Notícia

Les cinc preguntes clau amb resposta per explicar com ha estat el primer dia de la temporada a Masella

Us expliquem com hem esquiat avui a 1 de novembre de 2018 a Masella, un dia històric


Neu pols precipitada en les últimes 24 hores, sol brillant per sobre un cel blau intens com mai, vent en calma i paisatges de postal. Així ha estat el primer dia de la temporada a Masella en un novembre històric. I ho ha estat per calendari i per condicions. I per demà divendres més i millor, perquè s'obren més pistes, arribant a sumar 34 quilòmetres esquiables. Però hi ha més coses que segurament a molts esquiadors us interessa saber si per demà, o el cap de setmana, es té la intenció de pujar a pistes. Us ho expliquem amb 5 preguntes i 5 respostes que entenem que són claus.


Pujant a pistes de bon matí el paisatge no podia ser més idíl·lic: els arbres ben nevats a les seves branques, ja des de la cota 1.400, semblaven fer de la carretera un passadís de luxe cap al cel. Un d'aquells passadissos que qualsevol esquiador que s'hi consideri el voldria cada dia de la temporada, per descomptat.

En arribar al peu de pistes, a l'avinguda Bosch i Aymerich, les boires de mitja muntanya desapareixien i deixaven a la vista un cel blau intens. Un cel preciós. Eren les 08.45 del matí i el vent en calma permetia escoltar des de l'aparcament, i mentre ens posem les botes, com el telecadira Masella Jet ja en marxa a aquella hora, emetia el seu característic soroll. Un soroll que per a molts és sinònim de trajecte cap a l'alegria.

Al peu del telecadira els primers clients, els més matiners, ja s'estaven posant el forfet ben visible, com si volguessin que es veiés la data de l'1 de novembre. I com no, un moviment continu d'esquiadors caminat "patosament" cap a les portelles del telecadira. Així han estat els primers minuts abans de començar a remuntar amb el Masella Jet. El cert és que els primers minuts del primer dia de la temporada molts esquiadors els vivim intensament. Són minuts emotius, perquè després de molts mesos sabem que tornem a pistes, tornem a esquiar i comencem una nova temporada amb les emocions a flor de pell igual que si fóssim nens petits el matí de Reis.

No cal que us diguem que a pistes el dia ha estat de paisatges de postal. Unes postals més pròpies de Nadal que no pas d'un primer de novembre. Però segurament molts esquiadors us deveu preguntar com estava l'estació, paisatges a banda. Doncs això és el que us expliquem amb 5 preguntes i 5 respostes que entenem que poden ajudar-vos a entendre la situació de l'estació de cara als dies vinents. Som-hi!

1 • La qualitat de la neu?

Neu pols. Calculem que entre 30 i 40 cm a la cota baixa, al Pla de Masella, i entre 50 i 60 cm a la Tosa, a 2.535 m, un sector que avui només ha estat possible d'accedir per als pisters de l'estació, escola d'esquí i premsa. La neu era pols, igual que la que podem trobar en ple hivern, un desembre o un gener. La nevada d'aquesta nit ha precipitat fins a les 7 del matí de manera que les màquines no han pogut trepitjar el gruix més recent a la pista de Coma Oriola. Les altres pistes, eix central fins al Pla de Masella, han estat trepitjades des del primer moment. Temperatura freda al matí, agradable al migdia.

2 • Hi havia pedres?

Cap ni una, ni tan sols al tram central de la pista La Cova, una pista que en anys anteriors, i en comptades ocasions en el tram més proper a la cova natural que li dóna nom, havia presentat algun problema en començar la temporada.

3 • Quantes pistes hi ha obertes i quina és la previsió?

Avui han estat obertes Coma Oriola, debutants de Coma Oriola, Masovera, Estadi inferior, Enamorats, Aparador, central, la Cova, la fosca i les Fustes, que sumaven 16 quilòmetres.
Per demà divendres s'hi afegeixen les pistes de la Tosa Vermella, Dues Estacions i Coma Pregona, el que permetrà sumar fins a 34 quilòmetres i situar el domini en esquiable en gairebé el 50%.

4 • Com estava de gent? S'han fet cues?

Segons dades de l'estació es calcula que hi han passat prop de 3.000 esquiadors. La densitat d'esquiadors a pistes era baixa i només entre les 11 del matí i la una de la tarda s'han pogut veure una densitat més alta en pistes com Central i la Cova, per tant creiem que la xifra ha estat menor. Cap cua als accessos als telecadires Masella Jet i Coma Oriola. Només en el tram d'hores citat a dalt s'han pogut veure retencions molt puntuals, d'entre 10 i 20 esquiadors als accessos del telecadira Masella Jet. Les previsions és que demà hi pugui haver més esquiadors a pistes, ja que l'entrada de vehicles a la Cerdanya pel Túnel del Cadí ha estat molta alta al llarg del dia. En qualsevol cas demà s'amplia el nombre de pistes obertes.

5 • És una experiència recomanable esquiar el primer dia?

Per descomptat que sí. Només per l'alegria de veure en les expressions i les cares dels qui avui han trepitjat pistes ja val la pena. A més, us recordem que esquiant aquests dies contribuïm a generar uns llocs de treball al sector neu a inicis de novembre, cosa gens habitual.
I si tenim present que els dies de novembre són curts, això es tradueix amb un esquí amb neu de qualitat. En definitiva, que sí, que és molt recomanable i no tothom pot dir que ha esquiat un dia 1, 2, 3 o 4 de novembre. Això és excepcional, així que si voleu ser testimonis de la història de l'esquí al Pirineu, demà us volem veure a pistes.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny