Notícia

L'associació de monitors andorrans AAME reclama un conveni col·lectiu per al sector

Esmena perquè el dia festiu setmanal dels monitors andorrans es pugui traslladar

professor,alumnes,monitor
L'associació de monitors andorrans AAME reclama un conveni col·lectiu per al sector de l'ensenyament de l'esquí Autor/a: Diaridelaneu.cat
Torna la controvèrsia al sector de l'ensenyament de l'esquí a Andorra. D'una banda avui s'ha conegut la presentació d'una esmena perquè el dia festiu setmanal dels monitors es pugui traslladar, i de l'altra l'Associació Andorrana de Monitors d'Esquí (AAME) reclama l'aprovació d'un conveni col·lectiu al sector que, entre altres qüestions, ha de garantir la professionalitat i viabilitat d'aquest ofici per als monitors del país.


Actualment els professors d'esquí que treballen a Andorra tenen dret a un dia de festa setmanal, després que la temporada passada, amb molt polèmica, s'instaurés un nou sistema laboral per regular el sector dels monitors d'esquí. Si bé el nou sistema tenia qüestions positives respecte a l'anterior, també en tenia algunes de negatives. Una de les qüestions que més controvèrsia va tenir va ser que amb el nou conveni el dia festiu setmanal passava a ser un dret i obligació del professor d'esquí. Ara, una esmena presentada al parlament andorrà permetrà, si va endavant, que el dia festiu setmanal dels monitors es pugui traslladar.

Ha estat el grup parlamentari demòcrata qui ha presentat l'esmentada esmena a la modificació del Codi de relacions laborals. L'esmena especifica que han de ser els monitors d'esquí els qui han de poder poden desplaçar el dia setmanal festiu. Això els permetria que en períodes concrets de la temporada, quan més feina tenen programada per exemple, puguin traslladar la jornada de descans d'una setmana a una precedent o la següent. Això sí, amb un màxim de dos dies festius per setmana en un període de 14 dies. O cosa que és el mateix, cada dues setmanes. L'Associació Andorrana de Monitors d'Esquí (AAME), a través del seu president Carles Iriarte, considera que la mesura ha d'estar ben regulada per garantir que és l'empleat qui decideix quan treballa i que ho faci amb el consens de l'escola.

L'AAME també ha declarat que l'única forma d'aplicar el contingut d'aquesta esmena seria incloent-la dins d'un conveni col·lectiu. En aquest sentit l'associació ha sol·licitat una reunió amb Ski Andorra per iniciar les negociacions per un conveni col·lectiu que caldria aplicar tan aviat com es pugui, més tenint present que aquesta qüestió del conveni ja va amb dos anys de retard de la seva petició d'aprovació i aplicació.

La mateixa associació ha demanat que en la negociació per a un possible conveni col·lectiu també hi participin l'Associació de professionals de l'esquí i disciplines associades (Apeda), el personal de Naturlàndia i els operaris del parc de neu del Parador Canaro.

La petició d'establir una negociació encara no ha rebut cap resposta positiva d'Ski Andorra.

L'AAME recorda que la seva principal demanda és assolir un preu de l'hora "raonable"

El president de l'AAME ha recordat, però, que el dia festiu no és el cavall de batalla de l'entitat, ja que és un aspecte que no els afecta especialment, sobretot tenint en compte que el 90% dels associats són gent del país i que el principal problema és que molts monitors només tenen feina entre tres i quatre hores al dia, un fet que els obliga a treballar set dies a la setmana per obtenir un sou complet. La principal demanda de l'Associació era incrementar el preu de l'hora d'una classe d'esquí, passant dels de 19,50 euros als 21,50 euros.

El president de l'associació, Carles Iriarte, també ha defensat que els andorrans s'han de poder seguir guanyant la vida amb aquesta feina i ha advertit que "no permetrem que a les escoles d'esquí no hi hagi cap monitor del país", un fet que ha de permetre oferir l'esquí escolar en català i la tècnica andorrana a les estacions del Principat. Segons assegura, molta gent del país s'inscriu a l'Efpem per formar-se com a monitor d'esquí però molt poca acaba vivint de la professió.

De Bondia.ad

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Opinions

Més opinions


Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny