Notícia

Andorra s'ofereix per al projecte Pirineus-Barcelona 2030

Andorra es mostra disposada a participar del projecte d'organitzar uns Jocs d'Hivern al 2030

barcelona,la molina,salt,skitude,miguel soto
Andorra s'ofereix per al projecte Pirineus-Barcelona 2030 Autor/a: Diaridelaneu.cat
La Secretaria General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya veu amb bons ulls que Andorra vulgui participar en el projecte Pirineus-Barcelona per organitzar uns Jocs d'Hivern al 2030.


El govern d'Andorra ha mostrat la seva predisposició a participar del projecte Pirineus-Barcelona per acollir uns Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern l'any 2030. Així li ho han transmès aquest dimarts al secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, en el marc d'una jornada de treball a l'estació d'esquí de Soldeu (Andorra). Des de l'executiu han explicat que l'objectiu és el de "sumar i donar una dimensió pirinenca transfronterera a un esdeveniment que pot situar el conjunt dels Pirineus al món". Des de la Secretaria General de l'Esport, que lidera la preparació de la candidatura, han valorat positivament l'oferiment, a l'igual que també ha estat ben rebut per part de l'ambaixada espanyola i del president del Comitè Olímpic Andorrà (COA), Jaume Martí.

Figueras s'ha desplaçat al Principat andorrà per conèixer els preparatius de les AUDI FIS World Cup Finals, les finals de la Copa del Món d'Esquí Alpí que acollirà Andorra entre l'11 i el 17 de març. De la visita s'ha acordat continuar dialogant per tal que l'esport faciliti les relacions transfrontereres d'aquests territoris i la col·laboració intergovernamental en favor dels esportistes d'ambdues parts del territori.

Andorra i Barcelona, en "connexió permanent" per a uns jocs d'hivern des de 2010

Andorra la Vella va estar a la llista de les vuit ciutats que volien organitzar els Jocs olímpcs d'hivern del 2010, que finalment es van fer a Vancouver. La proposta andorrana s'iniciava l’abril del 2000, amb l'aparició de la notícia a les característiques pàgines salmó de La Vanguàrdia. Va ser durant una reunió amb autoritats de la Generalitat de Catalunya els qui van proposar que fos Andorra la primera en liderar una candidatura dels Jocs d’hivern al Pirineu oriental.  L'argument, era que si Barcelona havia estat quaranta anys per tenir els d’estiu, calia començar a posar les bases per celebrar uns Jocs d'hivern amb prou antelació. Se sabia que Andorra no ho aconseguiria, com tampoc Jaca al Pirineu central, que presentaria per última vegada la seva candidatura el 2010.

El cas és que la idea de l’Andorra olímpica es va anar escampant pel país amb poc entusiasme però progressivament van donar suport a la iniciativa les institucions de l'Estat andorrà: el comú d’Andorra la Vella i el Comitè Olímpic Andorrà (COA). Aquesta darrera organització era clau ja que és el comitè olímpic nacional d'un país (no el govern) el qui ha de presentar el dossier oficial de la candidatura.
   
De fet els mateixos andorrans tenien clar que la proposta no tiraria endavant, sobretot per iniciatives precedents com va ser el demanar el Campionat del Món d’esquí alpí, sense resultats positius. Però el cert és que tampoc va tardar tant en arribar una copa del Món, ja que finalment el 2012 Andorra veuria la seva primera prova i el 2016 la segona. Enguany ja veuran la tercera.

La candidatura andorrana

Finalment la candidatura olímpica va costar als andorrans 432.000 euros i hagués arribat als 3 milions i mig si s'hagués passat la primera fase. Segons el dossier andorrà la vila olímpica s'hauria situat a la Borda Mateu, una zona limítrof d’Andorra la Vella i Santa Coloma. A França es farien els salts de trampolí, els bobs i l’esquí de fons, un cas similar passaria amb la candidatura de Barcelona, ja que les proves de luge se celebrarien als Alps, tot i que en el projecte hi ha previst la construcció d'un circuit (veure enllaç) a la zona de l'estació de tren de La Molina.

Informació relacionada:

Barcelona rere la candidatura olímpica d'Andorra 2010?

https://www.diaridelaneu.cat/noticia/4930/barcelona-rere-la-candidatura-olimpica-dandorra-2010

Un circuit bobsleight a La Molina pels Jocs d'Hivern de 2026
https://www.diaridelaneu.cat/noticia/6252/un-circuit-bobsleight-a-la-molina-pels-jocs-dhivern-de-2026

Uns jocs d'hivern al Pirineu, última oportunitat per als trampolins de La Molina
https://www.diaridelaneu.cat/noticia/8181/uns-jocs-dhivern-al-pirineu-ultima-oportunitat-per-als-trampolins-de-la-molina

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny