Notícia

El comú d’Encamp i Saetde acorden un conveni d'inversions per 5 anys

Les inversions estan valorades en gairebé 6 milions d'euros i permetrà millores al Funicamp i l'allargament del telecadira del Pla de les Pedres

grau roig,grandvalira
El comú d’Encamp i Saetde acorden unconveni d'inversions per 5 anys Autor/a: Grandvalira
El comú d'Encamp ha aprovat un conveni d'inversions valorades en gairebé 6 milions d'euros amb SAETDE que permetrà millores al Funicamp i l'allargament del telecadira del Pla de les Pedres. El conveni aprovat en la sessió d'ahir dijous preveu que la concessió sigui temporal i per un termini de 5 anys.


La sessió del consell del Comú d'Encamp va aprovar ahir dijous un conveni d'inversions amb Saetde per als 5 anys vinents amb els vots favorables de la majoria de govern. Tot i que inicialment l'acord s'havia d'aprovar per unanimitat, finalment els dos partits de l'oposició s'han repartit els vots en contra o d'abstenció.

El conveni té una vigència de cinc anys renovables i és el que permetrà que SAETDE (Pas de la Casa-Grau Roig) pugui invertir als terrenys de Concòrdia. Ho farà per unir dos sectors, el Pla de les Pedres i a les Bordes d'Envalira (El Peretol), i també per fer millores en el Funicamp.

Inversió prioritària

La inversió que s'entreveu com a més prioritària passa per allargar el telecadira Pla de Les Pedres, fer un nou teleesquí al Bosc de Moretó i habilitar dues noves pistes d'esquí a la zona, que tindran inici a la línia de bosc del Pla de les Pedres i final a les Bordes d'Envalira, estació de sortida després de l'allargament de l'esmentat telecadira Pla de les Pedres.

Les obres no es descarta que es puguin iniciar de forma immediata, d'aquí el caràcter d'inversió prioritària, però el més probable és que ja no estiguin operatives fins a la temporada 2019-2020. A la pràctica les Bordes d'Envalira esdevenen un nou accés a l'estació, via El Peretol.

Tot i que la zona on invertirà SAETDE és terreny comunal, i en conseqüència s'hauria de cedir a un privat per mitjà d'una convocatòria de concurs públic, s'ha optat per una forma jurídica que permet que la cessió de l'espai públic es faci amb caràcter de temporal. Això també vol dir que les obres que s'hi facin seran amb la fórmula de "a precari", o sigui, amb caràcter de no permanent i subjectes a què, en qualsevol moment, el Comú pugui sol·licitar la retirada d'instal·lacions (remuntadors o instal·lacions de neu produïda) sense que SAETDE tingui dret a cap tipus d'indemnització.

Inversió al Funicamp

El conveni també preveu la cessió gratuïta de la zona de recepció del Funicamp perquè la societat hi faci millores en l'acollida dels esquiadors, a la vegada que SAETDE invertirà per ampliar la capacitat del remuntador, el que a la pràctica serà incorporar deu noves cabines.

I després, què?

Cal recordar que bona part dels terrenys de Concòrdia -el Peretol i les Bordes d'Envalira- haurien d'haver format  part de la concessió d'explotació iniciada l'any 1967, la qual es va fer per 70 anys a la societat que gestiona Pas de la Casa-Grau Roig. Per tant, la concessió finalitza l'any 2037.

Ara bé, un conflicte sobre els límits dels terrenys de Concòrdia, sobre el qual hi tenen drets d'explotació els Comú de Canillo i Encamp (conflcite no resolt fins a l'any 2001 en favor d'Encamp), també en va impedir l'explotació i conseqüent benefici a SAETDE.

De fet, encara avui el Comú d'Encamp assegura que els terrenys de Concòrdia no formaven part original de la concessió. En canvi SAETDE diu que sí que en formen part i que en té documentació que així ho avala. Aquesta documentació es va presentar el passat mes de gener -veure enllaç-.

Això va generar un segon conflicte entre SAETDE i el Comú d'Encamp, pel qual la societat en demana una indemnització per la no explotació d'una zona esquiable sobre la qual hi tenia dret.

Així doncs, jurídicament, i a partir de l'any 2037, sobre papers s'haurà de convocar un concurs públic de concessió. Això sí, sempre que també hi hagi consens entre les parts sobre l'inici real de la concessió, que algunes fonts apunten a l'any 1969, i també amb el condicionant sobre l'explotació real del domini si es té present que el conflicte dels terrenys de Concòrdia, i el parèntesi que suposa la no explotació de part de la zona. Això podria fer sumar uns quants anys més al termini de concessió. Un altre conflicte que ja es veurà com es resol.

Un nou concurs abans d'exhaurir els terminis vigents

En el futur, i segons informen els coneixedors del conflicte, SAETDE intentarà amortitzar les inversions que faci ara a Concòrdia, de moment per cinc anys de vigència, lligant-les amb la resta d'inversions en instal·lacions que té a l'estació d'esquí Pas de la Casa Grau Roig. Per fer-les viables aquestes inversions aniran lligades a una ampliació del termini de la concessió de la muntanya d'Encamp. Com que es tracta d'un terreny comunal (públic), l'allargament de la concessió s'haurà de fer per mitjà d'un nou concurs públic que es faria abans d'exhaurir el termini de 2037, potser en 5 anys, i que permetria donar garanties a totes les parts implicades.

En resum, amb un nou concurs de concessió per uns hipotètics 30, 40 o 50 anys més (en desconeixem el termini amb el qual s'estaria treballant i que també anirà condicionat al que diguin les llesi andorranes), i que serien vigents, posem per cas, a partir de 2025. Hipotèticament s'hi podrien presentar SAETDE o/i algun altre possible operador.

Si qui el guanya el nou concurs de concessió és SAETDE, aquesta societat tindria un termini de temps raonable per amortitzar les inversions que fa ara a Concòrdia i les que necessiti per modernitzar l'estació per al termini de la nova concessió.

En el supòsit que l'adjudicatari de la concessió sigui un altre operador, aquest hauria de compensar econòmicament l'anterior adjudicatari, SAETDE, per les inversions actuals a preu del que dictamini el mercat. Aquesta fórmula és la que permetria una sortida el més ponderada possible a totes les parts, ja que ningú hi perd passi el que passi, i tothom en sortiria, teòricament, més o menys beneficiat.

El resultat d'aquesta fórmula permetria modernitzar l'estació, continuar generant negoci a la societat que exploti Pas de la Casa-Grau Roig i que el Comú d'Encamp tindria garantits els ingressos del lloguer comunal uns quants anys mes. Molts més anys.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny