacial conegut com a Ull de Ter i coronat pel pic de Bastiments (2.881 m), encara s'hi poden localitzar les restes del que queda de l'antic refugi d'Ull de Ter.

Aquest refugi d'estil modernista i voltes gòtiques va ser inaugurat el 25 de juliol de 1909 però la seva història com a tal va caure en desgràcia. El que va ser el primer refugi de muntanya de la península Ibèrica, i segon del Pirineu després del de Cortalets al massís del Canigó, va esdevenir una ruïna en pocs anys.

La coberta exterior no era prou impermeable per evitar l'entrada d'aigua i evitar l'efecte del glaç que obria les parets. Se sospita que el material, el ciment i la sorra, tampoc devien ser els més adients i l'edifici es va anar degradant fins a quedar destruït. Avui dia només en queda dempeus un petit mur de pedra.

Actualment hi ha un refugi més nou, conegut com el Xalet, en una cota més baixa.

ull-de-ter-vaquetes

Natura i paisatges

Activitats com el senderisme o les travesses de muntanya tenen a Ull de Ter molts al·licients per fer-se visitar, entre els quals l'observació dels antics circs glacials de Morens i Ull de Ter, amb tarteres originades fa 12.000 anys.

La zona també permet l'observació fàcil de fauna molt diversa, entre els quals isards, marmotes, àligues i, des de fa relativament pocs anys, la presència molt esporàdica i fugissera del llop.

Veure el mar des de 2500 m

Molt a prop d'Ull de Ter, a la falda del circ d'origen glacial de Morens, hi trobem l'estació d'esquí de Vallter 2000. Dins l'àmbit de l'estació hi trobem la Cafeteria Les Marmotes, ubicada a 2.535 m. És considerada com la més alta de Catalunya. Des de la seva terrassa-mirador, oberta els mesos d'estiu i accessible amb el telecadira Jordi Pujol de Vallter 2000, hi ha la possibilitat de veure, si les condicions meteorològiques ho permeten, la Badia de Roses i part de la plana de l'Alt Empordà.

L'any 2015 es va inaugurar en aquesta cafeteria el que es coneix com el balcó de la Costa Brava, un mirador equipat amb un plafó informatiu que ens permet identificar fàcilment les espècies animals i vegetals de l'entorn.

A escassos 150 m s'hi localitza el naixement del riu Ter, un dels rius més emblemàtics de Catalunya.

A l'arribada del telecadira Jordi Pujol, en una de les pilones d'un teleesquí proper, també s'hi ubica la webcam més espectacular del Pirineu, ja que en temporada d'hivern ens permet veure l'estació d'esquí a primer terme i la badia de Roses siluetada a l'horitzó.

El telecadira de Vallter, aquests dies obert de les 10 del matí a les 3 de la tarda, ens permet accedir més còmodament a cims de l'entorn, com ara el Bastiments (2.881 m), el Pic de la Dona (2.705 m) o el Gra de Fajol (2.714 m). Tots tres són cims amb llarga tradició a l'excursionisme català i pirinenc.

Enllaços recomanats:
Bones pràctiques en les visites als Parcs Naturals.
Consells per visitar un Parc Natural
Refugi d'Ull de Ter

Lectura recomanada: Crònica de l'excursió pel Circ glacial d'Ull de Ter i Vallter 2000
Descobriu la llegenda màgica que dóna nom al coll de la Marrana, per saber més coses sobre l'històric refugi noucentista d'Ull de Ter, el llop que viu al Parc Natural i el perquè la neu a Ull de Ter és diferent a la d’altres racons del Pirineu.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny