Notícia

Els periodistes del món de la neu visitem Boí-Taüll

Conèixer les novetats de l'estació i el perquè de la declaració del romànic de la Vall de Boí com a Patrimoni de la Humanitat, entre els objectius

press-trip,boi taull
Fotografia de grup de part dels periodistes que van ser presents al press-trip de Boí-Taüll Autor/a: Boí Taüll
Al món hi ha dos tipus de destins de neu: els que són una estació d'esquí on esquiar i, a més, gaudir del seu entorn paisatgístic, natural, cultural, arquitectònic i gastronòmic, que no és poc, i els que a més, a tocar del peu de pistes, hi trobem un Patrimoni de la Humanitat declarat així per la UNESCO. Així és Boí-Taüll i allà ens hi vam trobar un grup de periodistes i d'informadors vinculats al món de la neu.


Una estació d'esquí amb 45 quilòmetres de pistes, que si per la banda alta té el privilegi de ser la que més cota alta té del Pirineu, per la banda baixa, al fons de la vall, hi té un patrimoni arquitectònic i històric declarat Patrimoni de la Humanitat. Així és Boí-Taüll. A tocar de l'estació d'esquí s'hi troben 9 esglésies romàniques (segles XII i XIII) que conformen un conjunt únic al món i que van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 30 de novembre de l'any 2000.

En aquest espai i context natural i històric tan privilegiat, l'estació d'esquí de Boí-Taüll va acollir aquest dilluns i dimarts la trobada de periodistes i informadors de la neu de la Vall de Boí. Prop de 20 representants de mitjans de comunicació (premsa paper, digital, ràdio i TV) han estat durant dos dies coneixent l'estació i les novetats que presenta per aquesta temporada, a més de poder experimentar diferents activitats après-ski que es realitzen al resort del Pla de l'Ermita o al mateix poble de Boí i Taüll.

Els periodistes van ser rebuts pel mateix alcalde la Vall de Boí, Joan Perelada, el Coordinador d'Actuacions Interdepartamentals en les Estacions de Muntanya, Francesc Xavier Civit, el director de l'estació, Xavier González, i pel director comercial i de màrqueting de Boí Taüll, Martí Rafel.

També hi van ser presents l'equip d'operacions de reserves, David Bover, d'atenció al client, Adela Alonso, i la responsable de premsa, Valeria Suárez, que van acompanyar els periodistes en els dos dies de durada de la visita.

Aquesta trobada sectorial de la comunicació va destinada a informadors o periodistes que, d'alguna manera, estan vinculats totalment o parcialment al món de la neu. La trobada és organitzada amb l'objectiu de fer difusió i coneixement en primera persona de l'estació i la vall en el seu conjunt.

Trobada positiva per als periodistes

Val a dir que la trobada és positiva per a l'estació d'esquí i la Vall de Boí, però també per als representants de la comunicació que poden compartir experiències i opinions sobre temes com ara la temporada que acaba de començar o sobre el posicionament de Boí Taüll com a destí de neu en el context actual. Com és lògic tampoc hi va faltar les valoracions sobre la nova gestió de Boí Taüll per part de les empreses vinculades a la Generalitat, Avança iActius de Muntanya, S.A.

Visita al patrimoni de la Vall de Boí

Durant l'estada els periodistes van visitar les pintures romàniques de l'església de Sant Climent de Taüll (declarades patrimoni mundial per la UNESCO), considerada una de les joies més importants del romànic català. També van assistir a la sessió del vídeo mapping que recrea els frescs originals dins l'absis major i el presbiteri de la nau central. La pintura original data del segle XII i actualment es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya a Barcelona, MNAC.

Des dels anys 60 a l'església hi havia una còpia dels originals pintada sobre guix que s'estava degradant. Després de treure l'antiga copia es va realitzar un minuciós procés de restauració que va posar al descobert restes de la pintura original que s'havien conservat a les capes profundes de les parets de l'absis.

L'objectiu d'aquest mapping és restituir virtualment i digitalment les pintures originals en el seu lloc d'origen, l'església de Sant Climent de Taüll, i també reproduir el conjunt pictòric complet tal com era l'any 1123. La presentació audiovisual ajuda el visitant a entendre la tècnica pictòrica dels frescos romànics i alhora descobreix les diferents representacions iconogràfiques que componen aquesta pintura mural d'alta càrrega artística i religiosa.

Esquiar al matí, visitar el Patrimoni de la Humanitat a la tarda

Per als qui decideixin esquiar a Boí és del tot recomanable, doncs, quan no obligar, a visitar alguna de les esglésies del conjunt declarat patrimoni de la Humanitat, o si es prefereix assistir a la sessió de vídeo mapping que es pot veure cada dia de l'any, excepte l'1 de gener, el 25 de desembre, a l'església de Sant Climent de Taüll.

El nou vídeo mapping comentat de Sant Climent de Taüll és un recurs gràfic i documental adreçat als visitants o esquiadors de la vall que vulguin aprofundir en el coneixement del romànic en el seu temps d'après-ski. El servei de Vídeomapping s'ofereix sota demanda, amb reserva prèvia, en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny