Notícia

Ax 3 Domaines treballa a contrarellotge en el nou telecadira Bisorne i dues noves pistes

El nou giny mecànic substitueix les funcions del vell telecadira biplaça Savis i consolida l'àrea esquiable de Campels de cara a noves inversions


Ax 3 Domaines treballa aquest estiu amb les obres del nou telecadira Bisorne, les quals avancen amb rapidesa, ja que haurà d'estar enllestit de cara a la temporada 2018-19. La instal·lació d'aquest nou telecadira al sector de Campels complementa la instal·lació l'estiu passat del telecadira Savis, també en aquest mateix sector. Els dos remuntadors substitueixen les funcions del vell biplaça Savis, i s'han ubicat en una cota de sortida més baixa que el giny substituït. Ax vol consolidar l'àrea esquiable de Campels de cara a una nova inversió clau: un nou telefèric que permetrà escurçar les distàncies amb la boca nord del túnel de Puymorens.


Ax 3 Domaines ja va anunciar el març de 2017 que iniciava un pla d'inversions important que s'aniria implementant progressivament fins a l'any 2020. I està complint. Si l'estiu passat s'iniciaven les obres del telecadira Poma 4 places Savis i es posava en marxa per a la temporada 2017-18, aquest estiu de 2018 les obres s'estan centrant en un nou telecadira, batejat amb el nom de Bisorne, també de 4 places de pinça fixa i catifa d'embarcament, que haurà d'estar enllestit per aquesta pròxima temporada 2018-19. I tot sembla indicar que el nou remuntador es podrà inaugurar sense problemes aquest pròxim mes de desembre.

En aquest cas la direcció d'Axha optat per un remuntador marca francesa, LST. Aquest fabricant francès te al Pirineu una bona implantació i és que en aquesta serralada ja n'ha instal·lat 3 de 4 places a la Mongie-Barèges i un quart a la Pierre St. Martin.

D'aquest telecadira ja s'han instal·lat les estacions de sortida i retorn, amb la corresponent caseta de control, i diverses bases de formigó per a les pilones.

Dues noves pistes: Prat i Carroutch

L'estació ha informat de l'estat d'obres del nou remuntador però també de les dues noves pistes, una blava i una vermella, que s'estan acabant de condicionar. De fet, les pistes anomenades Prat (blava, i amb origen a la base del telecadira Mansedre) i Carroutch (vermella, i amb origen al pic de Savis 1.958 m) ja es van poder obrir la temporada passada però aquest estiu han estat de nou perfilades per millorar-ne la innivació i la seguretat.

A més, també s'ha allargat la pista blava Savis en 800 metres, ja que els dos nous remuntadors s'han instal·lat amb una estació de sortida més baixa de cota que l'antic biplaça i s'ha equipat amb neu produïda aquest nou tram.

Una altra inversió important en aquest sector ha estat a la pista blava Estagnole, la qual ha estat equipada amb innivació d'alta pressió.

Properes inversions: un nou desembragable i un telefèric

Ax 3 Domaines continuarà l'estiu vinent amb més inversions, destinades a concloure el pla director de l'estació que permetrà projectar-la de nou com una destinació competitiva després d'anys de perdre quota de mercat. Per a la temporada 2019-20 hi ha projectat instal·lar un nou giny mecànic desembragable i de 6 places que haurà de substituir l'actual triplaçaRébenty. I finalment, la darrera inversió en remuntadors serà el nou telecabina -o telefèric- que tindrà la base de sortida a la població de Mérens-les-Vails i arribada al pic de Savis (Pic de Savis 1.958 m), on enllaçarà amb el sector Campels. Aquest giny permetrà retallar en 7 minuts la distància entre la boca nord del túnel de Puymorens i l'entrada a l'estació, que actualment es fa per la població d'Ax Les Thermes.

Tot plegat, la instal·lació dels dos nous telecadires de 4 places (Savis i Bisorne), el desembragable de 6 (Rébenty) i el nou telefèric, farà pujar la factura de la inversió a més de 24 milions d'euros.


Entrevista

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


34%


7%


59%

58 vots