Notícia

Excursió al cim de Comabona (2.545 m)

Itinerari circular de 13 quilòmetres a la serra del Cadí amb sortida i arribada al refugi de Prat d'Aguiló

pedraforca,comabona,excursionistes
De camí cap al Comabona podrem observar una perspectiva poc habitual del massís del Pedraforca Autor/a: Diaridelaneu.cat
El pic de Comabona (2.545 m) està situat a la serra del Cadí. L'excursió proposada té un recorregut circular de gairebé 13 quilòmetres, 750 m de desnivell positiu i unes 5,30 hores de caminada. És una sortida d'estiu apta per a tots tipus de públic que es trobi en bona forma física. Inici i arribada al refugi de Prat d'Aguiló (2.020 m).


serra-cadi-pla-de-les-creus-excursionista

Excursió d'itinerari circular per l'extrem de llevant de la serra del Cadí, amb sortida i arribada al refugi de Prat d'Aguiló. L'excursió al pic de Comabona, dins del Parc Natural de Cadí-Moixeró (declarat l'any 1983), permet gaudir d'algunes de les millors panoràmiques de la Cerdanya i d'una perspectiva poc habitual del massís del Pedraforca.

A cavall de les conques hidrogràfiques del Llobregat i el Segre, i de les comarques de la Cerdanya, Alt Urgell i Berguedà, l'excursió té l'al·licient de ser un dels 100 cims referents de la FEEC, però sobretot té l'atractiu d'oferir-nos molt bones perspectives de la cara nord del Cadí, coneguda per les seves formes escarpades i verticals, combinació d'imponents parets de pedra i canals estretes.

Un itinerari circular amb sortida i arribada a Prat d'Aguiló

L'excursió s'inicia al refugi de Part d'Aguiló (2.020 m), batejat amb el nom de "Cèsar August Torras", al qual podem accedir per una pista forestal de 12 quilòmetres des de Montellà. El vehicle, molt recomanable que sigui un 4x4, es deixa a no més d'1 quilòmetre del refugi. Sobre aquest refugi cal dir que es tracta d'un dels 8 refugis de la travessa Cavalls del Vent.

serra-cadi-comabona-excursionistes

Des de refugi prendrem el senderPR C-124 senyalitzat amb marques (blanques i grogues) el qual es dirigeix, molt costerut, cap ​​al mític Pas de Gosolans (2.445 m). Un cop assolit aquest pas és fàcil observar grups d'isards i marmotes, els primers normalment a la part de carena més alta, i els segons més aviat pels pendents orientats cap a sud de la vall. Aquest pas deu el nom a ser el lloc per on passaven els segadors de Gósol que accedien a la Cerdanya per anar a fer temporada als pobles de la ribera del Segre.

Assolit el Pas, i ja dins la comarca del Berguedà, cal seguir la carena en direcció llevant, seguint el sender GR 150.1, que ens portarà cap fins al pic d'Aguiló, coll de Comabona i finalment el pic del Comabona (2.545 m). Per la carena gaudirem de panoràmiques poc habituals del Pedraforca, el qual observarem cap al vessant sud, i una panoràmica excepcional sobre la Cerdanya pel vessant nord. La carena, en el seu trencant cap a la cara nord, ens ofereix racons ideals per a la captura fotogràfica dels penyasegats, amb alguna canal coronada per minúscules plataformes de pedra a l'estil "preikestolen".

Un cop superat el pic de Comabona el corriol inicia un descens continuat per la carena, lleugerament desplaçat cap al vessant de solana, o cosa que és el mateix, pel vessant del Berguedà. El sender ens fa passar pel mític pas de Tancalaporta (anomenat així per una antiga tanca que evitava el pas de bestiar) i es desvia per sota el serrat de Terrers, punt des del qual ja podrem observar al fons de la vall de la Muga -vessant de sudest- el poble de Bagà. Arribarem al coll del Bou.
 
A partir d'aquest coll el sender deixa de venir marcat pels senyals GR 150.1, abandona la carena i pren una lleugera orientació nord-est, en ràpid descens per la capçalera del Torrent de Pradell, fins a recuperar la línia de bosc.

Quan el sender entra de ple en el bosc aquest fa un gir de gairebé 180 graus i de clar retorn cap a ponent, i ho fa combinant trams planers amb altres de suau descens per la cara nord de la serra. El camí s'endinsa cada vegada més pel bosc a la zona de Coll de Prat Rodó i Pla de les Creus, alternant amb clarianes de gespa verda, però també travessant alguna tartera i barrancs eixuts sota la mirada de les imponents parets de pedra de la cara nord del pic de Comabona.

En aquest tram el sender segueix les marques de la ruta Cavalls del Vent. Travessant la cara nord no ens serà difícil observar les conseqüències de les allaus sobre el bosc, i vist el nombre d'arbres abatuts o literalment escapçats a mig tronc, ens podem fer una idea del gruix de neu que hi havia a la zona abans de les allaus i la força d'aquestes.

Caminant pel sender en direcció a ponent el refugi de Prat d'Aguiló ja es deixa veure a cada passa amb més proximitat, de manera que el camí de retorn serà ben fàcil i sense possible pèrdua.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny