Notícia

Setcases i Vallter 2000 arriben a un primer acord de concessió fins al 2036

L'ajuntament de Setcases amplia la concessió de Vallter 2000 a FGC

xemeneia,vallter
Setcases i Vallter 2000 arriben a un primer acord de concessió fins al 2036 Autor/a: Diaridelaneu.cat
La concessió de Vallter 2000 al Grup FGC finalitza el proper any 2019 i les negociacions que s'estaven duent a terme, des de feia més de tres anys, preveien que s'allargués fins el 2030. Però l'acord no acabava d'arribar, ja que s'estava pendent del vist-i-plau definitiu de l'Ajuntament de Setcases. Si inicialment FGC la volia ampliar fins el 2030, per continuar invertint i a la vegada poder garantir l'amortització de les inversions previstes, tot apunta que ara serà possible fer-ho fins al 2036. Això serà així si l'acord aprovat ahir va endavant i es continua la seva tramitació amb normalitat.


La relació entre l’ajuntament de Setcases i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya arribarà, com a mínim, fins al 2036. El consistori va aprovar ahir de manera inicial la modificació del contracte de la concessió de Vallter 2000, tal com informa avui el portal d'informació RipollèsDigital.cat. La modificació del contracte de concessió estipula que serà l'any 2036 el del venciment de la concessió. Ara s’obrirà un termini de 45 dies durant els quals es podran presentar al·legacions. Feia temps que Ferrocarrils reclamava aquesta ampliació per poder amortitzar les inversions de present i de futur a l’estació de muntanya.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya havia mostrat certa incomoditat respecte a Vallter 2000 perquè l’ajuntament de Setcases, propietari dels terrenys on s'ubiquen les instal·lacions, no havia donat encara el vist-i-plau a ampliar la concessió. Les negociacions es van iniciar l'any 2015 i tot i el compromís de Ferrocarrils per invertir a Vallter l'acord no arribava.

Anys d'incerteses, anys sense inversions importants

El 24 d’abril de 2005 el fundador de l’estació, Josep Pujol Aulí, moria sobtadament a pistes. Va ser un succés que deixava l'estació setcasina sense el seu fundador, i deixava el lideratge del centre d’esquí del tot incert. La gestió diària de l’empresa, ja en aquell moment amb moltes dificultats financeres, quedava plenament en mans de l’accionista majoritari, que aleshores era la constructora Salvador Serra S.A.

La segona meitat de la primera dècada dels 2000 va acabar esdevenint el període més difícil per Vallter. L’estació continuava fent camí i obrint temporada rere temporada, cert, però les dificultats econòmiques impedien fer inversions importants. Després de dues temporades especialment difícils en l'aspecte meteorològic (2006-07 i 2007-08) i les següents agreujades per la crisi econòmica i financera que va començar l'any 2008, en arribar la temporada 2011-12 l'amenaça d'un tancament imminent de l’estació ja era una realitat més que possible.

Finalment, i després de 4 temporades seguides amb resultats econòmics molt negatius, a finals del 2012 l’estació era rescatada de la fallida imminent per part del Govern català i passava a ser administrada i gestionada per mitjà del Grup FGC.

Just quan els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya es feien càrrec de l'estació, a la temporada 2012-13, aquesta va ser definida com la pitjor en la història de Vallter dels darrers 25 anys.  De no haver estat rescatada un any abans pel Govern, el seu tancament i fallida hauria estat definitiu.

Vallter es projecta de nou a mans del Grup FGC

La 20013-14 torna a ser una temporada vital per Vallter. Ja plenament operativa des del Grup FGC, l’estació es reinventa i tornen les inversions. D’una banda hi ha la reubicació dels canons de la pista Xalet cap a la pista Barquins i es garanteix que la neu produïda en el 75% de les pistes. I de l'altra es converteix el Xalet en una pista específica per a la pràctica de l’esquí de muntanya, cada vegada amb més practicants, i activitats paral·leles com les raquetes de neu.

El novembre de 2013 es posa la primera webcam de TV3 a l’estació, única estació d’alpí que no en tenia, fet que li permet una major presència als espais meteorològics o de natura de la cadena pública.

En paral·lel es rebaixen les tarifes i l’estació de la Vall de Camprodon passa a ser una de les més econòmiques de tot el Pirineu. A la vegada es projecta com una estació ideal per a l’esquí de dia, l’anomenat “puja i baixa”.

El gener del 2016 es posa en marxa la webcam més espectacular del Pirineu. Situada a 2.535 m. és l’única de la serralada que ofereix vistes sobre el Mediterràni, en concret de la badia de Roses.

Sobre Vallter, el Grup FGC i a través del seu ex-director Enric Ticó, sempre s'havia declarat que era una estació viable i que s'hi volia seguir invertint, però igualment s'havia deixat clar que les inversions més importants arribarien sempre i quan es pogués donar un termini de temps suficient per amortitzar els recursos. Amb l'acord signat ahir, i a l'espera de les possibles al·legacions i la seva resolució, les inversions més importants aviat podrien tornar a l'estació d'esquí més oriental del Pirineu.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny