Notícia

Torna la neu pel cap de setmana i ho fa amb previsions de metre de neu al Pirineu més oriental

Els models automatitzats ja fa 24 hores que preveuen nevades de més de 50 cm al Pirineu. Cota de neu alta.

skipass,nevades,previsio
Els models automatitzats ja fa 24 hores que preveuen nevades de més de 50 cm al Pirineu. Cota de neu alta. Autor/a: Captura de pantalla Skipass
Els models de previsió meteorològica automatitzada ja fa 24 hores que anuncien neu. Tot i la prudència amb què sempre cal tenir presents aquests models que es basen en models de probabilitats, el cert és que ja hi ha diversos models que coincideixen amb la previsió.


Ens apropem cap a un nou episodi de precipitacions de cara al cap de setmana. I l'episodi sembla que no podia arribar en millor moment, just quan moltes estacions preveuen obrir el cap de setmana del 24 i 25 de novembre. I compte, perquè les previsions apunten a quantitat, però inicialment en cotes relativament altes. Els models consultats ja fa 24 hores que coincideixen en previsió de neu, tot i que avui els gruixos de precipitació que es preveien ahir s'han rebaixat una mica, però només una mica. De moment sembla que  es confirma que la nevada serà a partir de la cota 1.700 o 1.800 i amb especial importància al Pirineu més oriental, beneficiant estacions d'esquí com Vallter 2000, al vessant sud, i Cambra d'Aze, al vessant nord.

Previsió per dissabte 17 de novembre

Les previsions apunten al fet que les primeres nevades es produiran dissabte, començant per l'extrem del Pirineu oriental (Massís del Canigó) i avançant cap al Ripollès i Conflent en clara direcció est-oest, o cosa que és el mateix, de gregal. Les precipitacions seran de neu en cotes properes als 1.700 o 1.800 m i per dissabte no s'espera que superin els 10 cm.

Previsió per diumenge 18

La nit de dissabte a diumenge serà quan la pertorbació ja entrarà clarament al Capcir, Cerdanya i Andorra, i les precipitacions en aquestes zones, pel damunt dels 1.800 m ja podran superar els 25 cm. A les zones altes del Ripollès i Conflent ja es podran arribar als 50 cm.

Previsió per dilluns 19

Per dilluns la situació tendeix a millorar clarament i les precipitacions desapareixeran. El massís del Canigó, a l'extrem oriental del Pirineu, haurà rebut precipitacions superiors al metre de neu. La pertorbació es dissoldrà però la bona notícia és que s'espera una nova tongada de precipitacions per dimarts, dimecres i dijous.

A partir de dimarts

En aquest cas, i a partir de dimarts, la baixada de temperatures serà important i la cota de neu podria baixar fins als 1.200 m. El nou episodi de precipitacions encara queda lluny i caldrà seguir-ne els moviments, ja que alguns models insinuen que també serà de gregal o de llevant, mentre que altres models apunten a pertorbació d'origen atlàntic. Ho caldrà seguir de molt a prop. En qualsevol cas, insistim en què són models de previsió automatitzats i basats en probabilitats i la seva fiabilitat baixa més enllà de les 48 hores. Així que, prudència en la previsió.

Avís d'encert i probabilitats

Aquest article de previsió meteorològica està basat en models que es basen en dades reals actuals que s'apliquen a models de previsions de probabilitats, a les quals encara s'hi han d'aplicar variables diverses.

El model aquí publicat s'ha obtingut via l'aplicació de precipitació de neu usada per Skipass i s'ha contrastat amb altres models. Podeu consultar la previsió d'aquest model, que és d'actualització constant, fent ús de la seva aplicació. El localitzareu dins el web, a l'apartat de meteorologia, que permet consultar dia a dia la previsió de precipitacions zonificades i l'acumulació de neu, tant senzill com fent ús del ratolí sobre el calendari que se situa sota el plànol de previsió meteorològica.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny