Notícia

Jan Farrell, l'esquiador d'Speed ​​Ski que entrena a Masella

Jan farrell,masella,estadi
Jan Farrell a Masella Autor/a: Ignacio Arriaga
És la primera vegada que un participant de la Copa del Món de Speed ​​Ski entrena a l'estació d'esquí de Masella. Aprofitant la seva visita l'hem entrevistat per a la secció "Gent de Masella". L'entrevista es va realitzar el 3 de novembre i es va fer durant el trajecte dels telecadires Coma Oriola (2 viatges) i Masella Jet (altres 2 viatges). No van faltar les peticions de fotografies dels nois dels clubs de competició habituals de l'estació. Aquest és el resultat.
 


Jan, és la teva primera vegada a Masella?
Sí, és la meva primera vegada.

Què t'ha portat a Masella, tenint en compte que habitualment resideixes a Madrid?
El primer la proximitat, ja que podent volar fins a Barcelona i, després afegint dues hores de cotxe, em suposa un total de 3 hores de viatge. Fins i tot em queda més a prop que Sierra Nevada o Candanchú, encara que per descomptat la decisió ha estat motivada per la ràpida obertura de Masella. Per tot això he substituït el meu viatge a la Glacera de Stubai, a Àustria, on anava a entrenar per aquestes dates. M'he trobat amb una estació en unes condicions d'absolut hivern.

A què et dediques actualment?
D'una banda competeixo a la Copa del Món d'esquí de velocitat, actualment estic a la 5a posició del rànquing mundial. A banda sóc el director de Màrqueting, comunicació i mitjans de Speed ​​Ski a la Federació Internacional d'Esquí. Des d'aquest departament treballo activament dins la FIS per promocionar el meu esport. També he muntat una productora audiovisual que, a més, grava la Copa del Món de Speed ​​Ski (esquí de velocitat). Així que a la vegada que competeixo estic generant contingut.

A veure, explica'ns això. Com funciona això de ser velocista i alhora creador de continguts al mateix temps durant la competició?
Ha, ha, ha! Bé, un cop he traspassat la línia d'arribada a la poca estona ja em veuràs amb micròfon en mà entrevistant als meus predecessors de carreres, o als que van arribant després de la meva. Els pregunto com els ha anat la baixada, com estava la pista, si estan satisfets de la seva carrera, etc. Tot això dins de la pista. Perquè per a mi el més important és que m'agrada promocionar els esports d'hivern i aspiro al fet que més gent s'incorpori a aquest esport, sigui en la competició o com a activitat de lleure. Els esports de neu es poden considerar un esport obert, de masses, familiar i per a totes les edats. Hi ha pocs esports que puguin reunir aquestes condicions i crec que cal promocionar aquestes muntanyes i l'activitat en les seves valls, especialment en dies laborables. Cal fer més promoció.

I fora de les pistes?
Fora de les pistes sóc empresari des dels 18 anys, quan vaig fundar la meva primera empresa, Liberalia, ara com ara amb 50 empleats directes. També sóc professor a l'IE (Institut d'empresa) per a joves emprenedors, on actuo com a mentor per als que volen crear la seva pròpia empresa. A banda sóc soci en diverses societats, entre les quals vull destacar CARV, dedicada a les plantilles intel·ligents per millorar l'esquí a temps real.

Com valores actualment el món de la competició del Speed ​​Ski?
En l'àmbit mediàtic crec que anem millorant i pujant. Cada vegada hi ha més interès i participants. Els que competim estem fent tot el circuit, cada vegada ens entrenem més i millor, en l'àmbit tècnic, físic, i en el material. I cada vegada costa més ser a dalt. És un esport en el qual ens queda molta feina per fer a tots: organització, competidors, estacions i federació.

Què és el que més t'atrau de l'esquí de velocitat?
Per a mi és la disciplina perfecta, és la meva manera natural d'esquiar. I sempre ho he fet des que tinc ús de raó. Veig una pista i em llanço recte per ella. M'agrada molt la preparació que hi ha al seu voltant, la tecnologia i l'aerodinàmica. Queda molt per descobrir en com rebaixar unes centèsimes la nostra baixada per una pista. Crec que és el que més em motiva.

I que els diries als que volen dedicar-s'hi?
Que no ho facin! Ha ha ha, és broma. Els dic que és una disciplina fantàstica, que a mi em fa sentir viu. En un descens és quan estic més concentrat i estic més concentrat en el que estic fent. Si es volen dedicar a això, és bo haver esquiat abans en alpí amb un nivell alt o, millor encara, haver competit en aquesta disciplina. I a poc a poc familiaritzar-se amb les regles, el material, parlar amb la federació i apuntar-se per competir en la categoria de descens, anomenada Speed ​​2, molt més accessible que la categoria de plàstic i alerons o casc integral com el que porto. Començar és fàcil.

I l'edat més recomanable?
Crec que es pot iniciar a qualsevol edat però clar, tenint present que el recomanable és començar venint abans de la competició d'esquí alpí, potser el millor sigui fer-ho a partir dels 17 o 18 anys. Dir també que és una bona disciplina per entrenar als que es dediquen al gegant o al descens, ja que s'aprèn moltíssim pel que fa a lliscament. No és el mateix lliscar que atacar i aquí l'important és tenir gairebé més experiència que tècnica, encara que això últim també, és clar.

I el que més t'agrada i el que menys de la competició?
El que més m'agrada són aquests 15 segons de baixada. És quan em sento més viu, més concentrat i és una situació de màxim gaudi per a mi.
El que menys és portar el vestit. És incòmode. Trigues una hora a vestir-te al matí, si cal anar al bany, és un problema, moure't és un problema... No és un esport còmode i per baixar cal esperar força estona. És un esport en què tot es fa lent menys precisament la baixada. I en la línia de sortida pots passar fred o calor, perquè no és un equip pensat per a protegir-te de la meteorologia.

Amb quina freqüència esquies i quina és la teva estació de referència?
Ara mateix és Masella, és clar. Avui, a 3 de novembre, és la millor estació d'Europa per entrenar.
Una de les meves bases per entrenar és Grandvalira, on hi ha una pista específica per a la meva especialitat i allà hi vaig amb freqüència. Una altra estació que acostumo a visitar és la glacera de Kaunertal, a Àustria, sobretot en pretemporada.
I pel que fa a la freqüència el normal és esquiar uns 4 dies a l'octubre, uns 8 al novembre i després ja arribar amb 50 dies a l'esquena a la primera competició. En acabar la temporada hauré esquiat uns 75 dies, incloent-hi les competicions.

I després d'esquiar 3 dies a Masella, com veus l'estació?
M'encanta. Sóc un enamorat de la natura i aquí hi ha molt bosc, el que m'agrada moltíssim. Masella és una estació alpina, i els seus boscos la fan molt acollidora. Només li falta una pista de descens, ha ha ha!

La pista que més t'ha agradat?
Hi ha diverses que m'han agradat molt però si només em deixes escollir-ne una, doncs crec que et diré L'Estadi.

Quina és la terrassa o bar-restaurant per prendre alguna cosa que més t'ha agradat de Masella?
Sens dubte la terrassa del refugi-restaurant de Coma Oriola. Hem menjat allà i la qualitat de les seves carns ens ha agradat moltíssim. Als que tinguin l'oportunitat l'aconsello.

I quin és el racó que triaries per fer-te una selfie?
La Tosa, a la part més alta de Masella. Sense cap dubte.

On i quan vas aprendre a esquiar?
A Gavarnie quan tenia 5 anys, tot i que abans vaig fer uns passos sobre esquís en un centre indoor d'Anglaterra amb 3 anyets i de la qual tinc una bonica foto, però res més.

Un missatge final per als nostres lectors?
Hem de promocionar entre tots l'esquí. Cal convèncer amics, als amics dels amics, a familiars i coneguts perquè pugin a esquiar més dies. És un esport d'oci que es pot practicar amb amics, amb família, amb la parella i al qual cal sumar més practicants. Perquè no només és un esport, és una activitat d'oci que inclou paisatges, restaurants, hotels, gastronomia i experiències que permeten afirmar que esquiar es converteix en les vacances ideals per a una família. Mai he escoltat a ningú dir que s'ha avorrit a la neu, en canvi en altres destinacions sí que ho he escoltat.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyginy

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

“Vull ser el primer esquiador que guanyi la Transat Jacques Vabre”
Aurélien Ducroz Doble campió de la Freeride World Tour i participant a la Transat Jacques Vabre

entrevista