Notícia

El parapent, el vol més lliure i ecològic

El Pirineu i els seus contraforts són una de les millors zones del món per a la pràctica del parapent

parapent,bateig de vol,montrebei
Selfie d'un bateig de vol a prop del congost de Montrebei Autor/a: Entrenuvols.com
Va ser a mitjans dels anys 80, quan l’ala delta va tocar sostre, que molts dels seus practicants es van passar a una modalitat més còmoda i lleugera: el Parapent. Arribada com una tendència a l’alça pels practicants de muntanyisme i alpinisme dels Alps, aviat s’adopta amb força al vessant sud del Pirineu, gràcies sobretot a les bones condicions dels corrents tèrmics d’orientació vertical que ofereix la serralada.

A mitjans dels 90 el parapent arriba al seu màxim exponent en practicants, escoles i empreses de vol, que proliferen pels municipis de diverses valls i contraforts del Pirineu. Actualment el nombre de practicants i zones adients per a la seva pràctica està estabilitzat (prop de 1.000 federats).

Els vols en parapent són considerats una modalitat esportiva i aèria que pot implicar risc, motiu pel qual és del tot necessari iniciar-nos en una escola de vol per començar a practicar. Una bona opció són els “bateig de vol” que ofereixen les escoles i, a partir d’aquestes, veure com podem progressar.

Els parapents d’avui permeten una progressió gradual, ja que tenen poc a veure amb els dels anys 80. Per mides, característiques i tècniques de vol, la seva evolució ha estat vital per a la seguretat. Les escoles de vol són les que ens informaran dels requisits físics o de material (roba, calçat, guants, etc) que necessitem per a una primera sessió. Cal tenir present que amb el parapent podem fer vols d’uns pocs centeners de metres arran de terra o arribar a fregar altures properes als 3.000 m. Segons nivell, és clar.

També de les condicions econòmiques i els condicionants meteorològics, aquest darrer un factor clau per al parapent. Tot i que es pot volar tot l’any el cert és que la millor època per fer-ho són els mesos de juny a setembre.

A Catalunya l’organisme que regula la pràctica, la formació i les llicències és la Federació Aèria Catalana (C/ Guipúscoa 23, Barcelona) i són 10 les escoles que podem trobar per iniciar-nos en la seva pràctica.

I molt important: el parapent és un esport apte per a totes les edats -qui pot còrrer, pot volar-, ecològic, silenciós, que no contamina i que permet veure i viure la natura d’una forma espectacular. Us hi animeu?

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots