Notícia

Adjudicades les obres de construcció del Telecabina Alp 2500 i el Telecadira Coll de Pal

S’espera que les noves instal·lacions estiguin disponibles durant l’estiu del 2019

telecabina,alp2500,la Molina
Adjudicades les obres de construcció del Telecabina Alp 2500 i el Telecadira Coll de Pal Autor/a: Diaridelaneu.cat
Aquest cop sembla que ja és el definitiu. FGC adjudica les obres de construcció del Telecabina Alp 2500 i el Telecadira Coll de Pal. Amb una inversió de 5 milions d’euros, la construcció d’un segon tram del telecabina permetrà revitalitzar l’oferta esportiva i de lleure de les comarques de La Cerdanya, el Ripollès i el Berguedà. El nou telecadira, amb una inversió d’1.060.000€, sortirà de la base de la mateixa Tosa i arribarà a la zona que dóna nom al remuntador. S’espera que les noves instal·lacions estiguin disponibles durant l’estiu del 2019.


Ja és oficial i així ho ha comunicat avui divendres el Grup FGC mitjançant un comunicat de premsa. Per fi, i després d'un llarg procés de tramitació, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha adjudicat les obres de construcció del Telecabina Alp 2500 i el Telecadira Coll de Pal a La Molina, unes infraestructures que entraran en servei l’estiu del 2019.

Un telecabina per arribar més amunt, per a tothom i per tot l’any

L’any 1.955 es va inaugurar a l’estació d’esquí de La Molina, el primer telecabina de dues places anomenat Puig d’Alp, que anava des de la zona baixa de l’estació fins a pràcticament al cim de la Tosa d’Alp a 2.537 metres. Posteriorment, l’any 1.975 el telecabina Puig d’Alp es va reemplaçar per dos telecadires de dos places de pinça fixa, fins a l’edifici del refugi del Niu de l’Àliga a 2.520 metres.

Amb l’adjudicació de les obres del nou telecabina es complementa el primer tram del telecabina construït l’any 1.999 i que arriba a la cota 2.341m.

Amb la construcció d’aquest segon tram del Telecabina Alp 2.500 es recupera l’accés històric a dalt del cim de la Tosa. Aquesta nova infraestructura esdevindrà un nou atractiu que ha d’ajudar a desestacionalitzar l’atractiu turístic d’aquesta zona del territori durant els 365 dies a l’any.

La construcció d’aquest segon tram del telecabina permetrà:

• Recuperar l’accés directe a gran part del domini esquiable de la zona de la Tosa d’Alp i l’accés al Refugi del Niu de l’Àliga a 2.520 metres.
• Reforçar la cooperació de les estacions de La Molina i Masella que ja comparteixen el domini esquiable conegut comercialment com a Alp 2500.
• Potenciar i consolidar l’atractiu turístic durant tot l’any amb la conseqüent desestacionalització de l’activitat que beneficiarà el texit socioeconòmic de les comarques de l’entorn i del conjunt del Pirineu i crearà noves oportunitats de desenvolupament ecònomic i de generació de nous llocs de treball.
• Potenciar el refugi del Niu de l’Àliga com espai de referència de promoció del paisatge i la natura.
• Millorar l’accessibilitat. Amb aquesta obra, La Molina, serà 100% accessible a les persones amb mobilitat reduïda, objectiu aquest d’interès públic.

Característiques tècniques

Les obres per a la construcció d’aquest segon tram del telecabina consistiran en la instal·lació de nou pilones, la cimentació, el muntatge elèctric, les cabines i un hangar de l’estació de retorn. Es tracta d’un telecabina monocable a moviment continu de pinça desembragable de 8 places.

El seu traçat serà rectilini, desenvolupant-se al llarg de 1.021 metres superant una pendent de 178 metres amb una pendent mitja del 17,43%. El traçat per on discorrerà la instal·lació es troba relativament protegit del vent i lliure de vegetació forestal, assegurant al llarg de tota la línia el gàlib mínim reglamentari.

La seva explotació està destinada al transport d’esquiadors i de persones sense esquís, tant a l’hivern com a l’estiu, quan es mantindrà i potenciarà la possibilitat de pujada amb bicicleta.
 
Resum Tècnic

 
Tipus: Telecabina 8 places (DOPPELMAYR)
Traçat: 1.021m
Desnivell: 185m
Cota inici i final: 2.341m – 2.519m
Velocitat: 6 m/s
Sentit pujada: Dreta
 
El Telecadira Coll de Pal: promoció de l’esport de l’esquí

Aquest nou telecadira permetrà millorar l’accés a la pràctica de l’esport de l’esquí i a totes les activitats relacionades amb el turisme de muntanya des de Bagà i El Berguedà, ampliant l’abast de la generació d’oportunitats de desenvolupament econòmic i de generació de llocs de treball.

Aquest telecadira que compta amb una inversió de 1.060.000€ unirà les pistes de Volta Muntanya Sagrada, Olímpica i Comabella. L’estació motriu estarà situada al costat del llac de La Molina (cota 1700) i l’estació de retorn a la zona de Coll de Pal, on s’hi troben el Teleski de Sant Jordi i la cinta de Coll de Pal, on hi ha tres pistes per a debutants: Serrat Gran, Comafloriu i la pista del Refugi dins el terme municipal de Bagà.

Amb aquesta nova instal·lació s’ampliarà la zona per a esquiadors debutants. La Molina sempre ha estat una estació caracteritzada per ser el punt d’inici en el món de l’esquí per a molts esquiadors del nostre país amb una funció de promoció de l’esquí al nostre país. L’objectiu d’aquest nou telecadira és complementar una zona de debutants que parteix des de Pista Llarga, Font Canaleta i Trampolí, arribant amb el nou telecadira fins a la zona de Coll de Pal, donant més extensió a aquest públic en la seva iniciació a l’esquí.

En l’actualitat l’accés esquiant a la zona de Coll de Pal és per a esquiadors experts. Els debutants, amb la construcció del nou telecadira hi accediran fàcilment donant amplitud als esquiadors d’aquest perfil.
 
Resum Tècnic
 
Tipus: Telecadira de 4 places de pinça fixe (DOPPELMAYR)
Traçat: 1.470m
Desnivell: 325m
Cota inici i final: 1.703m – 2.028m
Velocitat: 2,25 m/s

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots