Notícia

Tristaina: navegació i esports aquàtics a 2.300 m

El Comú d’Ordino i el ministeri de Medi Ambient han validat l’activitat i asseguren que no hi ha risc d'impacte sobre el medi natural.

Tristaina,Arcalis,canoa,paddle surf
Tristaina: esport, desconnexió i relaxació en un entorn únic a Europa Autor/a: Vallnord

L’estany de més Amunt, el més gran i el més alt del circ glacial de Tristaina, a Ordino Arcalís, és la base d’unes activitats úniques a Europa: caiac, canoes i paddle sup, en un llac natural a més de 2.300 m d’altitud. Ordino Arcalís ha estrenat aquest estiu una activitat única: canoes canadenques, caiac i paddle sup, a l’estany natural de Més Amunt, al circ glacial de Tristaina. L’activitat va començar a mitjans de juliol, perquè la neu que cobria el llac va impossibilitar fer-ho abans. Avui dia, les desenes de persones que ho han provat coincideixen en assenyalar que l’experiència de navegar en aquest estany, al bell mig dels Pirineus i en un entorn immaculat és “brutal”. La guia de les activitats, Lluna Martí, reconeix que la gent no s’espera que sigui una experiència tan gratificant, ja que la barreja de sensacions i la idoneïtat del paratge fan que sigui una única. Es tracta d’una prova pilot, ja que és el primer any que es fa, i de moment la valoració és molt positiva, perquè a més que no està enfocat per a un públic massiu tot i ser accessible, no contamina i respecta la flora i la fauna autòctona.

La majoria de gent que visita Tristaina ho fa per recórrer les rutes de senderisme. Arribar-hi és relativament fàcil, en uns 20 minuts a peu ens situem al primer llac, en un entorn molt salvatge. L’accessibilitat i el bon estat dels llacs és un dels motius pels quals els turistes trien aquesta ruta. Ara, a més, cal afegir-hi un revulsiu més: poder practicar caiac, canoa o paddle sup, connectant amb la natura de manera intensa i fent esport al mateix temps. La gent que ho ha provat coincideix en la pau que transmeten aquestes muntanyes i el seu entorn. El valor és la tranquil·litat de fer una activitat de manera totalment segura en un paratge idíl·lic.

Un viatge sense pressa, pausat, i alhora excitant i motivador per als sentits. Aquí rau l’èxit de l’experiència: en una barreja de sentiments difícil de trobar fent qualsevol altra activitat. Lluna Martí explica que molta gent ha fet l’activitat al mar o en un pantà, per exemple, però que les sensacions que transmet la muntanya, i sobretot el fet de ser un llac natural, ‘són supremes’. El contacte amb la natura de manera tan ‘directa i intensa’ és el que més valoren els practicants. ‘Poder estar flotant en una canoa al mig d’un llac natural als Pirineus, amb aquestes vistes, és 'impagable’, reconeix la guia.

L’experiència consisteix en un viatge en qualsevol de les embarcacions: canoa, caiac o paddle. Les famílies prefereixen la canoa, ja que si van amb nens, prima la seguretat, i és gairebé impossible bolcar. Els més atrevits trien el paddle sup, que és una planxa inflable que flota i on l’usuari va dempeus remant.

L’equilibri, doncs, és un factor clau. Després de les indicacions pertinents, qualsevol usuari pot iniciar-se en l’activitat. La guia adverteix que la majoria de gent sol caure, per això és important venir amb banyador i recanvi en el cas del paddle sup. No obstant això, per als més fredolics, hi ha l’opció de llogar vestits de neoprè.

L’activitat de les canoes és més senzilla, ja que només cal seguir les normes bàsiques i dirigir amb el rem. Es pot navegar per tots els racons del llac, sense molestar els pescadors, els animals ni fer activitats que posin en perill la seguretat dels usuaris. La majoria de gent descobreix l’activitat un cop arriba al llac, però no obstant això, cada vegada més la gent puja expressament a fer l’activitat que ha vist anunciada a l’estació, a les xarxes socials, i també es registren bastants reserves online.

Pel que fa a la seguretat del medi natural, el Comú d’Ordino i el ministeri de Medi Ambient han validat l’activitat, després de revisar la proposta i treballar-la conjuntament, per evitar qualsevol risc i impacte sobre el medi natural.

El màxim permès són 10 embarcacions, i s’ha adequat un punt d’amarratge de les canoes on hi ha cap impacte a l’hàbitat. L’activitat és molt econòmica i accessible a tots els públics, i també poden venir els gossos. No calen coneixements previs i s’inclouen tots els materials, excepte el lloguer del neoprè, que és opcional.

Una hora en la canoa doble val 22 euros, i 15 euros si es fa paddle sup o caiac. Altres activitats que es poden fer a l’estació d’Ordino Arcalís a l’estiu és el lloguer d’ebikes i de quads, amb diferents propostes de rutes. També és obert el telecadira de Creussans, el més alt d’Andorra, i per primera vegada s’ofereixen també rutes guiades de senderisme.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny