Notícia

Torna la Copa del Món d’esquí de velocitat 2019 a la Riberal de Grandvalira

Els dies 12 i 13 d’abril es disputaran les finals del circuit de speed skiing, Copa del Món de KL, de la Federació Internacional d’esquí (FIS)

KL,riberal,Grandvalira
Torna la Copa del Món d’esquí de velocitat 2019 a la Riberal de Grandvalira Autor/a: Eugenio Cabaleiro
Grandvalira, escenari de les finals de la Copa del Món d’esquí de velocitat 2019. Serà els dies 12 i 13 d’abril quan es disputaran les finals del circuit de speed skiing de la Federació Internacional d’esquí (FIS). La Copa del món 2019 consta de 8 proves i els italians Simone Origone i Valentina Greggio defensen el títol.


Grandvalira és l’estació de referència mundial de l’esqui de velocitat i per tercera temporada consecutiva serà escenari de les finals Copa del Món de speed skiing. Els mateixos esquiadors s’han convertit en els millors avaladors davant de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) per donar continuïtat a la pista Riberal del sector de Grau Roig de Grandvalira. A mitjans de febrer va començar la Copa del Món de 2019, a Salla Ski Resort (Finlàndia), que consta de vuit proves. A banda de Finlàndia, el circuit es desplaça a Andorra, Suècia i Franca.

La competició de 2019 ha començat amb canvis en l’escalafó i amb dos guanyadors únics.  
L'austríac Manuel Kramer i la sueca Britta Backlund han fet doblet en una pista molt tècnica i que destaca per la seva dificultat. Les seves victòries auguren una gran competitivitat i molta emoció. Els italians Simone Origone i Valentina Greggio amb 10 i 4 Copes del Món, respectivament, defensen el títol i son els rivals a batre. Aquest any el circuit no viatja a Nord-Amèrica i totes la competicions es fan en el continent europeu, la qual cosa pot beneficiar als esquiadors de les Federacions més modestes.

Després de les proves de Finlàndia, la competició es reprendrà a l'estació sueca -7 al 9 de març- d’Idre Fjäll, la pista amb major inclinació del circuit. En les proves de Suècia serà particularment interessant seguir l'evolució de Britta Backlund, que esquia a casa i coneix molt bé la pista, i saber si Manuel Krammer, guanyador de les dues proves de l'any passat i posseïdor del rècord de velocitat del traçat -180,52 km/h- és capaç de marcar diferències respecte a Simone Origone, el gran referent mundial de l’esquí de velocitat de l’última dècada.

A part del potent equip italià encapçalat pels germans Origone, Ivan i Simone, hi destaquen els equips de França i Àustria. L'equip austríac té dos seriosos aspirants a lluitar per la victòria. És tracta de Klaus Schrottshammer i el seu company d'equip, Manuel Kramer. L’equip francès amb Bastien Montes i Simon Billy son altres dels esquiadors a tenir en compte per aspirar a la Copa del Món.

La gran esperança de l’equip anglès és Jan Farrell que l’any passat va acabar cinquè i que aquesta temporada s’ha marcat com objectiu entrar al podi. L’equip espanyol de la RFEDI està format Ricardo Adarraga i la jove promesa Juanki Sánchez amb les incorporacions de Paris Arroyo i Álvaro García.

En categoria femenina tota l’atenció està centrada en Valentina Greggio. La talentosa esquiadora italiana no té rival des de fa quatre anys. La temporada passada va perdre la imbatibilitat que tenia des del març del 2015, amb 25 victòries consecutives. En l’última carrera de la temporada disputada a la pista Riberal del sector de Grau Roig de Grandvalira, va ser superada per la francesa Celia Martínez que va adjudicar-se la seva primera victòria de Copa del Món. Després de la retirada de la seva compatriota Karine Dubouchet, Celia Martínez està anomenada a ser la seva substituta dins l’equip de la Federació Francesa de Esquí (Fédération Française de Ski, FFS). De l’equip suec destaca Britta Backlund, que ha començat molt bé la temporada i de fer el circuit complet podria posar en perill l’hegemonia de Valentina Greggio.

Característiques pista Riberal

Sortida: 2.538 m; Arribada: 2.238 m
Desnivell: 200 m; Pendent max.: 74%
Longitud: 1.000 metres
Rècord pista: Philippe May 199,56 Km/h (7-4-2017 i sense utilització torre)
Torre/rampa suplementaria de sortida: 10 m d’alçada i 18 m de longitud

Calendari Copa del Món Speed Skiing

13 i 14 de febrer Salla Ski Resort (Finlàndia).
8 i 9 de març Idre Fjäll (Suècia).
3 i 4 d’abril Vars (França).
12 i 13 d’abril Grandvalira.
21 al 24 de març a Vars (França) Campionats del Món d'Esquí de Velocitat FIS

Classificació general Copa del Món d’esquí de velocitat 2019 (*)

Categoria masculina
1.Manuel Kramer (Àustria) 200 punts
2.Simone Origone (Itàlia) 160
3.Ivan Origone (Itàlia) 110
4.Klaus Schrottshammer (Àustria) 100
5.Simon Billy (França) 95
9. Jan Farrell (Regne Unit) 58
17. Ricardo Adarraga (Espanya) 26
20. Juanki Sánchez (Espanya) 23
25. Paris Arroyo (Espanya) 12
27. Álvaro García (Espanya) 9

Categoria femenina
1.Britta Backlund (Suècia) 200
2.Valentina Greggio (Itàlia) 140
3.Celia Martínez (França) 140
4.Clea Martínez (França) 100
5.Lisa Fournet Fayard (França) 81

(*) Després de dues proves de vuit.

Classificació final Copa del Món d’esquí de velocitat 2018

Categoria masculina

1.Simone Origone (Itàlia) 925 punts
2.Manuel Kramer (Àustria) 854
3.Bastien Montes (França) 593
4.Ivan Origone (Itàlia) 543
5.Jan Farrell (Regne Unit) 345
6.Juanki Sánchez (Espanya) 164
7.Ricardo Adarraga (Espanya) 98
8.Álvaro García (Espanya) 1

Categoria femenina
1.Valentina Greggio (Itàlia) 1060
2.Celia Martínez (França) 850
3.Britta Backlund (Suècia) 390
4 Clea Martinez (França) 360
5 Hanna Matslof (Suècia) 270

Les Finals de la Copa del Món d’esquí de velocitat compten amb el patrocini d’Andorra Turisme i Vall Banc.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


68%


11%


11%


11%

28 vots