Notícia

Els models meteorològics continuen preveient nevades importants per al 23 i 24 de gener

Si les previsions es confirmen la nevada podria apropar-se al metre de neu al Pirineu central i occidental

skipass,nevades,previsio
Model skipass per als dies 23 i 24 de gener Autor/a: Skipass
Els models de previsió meteorològica continuen anunciant un temporal de neu per, molt possiblement, els dies 23 i 24 de gener. De fet, el més positiu és que ho estan anunciant des del passat 15 de gener, quan ja ho vam avançar al nostre canal de Facebook. El que més hi aposta és model meteorològic americà GFS. Si les previsions es compleixen el Pirineu central i occidental serà el més beneficiat, amb gruixos que superaran els 50 cm i arribant al metre de neu. El Pirineu oriental també rebria gruixos importants, però menys.


Segons el model de previsió gràfica de Skipass les nevades arribarien, procedents d'una orientació clarament nord i nord-oest, el dia 22 i serien més aviat febles, amb gruixos que oscil·len entre els 5 i 10 cm de neu en cotes superiors als 900 m i amb més possibilitats que el gruix acumulat de 10 cm sigui per al vessant nord i occidental. Al Pirineu oriental i vessant sud la nevada no superarà els 5 cm.

El dia 23 la nevada es reactivaria a tot el Pirineu amb nous gruixos de neu que ja arribarien als 25 cm de neu, baixant la cota a 800 m al Pirineu occidental, central i vessant nord. Al Pirineu oriental i vessant sud la nevada arribarà als 10 cm.

I finalment serà el dia 24 de gener quan la nevada ja s'haurà intensificat, deixant gruixos superiors als 50 cm i arribant al metre de neu al vessant nord, especialment al nord del Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i a tota la Val d'Aran, per damunt els 900 m. En canvi al Pirineu andorrà, de la Catalunya del Nord i Pirineu gironí la nevada es quedarà en gruixos propers als 50 cm.

I compte, perquè les nevades podrien extendre's més enllà dels dia 25 de gener i baixant de cota.

En paral·lel a la previsió Skipass, una altra dada interessant l'aporta el portal d'aficionats a la meteorologia Cazatormentas.com. Segons aquesta web, que sempre segueix amb molta atenció la meteorologia a la península Ibèrica, anuncia que, en paral·lel a l'arribada dels fronts de nord, hi haurà una enorme regió de baixes pressions quedarà fixada els mateixos dies sobre bona part del Mediterrani occidental.

Portaria associada inestabilitat i una massa d'aire fred polar i qui sap si aportant vents humits de llevant cap al Pirineu. Però adverteixen que en tractar-se d'una previsió a una setmana vista, aquest escenari pot canviar de forma significativa i que es vigilarà l'evolució d'aquesta situació, tenint clar que es tracta d'una probabilitat i no pas d'una certesa.

En qualsevol cas, insistim en el fet que són models de previsió automatitzats i basats en probabilitats i la seva fiabilitat baixa més enllà de les 48 hores.

Avís d'encert i probabilitats

Recordem, un cop més, que aquest article de previsió meteorològica està basat en models que es basen en dades reals actuals que s'apliquen a models de previsions de probabilitats, a les quals encara s'hi han d'aplicar variables diverses.

El model aquí publicat s'ha obtingut via l'aplicació de precipitació de neu usada per Skipass i s'ha contrastat amb altres models. Podeu consultar la previsió d'aquest model, que és d'actualització constant, fent ús de la seva aplicació. El localitzareu dins el web, a l'apartat de meteorologia, que permet consultar dia a dia la previsió de precipitacions zonificades i l'acumulació de neu, tant senzill com fent ús del ratolí sobre el calendari que se situa sota el plànol de previsió meteorològica.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny