Notícia

¿És compatible un aeroport a Grau Roig amb l'esquí?

Joan Viladomat ha declarat no estar en contra l'aeroport projectat a Grau Roig però el veu difícilment compatible amb l'estació d'esquí

aeroport,concordia,grau roig,peretol
Zona on s'ubicaria el futur aeroport d'Andorra que impulsa la Cambra de Comerç andorrana Autor/a: Diaridelaneu.cat
Saetde estaria d'acord amb l'aeroport a Grau Roig però sembla que hi posa més condicions que no pas uns mesos enrere. El  màxim responsable de Pas de la Casa-Grau Roig, Joan Viladomat, ha declarat a l'Agència de Notícies Andorrana que els enginyers de la societat i els de Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) estan en contacte per estudiar si les dues realitats són compatibles.


Aquest podria ser el panorama en un futur aeroport internacional amb connexions a Dubai o altres ciutats en, hipotèticament, un dia de temporada alta de l'esquí. Imaginem un avió que aterra mentre un altra espera torn per sortir carregat d'esquiadors que han finalitzat una setmana blanca. Ben a prop de les tanques perimetrals de seguretat de l'aeroport, un telecadira s'enfila cap a pistes amb les cadires gairebé plenes. Mentre, uns altres esquiadors, llisquen per una pista entre bosc, a la vegada que observen mirada al fons la panoràmica una pista d'aeroport. Una pista d'asfalt negre que potser, o molt possiblement, acaba destacant com a element paisatgístic per sobre del que hauria de ser un paisatge d'alta muntanya.

¿És compatible un aeroport a Grau Roig amb l'esquí? ¿Què hi busca o espera un esquiador, d'una estació, a banda del fet d'esquiar i fer una activitat social i esportiva? ¿Fins a quin punt valoren la tranquil·litat els clients dels hotels i apartaments a prop de l'estació i no massa lluny de l'aeroport? És determinant el soroll d'avions que s'aproximen o s'allunyen d'una pista d'aterratge en un destí de neu i muntanya? A nivell de paisatge, com afectarà?

Possiblement aquestes són preguntes que el màxim responsable de Saetde, Joan Viladomat, es deu estar fent des de fa uns mesos per valorar si un aeroport a Grau Roig és o no convenient per a l'estació d'esquí. Perquè, a les proximitats d'una estació d'esquí, què és el que més hi convé? Espai per créixer la mateixa estació? Paisatges blancs i tranquils perquè la natura s'hi expressi al màxim exponent paisatgístic? O noves infraestructures amb activitat econòmica i un dinamisme més propi d'altres zones i espais? Què és el més prioritari per a una estació d'esquí: facilitat màxima d'accés fins i tot arribant a l'extrem de construir un aeroport a peu de pista o oferir un destí de neu de qualitat amb altres valors afegits? 

El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra (CCIS), Miquel Armegol, està impulsant aquest nou projecte per instal·lar un aeroport a Grau Roig, molt a prop de l'entrada al túnel d'Envalira, però el projecte està afectant directament a la concessió de les pistes d'esquí de Pas de la Casa-Grau Roig. 

Tal com informa l'Agència de Notícies Andorrana, Joan Viladomat ha declarat, sobre l'aeroport, que “Si no ens molesta no ens hi oposarem, però em sembla que és molt difícil fer una instal·lació com la que pretén la cambra sense que ens perjudiqui els nostres plans d'inversió de futur”. Possiblement sigui la primera declaració pública (a final d'agost ja va fer una primera valoració al respecte) en què el màxim responsable de Saetde ja es posiciona més fermament sobre les conseqüències de l'aeroport i el condicionant de futur que aquest tindria sobre creixement de l'estació d'esquí.

Viladomat ha donat a entendre, en declaracions a l'ANA, que un gran aeroport amb vols de connexió amb l’Àsia, el Japó, la Xina o Dubai, objectiu de la Cambra de comerç andorrana, possiblement no sigui compatible amb els interessos de l'estació d'esquí. Potser caldria afegir-hi, directament, amb determinat concepte de turisme.

I és que possiblement les declaracions de Viladomat siguin l'inici d'un altre seguit d'arguments a favor i en contra de la nova infraestructura aeroportuària que es projecte per Andorra, i amb elles un debat a l'entorn de si és compatible o no un aeroport a Grau Roig amb l'esquí i el turisme de neu que busca més tranquil·litat, qualitat  d'instal·lacions, gastronomia i altres reclams que no pas accessibilitat. Caldrà estar atents al "nou serial" que ens arriba des d'Andorra.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyAllaus

Butlletí de Perill d'Allaus del dia 22/11/2018

Ampliar informació
Informació oferida per:
giny

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

''El meu dia a dia és intentar gaudir 'a muerte' de la muntanya''
Txema Trull Fotògraf especialitzat en el món de la neu

entrevista