Notícia

El llac de la glacera de Les 2 Alpes s'escola en 48 hores

El llac permetia iniciar un projecte de regeneració d'una glacera que cada any perd 1 metre de gruix

llac,les 2 alpes
Imatge a vista de drone del llac sota la glacera Autor/a: Thomas Zielinski @lemon captain
A mitjans de setembre, i en una onada de calor impròpia per l'època de l'any, un llac desapareixia als Alps. La història ha passat força inadvertida en molts mitjans i això que, més enllà del desastre natural que això suposa, també hi ha el fet que el projecte per regenerar la glacera de Les 2 Alpes queda en suspens. Les dades i les imatges de com evoluciona aquesta glacera posen els pèls de punta. Us ho expliquem.


Història curiosa la que ens arriba des de la glacera de Les 2 Alpes. Ja fa uns dies que la glacera és motiu de preocupació pel que hi va succeir a mitjans del mes passat.

Sobre aquesta glacera és important recordar que, com està passant amb totes les alpines, ja fa entre 20 i 30 anys que està perdent gruix i superfície a causa de l'escalfament global.

Tot i estar situada per damunt dels 2.900 m, arribant la seva cota al ta als 3.600 m, la regressió està sent molt intensa per la seva part més baixa. Es calcula que en només deu anys ha perdut 35.000 m3 de volum de gel, o cosa que és el mateix, ha perdut aproximadament 10 metres de gruix dels 80 que tenia a inicis dels anys 2000. Segons com han anat les nevades de l'hivern, i les temperatures a l'estiu, la glacera pot perdre cada any entre mig metre o en pot perdre fins i tot 2. Però cada any en perd.

Per damunt de la glacera, com ja sabem els aficionats a l'esquí, s'hi troba habilitada l'àrea d'esquí d'estiu, que ocupa prop de 120 hectàrees. En la seva part baixa, però, i a causa del retrocés de la glacera constant i progressiu any rere any, s'hi va acabar formant fa uns pocs anys un llac natural permanent.

Salvar la glacera amb neu produïda

La presència del llac, que cada estiu s'omple i renova amb aigua del desglaç de la glacera, va permetre que l'estació es plantegés aprofitar-lo per al subministrament d'aigua per a innivar la zona d'esquí d'estiu. Primer es van fer unes proves amb un sol canó i en veure els resultats, molt satisfactoris, ja que la glacera entrava en un cercle semi-tancat de fusió i regeneració, es van proposar ampliar el nombre d'unitats. A més, es va demostrar que amb el canó de proves la neu quedava més densa i més blanca i resistia millor la insolació.

En el nou projecte d'equipar la glacera amb canons permetria garantir un millor esquí d'estiu i a la vegada frenar la regressió de la glacera i, fins i tot, començar a regenerar-la. Per a fer-ho possible es va proposar equipar la part baixa de la glacera amb 6 canons de neu. Dit i fet, del projecte es va passar a la realitat i a finals de l'estiu passat, el de 2017, es van acabar instal·lant 6 unitats de producció en xarxa paral·lela a la línia del remuntador més proper al llac.

En total, unes 4 hectàrees de les 120 que té la glacera. Es van soterrar tubs sota la glacera, igual que es faria sota terra, i es van instal·lar 6 canons, i se'ls va proveir amb aigua del llac. Cercle tancat.

A més, la innivació de la glacera vindria sostinguda per dues mesures més. El trepitjat de la glacera amb trepitjaneus tot l'any, per densificar la neu, i per la instal·lació de paravents que ajudessin a protegir la neu del vent, a la vegada que s'acumularia en forma de congestes "artificials".

Estiu de 2018

En arribar l'estiu de 2018 el projecte per a la innivació de la glacera ha quedat en res. Amb la instal·lació dels 6 canons ja en marxa, fa només uns dies que el llac ubicat al peu de la glacera es fa filtrar en unes poques hores.

La revista Skieur.com explica en la seva versió digital que el 21 de setembre el llac es va buidar en unes poques hores. A poc a poc l'aigua es va anar filtrant i sembla que en poc més de 48 hores el llac va quedar buit. D'aquesta manera la possibilitat de regenerar la glacera amb els canons i la mateixa aigua de la fusió ha tornat a quedar en un no-res.

I ara, què?

La desaparició de l'aigua del llac preocupa als responsables de Les 2 Alpes i com és lògic els dubtes són què cal fer de cara a la temporada vinent d'estiu-primavera.

Per consolidar el projecte d'innivació abans falta saber com es comportarà de forma natural el llac de cara a la propera primavera. També hi ha l'opció d'aprofitar la cavitat natural del llac i fer-ne un d'impermeable. Són qüestions que precisament s'hauran de resoldre el pròxim 5 d'octubre, o sigui, demà, en una reunió que tenen previst fer els responsables de l'estació alpina.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny