Notícia

Impulsar definitivament l'esquí a l'Argentina, l'aposta del seu president Mauricio Macri

El president argentí activarà mesures legals per projectar els Andes d'Argentina com una destinació de neu veritablement competitiva a nivell mundial

cerro caviahue,telecadira
Telecadira a Caviahue. Sovint els remuntadors instal·lats a Argentina són comprats de segona ma a estaciosn d'Europa Autor/a: Diaridelaneu.cat
Bones notícies per als esports d'hivern al continent sud-americà. El president de la República argentina projecta rellançar la indústria turística de la neu als Andes amb l'objectiu d'atreure turistes i esquiadors de l'hemisferi nord durant l'hivern austral. I sembla que té les idees clares del que s'ha de fer i per on començar.


Segons la premsa argentina lo seu és el futbol, ​​el tennis i el pàdel, però en les últimes setmanes, el president de la República Argentina, Mauricio Macri, va sumar una nou esport entre les seves prioritats: l'esquí.

El president vol convertir Argentina en la destinació predilecte de tots esquiadors de l'hemisferi nord per als qui se'ls queda curta la temporada, que en aquest hemisferi va de novembre a abril. El seu esquiador objectiu és el d'alt poder adquisitiu que vol esquiar durant tot l'any. I el desig de captar aquest esquiador també té un objectiu encara més clar: impulsar un turisme que ajudi en l'ingrés de dòlars i euros en un país castigat per una forta crisi econòmica. Segons dades del diari La Nación, el turisme d'esquí a Argentina mou uns 600.000 esquiadors a l'any i es calcula que una quarta part són estrangers.

Una primera reunió molt profitosa

Per començar a treballar en l'assumpte es va convocar una reunió el 16 d'agost de hora i mitja de durada a la qual van assistir més de 30 persones -entre ells tres ministres i 3 governadors- a la Casa Rosada, a Buenos Aires. I en la reunió ja es van concretar algunes solucions per començar el compte enrere de la projecció del turisme de neu a Argentina. La primera, deixar a zero els aranzels duaners per a la importació de telecadires -actualment el 35% -, instal·lacions de neu produïda i baixar l'IVA del transport per cable en els forfets del 21% al 10,5%. També es va comentar l'arbitrarietat que suposa que una trepitjaneu i els seus recanvis entrin a Argentina pagant l'aranzel de vehicle de luxe. Tot això és el que al final esquiar a Argentina resulti més car que lliscar per l'exclusiva Gstaad, però amb serveis molt per sota en relació a qualitat-preu.

També es va debatre com relaxar certes restriccions que imposa la Llei de Boscos i que impedeix un major desenvolupament de les estacions d'esquí a l'Argentina. A la reunió hi van estar presents, com a agents de representació directa del sector neu a Argentina, Sebastià Trapa, representant l'estació de Cerro Catedral, Alfredo Cornejo, Omar Gutiérrez i Alberto Weretilneck, governadors de Mendoza, Neuquén i Rio Negro, les tres províncies amb més desenvolupament de l'esquí i els ministres Guillermo Dietrich (Transport), Gustavo Santos (Turisme) i Sergio Bergman (Medi Ambient).

La situació actual de l'esquí a Argentina

Els remuntadors que s'instal·len a Argentina, llevat d'excepcions, acostumen a ser telecadires que van acabar la seva vida útil a Europa, amb freqüència biplaces, de tres o quatre places de pinça fixa.

Una altra de les mesures que s'activaran per projectar Argentina com a destinació competitiva en esports d'hivern serà millorar la connectivitat aèria amb els centres d'esquí, i és que el trasllat d'esquiadors amb avió és pràcticament l'única forma viable, ràpida i còmoda de traslladar-los fins les estacions andines.

Un dels aeroports més afectats actualment és el de Malargüe, que presta servei bàsicament a l'estació d'esquí de Las Leñas, a Mendoza. I un altre problema és el de la capacitat de bodega dels avions que volen a Ushuaia, porta d'entrada a l'estació d'esquí de Cerro Castor, el centre d'esquí més austral del món i coneguda per la seva neu de característiques especials. Molts vols a la Terra del Foc es fan amb avions Embraer, que tenen una capacitat de cabina i transport limitada. Els turistes que viatgen amb els seus esquís i altre material sovint es veuen perjudicats.

Finalment a la reunió també es va tractar l'assumpte de fons. La llum verda per desenvolupar projectes immobiliaris al peu de pistes de les estacions, veritable negoci en els centres d'esquí, necessitarà d'altres reunions i de modificacions legals. Els defensors del medi ambient tractaran d'impedir que es toqui la Llei de Boscos, però els propietaris dels centres d'esquí -i potencials beneficiaris dels desenvolupaments immobiliaris- argumenten que, sense allotjaments d'alt nivell a peu de pista no hi haurà eclosió possible del turisme d'esports d'hivern.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
EditorialOpinions

Més opinions


giny

ginyginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny