Notícia

Benvinguts a la setmana de les nevades. O no.

Incertesa en els models de previsió, però que continuen marcant més nevades que dies de bon temps

skipass
Model de previsió meteorològica per als propers dies Autor/a: Captura Skipass
Incertesa en la previsió meteorològica per als propers dies. D'un escenari-previsió de neu cada dia n'hem passat a una altre amb més incerteses. Veurem què passarà...


No s'acaben de posar d'acord tots els models de previsió meteorològica més enllà de les 48 hores, però el cert és que la majoria continuen marcant dies de neu. De moment la nevada d'ahir dilluns ens va deixar uns 30 cm de neu a totes les cotes de les estacions d'esquí del Pirineu, si bé és cert que a les cotes altes el vent va tornar a fer de les seves. Avui hem pogut comprovar insitu com a la muntanya de la Tosa (La Molina+Masella) part de la neu havia estat escombrada de pistes i arrossegada fins darrere els paraneus. Quin bon servei que fan aquests "acumuladors" de neu biodegradables, oi?

Per avui dimarts arriben noves precipitacions amb neu a les muntanyes per sobre els 1.000 m. però no seran tan importants com les d'ahir. Són fronts de nord i nord-oest que escombren el Pirineu de nord a sud i de ponent a llevant, així que cal preveure que els centres hivernals que més se'n beneficiaran seran els de les comarques de la Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Andorra. Segons el model Skipass la cota de neu se situarà en la cota 900.

De cara als propers dies els models de previsió continuen marcant neu, majoritàriament, cert, però hi comencen a haver altres previsions que ja no ho veuen tan clar. De moment el model amb el que ens guiem al diaridelaneu.cat, el model gràfic dels companys d'Skipass, ens continua anunciant neu fins als 6 de febrer i en cotes de fins a només 800 m. o 700 m.

Seran nevades que, un cop acabat l'episodi de dia si dia també, podran haver descarregat fins 50 cm. de neu al vessant nord i de 25 cm al vessant sud i de llevant. Però insistim, la possibilitat ja no és tan clara com fa 48 hores, ja que a més cal tenir present que són models de previsió automatitzats i basats en probabilitats i la seva fiabilitat baixa més enllà de les 48 hores.

Avís d'encert i probabilitats

Recordem, un cop més, que aquest article de previsió meteorològica està basat en models que es basen en dades reals actuals que s'apliquen a models de previsions de probabilitats, a les quals encara s'hi han d'aplicar variables diverses.

El model aquí publicat s'ha obtingut via l'aplicació de precipitació de neu usada per Skipass i s'ha contrastat amb altres models. Podeu consultar la previsió d'aquest model, que és d'actualització constant, fent ús de la seva aplicació. El localitzareu dins el web, a l'apartat de meteorologia, que permet consultar dia a dia la previsió de precipitacions zonificades i l'acumulació de neu, tant senzill com fent ús del ratolí sobre el calendari que se situa sota el plànol de previsió meteorològica.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny