Notícia

Quins són els dominis esquiables connectats més grans del món?

Els 10 dominis més grans del món per esquiar sense parar enllaçant pistes i remuntadors

planol,pistes,les 3 vallees
Plànol de pistes de Les 3 Vallées, el domini esquiable connectat més gran del món Autor/a: Les 3 vallées
Sou d'aquella tipologia d'esquiadors a qui agrada escollir una destinació on esquiar el màxim possible de quilòmetres de pistes sense repetir? Us oferim un llistat dels 10 dominis més grans del món per esquiar sense parar enllaçant pistes i remuntadors. També us expliquem la polèmica que anys enrere es va posar al descobert amb alguns dominis esquiables que havien exagerat el nombre de quilòmetres esquiables, en alguns casos per diferents criteris de mesurament i en altres per arrodonir xifres de cara a seduir els esquiadors.


Ja fa uns quants anys que les estacions d'esquí tendeixen a guanyar quilòmetres esquiables. L'objectiu és ben clar: fer-se notar en el mercat de les estacions oferint un bon nombre de quilòmetres de pistes. Com més millor, i el perquè és ben senzill: és el que demanen la majoria d'esquiadors. Que una estació llueixi en la seva carta de presentació un bon nombre de traçats i quilòmetres és una qüestió que sedueix a molts clients. Especialment si es tracta d'anar a esquiar un cap de setmana o una setmana blanca. En resum, llueixen muscle i es fan més atractives si ofereixen més "de tot" que no pas les seves competidores.

Per sumar quilòmetres només hi ha dues solucions: o créixer pels 4 costats, i si és possible pel centre, o bé fusionar-se amb alguna estació veïna, ja sigui apropant-se als veïns unint pistes i remuntadors. En seria un exemple típic els casos de La Molina i Masella, Pal i Arinsal o Soldeu-El Tarter amb el Pas de la Casa i Grau Roig. Si això no és possible, aleshores s'ofereixen unions de domini no enllaçades amb remuntadors. En serien exemples Vallnord (Pal-Arinsal amb Arcalís), SkiPallars (Espot i Port Ainé) o Aramon-Formigal (Formigal amb Panticosa).

Europa mesura en quilòmetres, Amèrica en hectàrees

A Europa els dominis esquiables tendim a mesurar-los pel nombre de quilòmetres de pistes. I entenem per pistes les que tenen un traçat molt clar. O sigui, estan delimitades pel bosc, per paravents, es veu clarament que són tubs o bé perquè es trepitgen amb una trepitjaneus.

En canvi al continent americà les estacions d'esquí es mesuren per les hectàrees esquiables, o sigui, tot allò que dins els límits de l'estació s'esquia mentre hi hagi neu encara que no estigui trepitjada però tinguin un accés i retorn per mitjà dels remuntadors. No es mesura la llargada de la pista, sinó la seva superfície.

Ara bé, sovint les dades les faciliten les mateixes estacions i no sempre coincideixen amb la realitat. L'any 2014 va esclatar una bona polèmica quan algunes estacions en els seus fulletons, catàlegs o webs, hi feien constar més quilòmetres dels que realment hi havia. És el que se'n deia "quilometritis".

Des de fa uns pocs anys el periodista i especialista en cartografia alemanya, Christoph Schrahe, mesura amb precisió les dades reals de les estacions utilitzant la tecnologia de cartografia digital i Google Earth. Després de descobrir discrepàncies importants entre el que anunciaven algunes estacions i el que realment oferien, ho va fer públic, situació que va provocar la pujada de color a les galtes de més d'un responsable en algunes estacions, algunes de les qual de la perfectíssima, precisa i fiable Suïssa.

Les estacions afectades van respondre a la polèmica afirmant que també calia tenir present que els esquiadors no baixem en línia recta, sinó que ho fem en eslàlom o carvejant. Per tant, era comprensible que en alguns casos les pistes tripliquessin la longitud real. També computaven i es duplicaven els quilòmetres de pistes quan les dues tenien en comú el tram final o inicial. I tantes altres qüestions en què primava més la picardia per afegir algun quilòmetre de pista que no pas el sentit comú.

En qualsevol cas, a partir de la investigació de l'esmentat periodista, Schrahe va establir uns criteris per mesurar la llargada de les pistes. Va començar la llarga i pesada tasca de certificar els quilòmetres reals de pistes de les estacions que així ho sol·licitaven. Actualment aquests criteris els podeu trobar en aquest portal www.pistelength.com.

A partir d'aquests criteris, l'any 2015, Christoph Schrahe en va fer un llistat de les estacions d'esquí més grans del món d'acord amb la seva fórmula de mesurament. I la classificació es fa prioritzant els quilòmetres de pistes units per remuntadors. No es té present les hectàrees esquiables i aquest és un detall important, ja que aleshores el llistat seria diferent. Aquí teniu, doncs, el seu llistat de dominis més grans del món connectats per pistes i ginys mecànics. Compte, que en algun cas no hi ha forfet comú i cal ser previsors si no ens volem trobar amb alguna sorpresa a l'hora de prendre alguns remuntadors.

1 • Les 3 vallées (França)
www.les3vallees.com

Les 3 Valls és la unió en un sol domini esquiable de Courchevel, Meribel, Les Menuires i Val Thorens. Oficialment a la seva web corporativa ofereixen 600 quilòmetres, mentre que Schrahe ho estaria rebaixant als 550 quilòmetres. Aquest va ser un dels dominis que més crítiques va rebre en l'estudi publicat el 2013 pel periodista alemany.

2 • Paradiski (França)
www.paradiski.com/

Paradiski és la combinació de Les Arcs i la Plagne, que a més ofereixen un dels desnivells dels més importants d'Europa. Oficialment, en el seu portal, ofereixen 425 quilòmetres. Aquesta xifra sembla que genera força unanimitat, tot i que el 2013, com en el cas explicat anteriorment, també va sortir malparada per l'estudi.

3 • Park City i Deer Valley (EUA)
www.visitparkcity.com i www.deervalley.com

Park City, per sí mateixa, és l'estació amb més quilòmetres de pistes de tot el continent nord-americà, que com hem explicat més amunt no vol dir que sigui la que més extensió. Ho seria la canadenca Whistler Blackcomb. Es troba al costat de Deer Valley, de manera que es pot esquiar en les dues estacions, ja que les pistes es toquen, però això sí, no tenen un forfet comú. Si volem esquiar sense parar cal comprar els dos forfets per separat. Les dues sumen gairebé 370 quilòmetres però el debat està en si realment es poden considerar un domini esquiable en l'àmbit comercial tenint present aquest condicionant. Vosaltres decidiu.

4 • Les Estacions connectades a la Sella Ronda (Itàlia)
www.dolomitisuperski.com

Unides per la famosa Sella Ronda, un itinerari de 42 quilòmetres que permet esquiar i connectar-se amb les estacions d'esquí de Val Di Fassa, Arabba, Alta Badia i Val Gardena. Aquestes 4 estacions sumen gairebé 350 km. No confondre amb el domini Dolomiti Superski, que inclou altres 8 estacions amb les quals sumarien 1.200 quilòmetres de pistes, però no estan connectades entre elles.

5 • Big Sky i Yellowstone Club (Montana, EUA)
www.bigskyresort.com i www.yellowstoneclub.com

És un domini d'esquí encara poc conegut en l'àmbit internacional i sobre el qual cal tenir present un condicionant important. Yellowstone Resort és un club de socis particulars tots ells multimilionaris i, per tant, és un domini d'accés restringit i exclusiu. Tot i que no hi ha xifres oficials de la suma dels dos dominis es creu que estarien superant els 300 quilòmetres de pistes, que insistim, no hectàrees. Això la situaria com el 5è domini connectat més gran del món.

6 • Skicircus Saalbach (Àustria)
www.saalbach.com

La unió de les estacions de Fieberbrunn, Leogang i Hinterglemm sumen 270 km i així és com oficialment es promociona la seva web. Pel que ens han fet arribar: consens entorn la fiabilitat austríaca en les seves dimensions, ni un quilòmetre de més ni de menys.

7 • Les Portes du Soleil (Suïssa i França)
www.portesdusoleil.com

La unió de 12 estacions d'esquí de França i Suïssa. Juntes sumarien 600 quilòmetres però això no vol dir que estiguin unides totes elles per pistes i remuntadors. En destaquen les estacions de Les Gets, Avoriaz, i Morzine i altres més petites, generant un domini connectat per pistes i remuntadors d'aproximadament 270 km. Els sectors Sant Jean d'Aulps i Abondance no estan connectats amb la resta i Les Gets i Morzine amb Avoriaz tampoc queden plenament connectats. Veurem fins quan, perquè els queda poc per aconsegur-ho.

8 • The Matterhorn Glacier Paradise (Suïssa i Itàlia)
www.zermatt.ch i www.cervinia.it

La zona d'esquí transfronterera compartida per Zermatt i Cervinia és coneguda per la seva unió de pistes mitjançant la seva glacera igualment fronterera. La unió de les estacions de Zermatt, Cervinia i Valtournenche sumen gairebé 290 quilòmetres units per pistes i remuntadors. És un cas polèmic perquè en algunes webs del sector se'ls hi computen 322 quilòmetres i en altres fins i tot 360. Un dels pocs casos en què no queda clar quins criteris s'han fet servir.

9 • Via Lattea (França i Itàlia)
www.vialattea.it

El domini esquiable és a cavall de dos països, França i Itàlia, en concret les estacions de Sestriere, Sauze d'Oulx, Oulx, Sansicario, Cesana, Pragelato, Claviere i la francesa Montgenèvre. Juntes sumen, segons el seu portal, 400 quilòmetres de pistes, però el cert és que es calcula que els reals de connexió per remuntadors són poc més de 300, tot i que alguns portals més generosos els situen per sobre els 350 i altres en 380. Com en el cas de Matterhorn Ski Paradise no queda molt clar quins criteris s'han fet servir.

10 • Val d'Isère i Tignes (França)
www.valdisere.com i www.tignes.net/

També conegut per Espace Killy, tot i que sembla que darrerament aquest nom està caient en desús. Un clàssic per als esquiadors catalans, ja que és un dels grans dominis que primer acostumem a visitar en la nostra primera sortida als Alps i que tant es va popularitzar als anys 80 i 90. Les dues estacions anuncien que sumen 300 quilòmetres però realment estarien en els 260.

I si l'Espace Killy tanca aquesta llista, el cert és que tot darrere ja venen moltes estacions que per pocs quilòmetres no es troben en aquest llistat. En serien el cas Grandvalira (Andorra), Vail (USA) o Espace Diamant (França), totes elles amb més de 200 quilòmetres de pistes connectades per remuntadors.
Tampoc he fet constar en aquest llistat dels 10 dominis connectats més grans del món les àrees de Les 4 Vallées de Suïssa (estimació de 400 km) i el domini austríac de The Alberg (aprox. 350 km). En tots dos casos no hi ha consens sobre la connexió real dels quilòmetres que llueixen.

Doncs bé, ara que ja teniu el llistat i podeu tenir més clar on podreu escollir més quilòmetres de pistes sense repetir, us animeu a visitar-ne algun?
Entrevista

"La festa post competició és un gran al·licient. Sense ella, el record per als nens no seria el mateix"
Oriol Guinart Director tècnic de Club Aranès d'Esports d'Iuèrn (CAEI)

entrevista


Les més llegides

Edició en paper


Editorial