Notícia

Esquiada per La Forcanada un 1 d'agost de 2018

L'1 d'agost de 2018 era just en el dia en què es complien 160 anys de la primera ascensió a aquesta imponent muntanya


La Forcanada (2.883 m) és una muntanya mítica i emblemàtica de la Val d'Aran, i ho és per la seva silueta i forma seductora i per la seva història.  “Bicorne i amenaçadora, la Forcanada es dreça a pic, sense que es vegi per on pot ser atacada. Té realment l’aspecte d’una fortalesa que es vol defensar.” Són paraules escrites pel pirineista Alfred Tonnellé, i que van ser recuperades de nou per la revista Vèrtex de la FEEC en la seva edició núm. 225. Explica que l’estiu de 1858 uns guies de Luishon i ell mateix van conquerir el Malh des Pois, més conegut com a Forcanada. Malauradament, el jove il·lustrat francès tornà malalt del seu periple pirinenc i morí poc temps després per culpa d’una febre tifoide.


Fa una setmana, l'1 d'agost passat, els aranesos Alexis Ferrera i Pol Tellosa i l'asturià Carlos Llerandi van baixar esquiant la canal nord-oest de la Forcanada, que a l'Aran i en llengua aranesa es coneix més per Malh donis Pois. L'1 d'agost de 2018 era just en el dia en què es complien 160 anys de la primera ascensió a aquesta imponent muntanya. La va pujar el també jove Alfred Tonnellé, amb els guies Redonnet, l'1 d'agost de 1858 per la qual avui es coneix com a via normal. El primer descens amb esquís pel corredor és de 1897, practicat pels britànics Harold Spender i Hubert Llewellyn Smith.

Aquesta setmana el vídeo enregistrat de la seva baixada amb esquís per l'estret corredor de la muntanya aranesa ha estat compartit per les xarxes socials fins al punt de convertir-se en viral. Les imatges del vídeo són espectaculars, ja que es pot observar com és d'estret i pendent el corredor, que té una llargada aproximada de 400 m. També ens permet veure la bellesa del paisatge i entorn que travessen els protagonistes del vídeo amb esquís a l'esquena, passant pel costat de l'Estany del Horo (Lac deth Còth deth Hòro). Amb esquís, màniga curta, sobre neu marronosa i sota un cel blau tacat capritxosament per núvols blancs, l'esquiada gravada amb drone i càmera d'acció esdevé un espectacle molt benvingut, especialment en dies que la calor es fa notar i els esquiadors trobem a faltar la neu. Excel·lent muntatge de carlosllerandi.com i molt bona banda sonora.

Felicitats Alexis, Pol i Carlos per l'esquiada, les imatges que ens heu deixat i per retre aquest bonic i emotiu homenatge als pioners.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny