Notícia

Pas de la Casa pateix de manca d'atractius per dinamitzar-se a l'estiu

Els comerciants veuen necessari dinamitzar els negocis del nucli urbà amb més iniciatives o que l'estació d'esquí programés activitats per als mesos d'estiu

pas de la casa,estiu,rotonda
Imatge del Pas de la Casa a l'estiu Autor/a: OT Pas de la Casa
Que al Pas de la Casa no és el mateix a l'hivern que a l'estiu és una evidència gairebé tan gran com que tampoc és el mateix al Pas de la Casa a l'estiu de 2018 com ho era el 2008. L'activitat econòmica va a la baixa estiu rere estiu i necessita generar més atractius per frenar la caiguda de visitants.


No és el primer estiu en què els comerciants del Pas de la Casa demanen dinamitzar comercialment el nucli urbà i, pel que fa a activitats, l'estació d'esquí. Fa anys que el Pas de la Casa llangueix estiu rere estiu, i l'obertura en època estival del telecabina Els Pioners aquest any i el passat no semblen ser suficient atractiu per dinamitzar el nucli fronterer. Fa falta més, o molt més, perquè el Pas sigui una destinació d'estiu atractiva.

Hi ha certa inquietud a Andorra per la situació que es viu al Pas de la Casa quan arriben els mesos de calor. Des de partits de govern fins a l'oposició coincideixen, encara que des de diagnòstics diferents, amb matisos i amb solucions també diferenciades, en propostes perquè al Pas de la casa ofereixi més activitats que serveixin com a atractiu per a l'estiu. L'objectiu és clar: que els visitants decideixin allargar la seva estada al poble i que amb això es dinamitzi l'activitat econòmica.

Al Comú d'Encamp s'afirma que se segueix treballant amb Saetde, propietari de l'estació d'esquí del Pas de la Casa, perquè organitzin més activitats no només al Pas de la Casa sinó també a Encamp. Però les intencions no van de la mà amb la realitat i sostenibilitat econòmica, i és que les activitats d'estiu a les estacions d'esquí són, massa sovint, deficitàries. I al Pas de la Casa aquesta tendència sembla que encara ho és més.

Tot i això els comerciants del Pas de la Casa estan avaluant una proposta de col·laboració amb el KartingGené, que aquest estiu s'ha traslladat des del Tarter al circuit de Cap del Port. La iniciativa, que és vista amb bons ulls pels empresaris del peu de pistes del Pas de la Casa, té per objectiu potenciar l'afluència de visitants al Circuit Andorra Pas de la Casa i, de passada, afavorir les vendes en els supermercats. En concret, el que es planteja és que els establiments puguin oferir un descompte del 10% als clients per al kàrting i, en cas que facin una compra superior a 30 euros, descompte seria del 20%. A més, els supermercats poden adquirir tiquets per regalar als clients.

Als responsables de les associacions de comerciants del Pas de la casa els agradaria que això es pogués repetir cada estiu, ja que el trasllat d'aquest any ha estat excepcional, a causa de les obres de la plataforma de Soldeu, les quals han obligat a convertir en pàrquing del Tarter en zona complementària de les operacions logístiques de l'esmentada plataforma. Això ha motivat el trasllat del circuit de karts del Tarter a Cap del Port. Així doncs, la consolidació d'aquest circuit, conjuntament amb l'organització d'activitats complementàries a l'estació d'esquí, ajudaria a convertir el Pas en un autèntic "poble de muntanya" més enllà de l'hivern i, amb això, incrementar les pernoctacions.

Però les poques pernoctacions actuals tenen una causa i un problema afegit per revertir la situació, ja que falten hotels oberts al Pas durant els mesos estivals. Sense més atractius a la zona, difícilment s'incrementarà la demanda d'habitacions en hotels per passar més d'un dia a la zona.

El funcionament el telecabina Els Pioners, obert per segon estiu consecutiu, tampoc sembla ser suficient atractiu per si mateix. Encara que la seva obertura es reconeix com a necessària, també s'admet que és insuficient. Falten més atractius. El remuntador és utilitzat per aproximadament 150 persones al dia, xifra que no sembla ser suficient per dinamitzar econòmicament la zona ni prou gran com per a atrevir-se a obrir més remuntadors.

Així doncs, de moment, els comerciants del Pas de la casa hauran d'esperar a iniciatives públiques per ajudar a la dinamització del nucli urbà i sumar més atractius, d'entre els quals destaca una passarel·la que es construeix al costat del riu Arièja per part del govern andorrà, la remodelació de la plaça de l'Església a càrrec del Comú o l'embelliment de l'entrada del poble des de França.

El problema de fons és -admès amb resignació i sense dubtes- que les vendes de tabac i alcohol, a la baixa des de fa anys, puguin ser substituïdes per altres atractius que arribin a temps i garanteixin al Pas de la casa com una destinació turística amb atractius suficients a l'estiu. El temps ho dirà.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny