Notícia

La candidatura d'Erzurum pels jocs de 2026 suggereix que Sotxi podria acollir les proves de bobsleight

Sotxi, que va ser ciutat olímpica dels jocs d'hivern de 2014, ja disposa d'aquesta infraestructura

Ander Mirambell en una imatge d'arxiu.
Ander Mirambell en una imatge d'arxiu. Autor/a: Arxiu FCEH
Dubtes i incerteses sobre les ubicacions definitives d'infraestructures com el circuit de bobsleight a les candidates dels jocs d'hivern de 20126. La candidata turca, Erzurum, suggereix que el seu estadi no s'hagi de construir de nou i com a alternativa es planteja aprofitar el circuit de Sotxi.


Continuen els dubtes sobre quines són les millors candidates, quant a infraestructures, per a l'organització dels Jocs Olímpics d'Hivern de 2026.

La candidata turca, Erzurum, ha suggerit que l'organització de les proves de bobsleigh es faci a Sotxi. La que va ser seu dels jocs d'hivern de 2014 ja disposa d'aquesta infraestructura i per tant seria una bona manera d'optimitzar recursos i infraestructures, una opció que el mateix COI veu amb bons ulls.

De fet és la mateixa organització qui no només permet, sinó que fins i tot ja hi convida, a no construir estadis o infraestructures que després no siguin usades. El criteri assumit pel COI i també per les possibles candidates és que s'optimitzin altres instal·lacions ja construïdes, encara que es trobin en un altre país. Un criteri que fa només uns anys era impensable, però que veient les dificultats de moltes candidates per fer sostenibles econòmicament les candidatures s'ha admès no només com a recomanable sinó com a necessari. A més, això rebaixa les inversions globals per a la candidata turca, que se les podrà estalviar o bé assignar la partida cap a altres necessitats.

Sotxi, a Rússia, es troba a 650 quilòmetres (unes 11 hores de cotxe) d'Erzurum (Turquia), però amb l'inconvenient que cal travessar la veïna Geòrgia, en conflicte amb Rússia. En qualsevol cas aquest no seria un problema, ja que hi ha maneres de resoldre la llunyania geogràfica entres les seus per altres vies.

A principis d'aquesta setmana els mitjans de comunicació del país haurien difós que el governador d'Erzurum, SeyfettinAzizoglu, ho va proposar a l'ambaixador rus a Turquia per tal que ho transmetés a les autoritats russes. De moment es tracta d'un suggeriment i no pas d'una petició oficial, que en qualsevol cas s'hauria de fer d'acord amb el COI. Cap problema doncs amb els nous criteris ja es permeten candidatures "transnacionals", però això sí, només en qüestió de determinades d'infraestructures.

I Barcelona-Pirineus, on faria les proves de bobsleight i skeleton?

En el cas que Barcelona i els Pirineus presentin candidatura per als jocs de 2026 o 2030 també hi ha dubtes sobre quina serà la millor opció per acollir i organitzar les proves de bobsleight, luge i l'skeleton.

Una de les opcions demana construir un estadi a la zona estació de tren de La Molina, una possibilitat que de fet ja es contemplava en la primera redacció provisional del projecte per al 2022 i 2026. A més, així ho contempla el PDU Molina-Masella, tal com ja va informar Diaridelaneu -veure informació en aquest enllaç-. La segona opció, que hauria anat guanyant pes, passa per organitzar aquestes proves a l'estació alpina de La Plagne, a la Savoia.

El principal problema dels estadis de bobsleigh són els costos de construcció i manteniment. Per exemple, en els jocs de Torí 2006 el circuit de gel va tenir un cost de gairebé  62 milions d’euros i el seu manteniment és insostenible des de diversos punts de vista, més encara quan no hi ha gaires practicants d'aquesta modalitat al territori.

La comissió executiva del COI farà públiques a la sessió que se celebrarà a l'octubre a Buenos Aires la llista de candidates que continuaran la carrera per a esdevenir seus dels jocs d'hivern de 2026.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny