Notícia

Pros i contres d'un estiu plujós a les estacions d'esquí

Les estacions d'esquí del Pirineu s'estan beneficiant o perjudicant, per les pluges d'aquest estiu? Us ho expliquem

L'estiu de 2018 està deixant paisatges molt verds a les estacions d'esquí
L'estiu de 2018 està deixant paisatges molt verds a les estacions d'esquí
Aquest estiu les estacions d'esquí del Pirineu llueixen més verdes que altres estius, un fet especialment perceptible en aquest tram final de l'agost. Però això, penseu que és bo o dolent de cara a la nova temporada d'esquí? Hi pot tenir alguna incidència, si tenim present que encara falten molts dies per al seu inici? Us ho expliquem...


L'estiu 2018 al Pirineu haurà resultat, quan falten poques setmanes per acabar, més humit del normal. No en excés, però sí per sobre la mitjana del que correspon per època de l'any.

Tot un contrast amb el centre i nord d'Europa, on aquest estiu està resultant molt sec en pluges i especialment càlid en temperatures respecte a les mitjanes habituals. Així ho indiquen els resums de dades dels mesos de juny i juliol. Això ha propiciat que, en general, les estacions d'esquí d'aquesta part del continent llueixin un verd intens i continuat al llarg d'aquestes setmanes estiuenques.

Però la pregunta que ens fem els esquiadors és: això és bo o té poca transcendència per a les estacions d'esquí? Falten menys de 100 dies per a l'inici d'una nova temporada d'esquí però volem saber quina incidència pot tenir en el desenvolupament d'una nova temporada el fet que, en els mesos precedents, la pluja s'hagi deixat notar amb més freqüència de la que tocaria.

Estiu plujós, llacs plens i aqüífers renovats

D'entrada partim de la teoria que un estiu plujós és bo per a les estacions d'esquí, i ho fem amb la premissa que els aqüífers de les muntanyes es recarreguen. Això s'hauria d'entendre com un fet positiu, ja que garanteix aigua als torrents, rierols i fonts, aigua que tard o d'hora acabarà, en part, als llacs destinats a fer neu produïda.

Aquesta és una dada positiva, especialment si en els mesos vinents la tendència s'inverteix i no arriben prou precipitacions a la tardor. Tot això implica que l'aigua dels llacs es renova i esdevé més neta i transparent, fet que permet netejar d'impureses la "matèria primera" que més endavant es farà servir per fer neu.

Com que sabem que tot és relatiu, per saber-ne més sobre aquesta qüestió, hem plantejat al director de La Molina, Xavier Perpinyà, que ens matisi amb pros i contres els suposats avantatges que té un estiu plujós per a les estacions d'esquí.

Xavier Perpinyà sap que un estiu amb moltes pluges té més de positiu que de negatiu, però també matisa que, si la pluja acaba sent excessiva, aquesta "pot acabar perjudicant l'estat de les pistes en alguns punts", especialment si aquestes han estat "molt intenses i precipitades amb molt poca estona, produint danys".

El director de La Molina explica que, a la pràctica, no només és un fet positiu la pluja per als aqüífers o per a la renovació de l'aigua als llacs, sinó que també ho és perquè, amb l'abundant pluja d'aquest estiu, la temperatura de l'aigua embassada als llacs "no puja tant de graus durant els mesos estivals i això, com més freda arribi l'aigua a la tardor, millor per a la producció de neu".

Més pluja, més herba a pistes


Un altre dels efectes importants és que el fet de mantenir un terra humit a la muntanya durant l'estiu, ajudarà al fet que l'herba hi creixi amb més rapidesa, densitat i força, generant una catifa generosa de gespa que a l'hivern ens ajudarà a esquiar amb menys gruix de neu. Ara bé, no tot són avantatges.

Sobre aquesta qüestió Perpinyà, que abans d'assumir el càrrec de director ha estat el màxim responsable de l'estació al departament de producció de neu, hi fa un matís important. "Un excés d'herba n'obliga a fer manteniment. Cert que ajuda a millorar el teixit herbari però de cara a la tardor cal tallar-la, o en el cas de La Molina, tenir-hi ramats pasturant a pistes, per evitar que l'herba creixi en abundància, ja que després en alguns punts cal tallar-la per a l'inici de l'hivern" afirma el director, i ho argumenta pel fet que "quan es comença la producció de neu cal tenir l'herba el més curt possible".

Boscos que es fan més alts

De la mateixa manera que l'herba té el seu paper a pistes, els boscos de pi negre que hi ha als seus laterals també tenen una funció molt important.

Un estiu humit els ajudarà a créixer en altura amb més força. Potser seran uns pocs centímetres respecte a la temporada passada, però ajudaran a protegir uns quants minuts més la neu que cobreix la pista. Un binomi fàcil d'entendre i és que, a més ombra, menys insolació sobre la neu.

Explicat d'una altra manera, que els esquiadors experts valoraran millor: com menys transformació rebi la neu pel sol i les temperatures al llarg de la temporada, més qualitat de neu en les setmanes del tram final de la campanya.

De fet, Perpinyà, reconeix que aquest és un tema important a La Molina, i per això "cada any es realitzen, en diferents punts propers a les pistes, la plantació de pins".

La humitat reté el fred

I finalment el darrer avantatge d'haver passat un estiu plujós. Un sòl humit i fresc a l'estiu ajudarà a mantenir un terra fred a la tardor. En aquest sentit Perpinyà senyala que "entrar a la tardor amb un terra fred" és gairebé tan important com "tenir una bona xarxa de drenatges a les pistes" i és que en cas que al final hi acabi havent "aigua en excés quan ja arribi la neu, aquesta mateixa aigua ha de poder filtrar-se o marxar sense fer malbé la neu que ja és a pistes".

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny