Notícia

El COI proposa una candidatura low-cost per als Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona

Gilbert Felli, antic director executiu dels Jocs Olímpics, visita el Pirineu per conèixer les estacions d'esquí catalanes

gilbert felli,la molina
Gilbert Felli, antic director executiu dels Jocs Olímpics, visita el Pirineu per conèixer les estacions d'esquí catalanes Autor/a: Diaridelaneu.cat
El Comitè Olímpic Internacional proposa que la candidatura conjunta entre Barcelona i els Pirineus per al 2030, sense descartar a que ja sigui candidata per al 2026 -tot i no estar dins el termini prudencial-, es faci amb una inversió mínima. El consultor i antic director executiu dels Jocs Olímpics, Gilbert Felli, de visita avui a les estacions d'esquí catalanes que podrien formar part de la candidatura, considera que el projecte s'ha de desenvolupar a partir de les infraestructures ja existents o, en tot cas, d'infraestructures que ja estiguin projectades, independentment de què es facin o no uns jocs d'hivern. Alguna cosa es deu moure al COI perquè Felli ha donat a entendre que, des de l'organisme que representa, no es veuria amb bons ulls una candidatura que comptés amb un pressupost de despeses extraordinàries en infraestructures que després no siguin clarament útils.


El consultor i antic director executiu dels Jocs Olímpics, Gilbert Felli, està visitant avui les infraestructures del Pirineu que podrien formar part de la candidatura Pirineus-Barcelona per als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern 2030. I atenció, perquè no es descarta convidar a la candidatura a presentar-se per als jocs de 2026, tot i trobar-se en un termini fora del que es considera prudencial.

Felli considera que la candidatura per als Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030 (o 2026) s'ha de desenvolupar a partir de les estacions d'esquí -alpí i nòrdic- ja existents, i sempre d'acord amb els projectes d'expansió, o millores, que aquestes ja tinguin en projectades. Alguna cosa es deu moure al COI perquè el seu representant ha donat a entendre que des de l'organisme no es veuria amb bons ulls una candidatura amb un pressupost per inversions extraordinàries en infraestructures que després no esdevinguin útils.

La visita del representant del COI que fa avui a La Molina, Masella i Baqueira -i al vespre a La Seu d'Urgell- es fa d'acord amb els impulsors de la candidatura Barcelona-Pirineus, o sigui, la Generalitat de Catalunya, després que fos el mateix Ajuntament de Barcelona qui cedís el paper de liderar l'esmentada candidatura al Govern català per entendre que es tractava d'una candidatura de país.

La Generalitat, a través de la Secretaria General de l'Esport i el seu màxim responsable, Gerard Figueras, debat i consensua aquests dies com preparar la candidatura. Acompanyant el consultor del COI també hi són presents els màxims responsables de les 3 estacions catalanes a priori més involucrades en el projecte, a més del president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, Òscar Cruz i representants de les Federacions Espanyoles d'Esports de Gel i d'Hivern, que en el cas d'aquesta darrera Federació es tracta de l'aranès May Peus, qui s'incorporarà a la comitiva aquesta vesprada en una reunió prevista a La Seu d'Urgell. En aquesta ciutat es visitarà l'Aeroport i altres infraestructures.

Declaracions d'intencions en la visita al domini Alp 2500

Des de la base del telecadira Alp 2500, que uneix La Molina i Masella, el secretari general de l'Esport ha destacat aquest matí que la voluntat de la visita a aquestes dues estacions és mostrar que actualment al Pirineu i a Barcelona ja hi ha infraestructures per poder acollir uns Jocs d'Hivern. També ha volgut remarcar que la seva celebració seria un bon motiu per avançar unes inversions que, tot i estar projectades, de moment encara no tenen un calendari d'implementació. En serien exemples la línia de tren Hospitalet-Puigcerdà per part de l'Estat i algunes vies de comunicació cap al Pirineu, Berga-Bagà, en el cas de la Generalitat.

A La Molina la comitiva ha estat rebuda per Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat, que gestiona les estacions d'esquí de La Molina, Vallter, Vall de Núria, Espot i Port Ainé. Font ha senyalat que la candidatura Pirineus-Barcelona haurà de ser econòmicament assumible, una característica que coincideix i s'adapta plenament a les noves directrius que impulsen des del COI, en la línia de candidatures sostenibles en tots els àmbits. Ha recordat que les obres de prolongació del telecabina fins a la Tosa (2.535 m) ja estan en marxa. També ha fet referència a altres projectes, com la recuperació del telecabina entre l'estació de tren a la cota 1450 i Font Canaleta, que podria veure avançada la seva construcció en el calendari si la candidatura es fes realitat.

L'objectiu de la visita d'avui és, doncs, veure insitu la realitat d'aquests centres d'esquí, les instal·lacions actuals, les projectades, i les que caldria impulsar perquè poguessin complir amb els requisits per esdevenir una candidatura guanyadora.

Tot i la visita a aquestes 3 estacions el secretari general de l'Esport Gerard Figueras ha volgut deixar clar que la visita ni tan sols és tècnica en el sentit de definir els espais concrets de les competicions, sinó més aviat per saber quins són els actius de què disposen aquestes estacions per, més endavant, definir quin seria el seu paper en una candidatura per als jocs d'hivern. O, possiblement, volia dir quina seria la més indicada per a cada prova.

De fet en la visita d'avui no es tracta tant de mostrar del què podria ser capaç de fer Catalunya i les seves estacions d'esquí, sinó més aviat mostrar que les estacions del Pirineu català ja estan preparades en bona part per acollir proves internacionals perquè, a la pràctica, ja ho estan fent. En aquest sentit només cal recordar la prova de la Copa del Món d'esquí femení celebrada a La Molina el 2008, la Copa del Món de snowboard l'any 2011 i les successives proves de la Copa d'Europa que s'han celebrat de manera gairebé ininterrompuda hivern rere hivern.

Les visites clouran demà amb una visita a les instal·lacions del FC Barcelona per conèixer el projecte d'Espai Barça i el nou Palau Blaugrana que inclourà una pista de gel que també podria acollir competicions.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny